Obywatelstwo dla nieślubnego dziecka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich forumowiczów,
jestem tu nowy i bardzo prosze o wyrozumiałość. Wiem, że podobnych tematów jak mój jest wiele, używalem wyszukiwarki żeby nie bylo ale nie znalazłem identycznego problemu jak mój ale do rzeczy. Urodzilem się w 1984 roku, mój nieżyjacy ojciec miał obywatelstwo zarówno polskie jak i niemieckie. Moi rodzice nie pobrali się ale ojciec uznał ojcostwo i mam nazwisko ojca. Ze strony mamy tylko moja babcia miała pochodzenie. Czy jest ktoś w podobnej sytuacji jak ja bądź orientuje się czy mam wogóle szanse na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego. Nie wiem czy mam sie fatygowac i ''wyciągać wszystkie'' dokumenty po przodkach...(?)
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam;)
Pytanie po co tobie teraz obywatelstwo niemieckie?
wyciagaj
choćby po to, ze jak się nie myle (a jeśli się myle to mmnie poprawcie:) majac obywtelstwo niemieckie, po przyjeździe do DE, dopóki nie znajdę pracy bedzie mi przysługiwał ''sozial'', oraz bezpłatny sprachkurs) A bez obywatelstwa to albo pracujesz albo wypad, chyba, ze się mylę:)
Najważniejsze jest:
co chcesz robić!
Wyjedziesz do Niemiaszkowa dopiero wtedy, jak ci zapewnią socjal, czy też chcesz wyjechać i koniec polskiego życia?
Bo mi się wydaje, że na razie macasz kijem w mętnej wodzie.
I chciałabym, i boję się...
Popatrz w necie, co trzeba robić w takim przypadku. Miliony wpisów na ten temat.
jestem z dziewczyną zdecydowany na wyjazd, dałem w pracy wypowiedzenie i za miesiąc wybywam. Żeby nie było, chcę tam pracować, najlepiej od razu ale jak cos tfu tfu się nie uda to bez obywatelstwa pozostaje mi tylko skulic ogon i wrócić. A tak zawsze mam ten komfort, że nie umre z głodu i bede miał gdzie mieszkać i spokojnie dalej szukać pracy. O to mi chodzi...
wyciągaj wszystkie dokumenty
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dzwoniłem przed chwilą do konsulatu we Wrocławiu, żeby się dokładnie popytać jakie dokumenty wysłać. No i pani po drugiej stronie (bardzo nieuprzejma swoją drogą) poinformowała mnie że dzieci nieślubne urodzone po któryms tam roku moga dochodzić swojego obywatelstwa po mamie ale po mamie ojcu, czyli u mnie lipa bo tylko mama mojej mamy miała niemieckich przodków;/ i nie wiem co teraz robić?
aha, chciałbym jeszcze dodać, ze ojciec dał mi swoje nazwisko i płacił mi alimenty, na tej podstawie piszę, ze uznał ojcostwo, bo dokumentu jako takiego uznajacego jego ojcostwo nie mam (nie wiem czy takie dokumenty się sporządza) i mieć nie będę bo jak już wspominałem ojciec nie żyje.
jezeli niezyjacy tata mial obywatelstwo niemieckie to czy ty slubny czy nieslubny to rowniez przysluguje ci to obywatelstwo wyciagaj wszystkie dokumenty dotyczace taty tlumacz w Polsce bo taniej i jedz do niemiaszkowa
a zeby bylo jeszcze lepiej to zbieraj dowody na przodkow niemieckich ze strony babci i po krzyku
dzieki Diego tylko dlaczego ''uprzejma'' pani z konsulatu mi powiedziała ze po ojcu nie dostane obywatelstwa? Może ma racje?;/
nie ma racji bo obywatelstwo zawsze sie dostaje po ojcu czy tata byl zonaty z twoja mama czy nie to nie odgrywa zadnej rolli ale uznal cie za swojego syna i to jest najwazniejsze nie tlumacz nic nikomu tylko wyciagaj potrzebne dokumenty ktore beda dowodem na twoje pochodzenie
zycze powodzenia a w niemczech sa bardzo mile widziani ludzie mlodzi i dzieci z polski
a powiedz mi jeszcze, jest to prawda że nieślubne dzieci mogą ubiegac sie o obywatelstwo tylko do ukończenia 23 roku życia? bo jesli tak to lipa bo ja w tym roku koncze 28
zadna lipa i nie sluchaj nikogo tylko rob swoje ojciec jest ojcem czy on slubny czy nie slubny w niemczech brakuje ludzi mlodych i kazdego zdolnego do pracy przyjmuja z otwartymi ramionami
slub to dotyczy twoich rodzicow a nie ciebie
Cytat: Tamod
wyciągaj wszystkie dokumenty
... i składaj wszystkie potrzebne dokumenty, a zobaczysz dopiero wtedy urzędowo, co z tego wyjdzie. Na razie przecież dla urzędu nie ma sprawy. Nie gadaj, lecz działaj. Nie przejmuj się jakimiś "Paniami". Nie jesteś pierwszy, który coś takiego robi.
zacząłem kompletować dokumenty, a że zalezy mi na czasie, bo jak czytałem na forum czasami na decyzje czeka się ho ho i jeszcze troche czy jest jakaś możliwość przyspieszenia odpowiedzi na moje podanie? Gdybym np. wysłał to podanie lub osobiście dostarczył do Koln?
Dopóki nic nie zrobisz - nic się nie zacznie!
Zrozum to.
Co z tego, że dokumenty leżą w domu? Nic. Nikt o tej sprawie nie wie.
Wysyłaj, faksuj, przywoź osobiście.
(zrób sobie kopie wszystkiego, co im dajesz!!! Na wszelki wypadek!).
btw. kannst du Deutsch? (odpowiadaj!)
edytowany przez irkamozna: 04 wrz 2012
dobrze, ja to rozumiem. ale chyba ty nie zrozumiałas mojego pytania. Ale ok, juz dostałem odp na priva ze jest szansa na przyspieszenie odpowiedzi. Trzeba sie zameldować w jakimkolwiek miescie w DE i wtedy za sprawe odpowiedzialny jest miejscowy urzad miasta a z kolei dzieki temu mozna bezposrednio kontaktowac sie z urzędnikiem odpowiedzialnym za dana sprawe. Takiej odp oczekiwałem a nie tylko krytyki. Dziękuję
Ok. Dla ciebie to wszystko krytyka. Weź sobie. Ale, sprawa nie jest taka prosta, jak ci tam na priva dają. Ale, co ja będę sobie jęzor strzępiła? Ty wiesz lepiej.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia