Nauka w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
Mam 15 lat i od kilku miesięcy poważnie myslę, o rozpoczęciu nauki w niemieckim liceum. Nie wiem jak tam się dostać, co trzeba zdać (jakieś egzaminy, kursy). Muszę przyznać, że niemieckiego uczę się dopiero od 2 lat, (w szkole 2 językiem jest rosyjski :(). Jestem zafascynowana tym krajem i jestem w stanie dużo zrobić, żeby się tam uczyć. Potraficie powiedzieć, jak można się dostaćdo jakiegoś niemieckiego liceum.
Się jedzie do Niemiec. Idzie się do niemieckiego liceum i pyta się: przyjmiecie mnie? Proste.
Inna sprawa, czy w tym niemieckim liceum będą cię chcieli. ; )
Cytat: madlyinsane
Inna sprawa, czy w tym niemieckim liceum będą cię chcieli. ; )
...że co niby?
olenka9708 - chodźmy razem do Neuzelle - zniszke na internat nad dadzą ;D
dzieci kochane myslicie ze w niemczech na was czekaja prawda jest taka ze ze swoimi nie moga sobie dac rady konczcie szkoly w polsce uczcie sie dobrego zawodu i jednoczesnie jezyka a potem myslcie o wyjezdzie
posłuchacie, dzieci? Dam wam zniszkie!
Diego44 - no niestety ale ucząc się na polskich uczelniach - za granicą nie mamy żadnych szans.
Tymbardziej jeśli skończymy liceum w pl - nie ma szans dostać się później na dobrą uczelnię za granicą. Jedynym wyjściem jest emigracja - a w Neuzelle maja naprawde fajne warunki - tylko " money,money".
Ach, to ty chcesz naprawdę liceum skończyć w Niemczech?
Możesz to napisać po niemiecku?
edytowany przez irkamozna: 29 gru 2012
Po pierwsze 2 lata nauki to za mało. Po drugie trzeba mieć jednak ten talent w przyswajaniu języka obcego a nie tylko fascynacje obcą kulturą, bo na upartego, to sobie możesz, tym bardziej, że szprechanie do łatwych czynności nie należy. A w ogóle to już Diego44 lepiej napisał.
edytowany przez peterpan01: 29 gru 2012
czemu dwa lata to za mało?
Pjoter uczy się już 15 lat i to jeszcze za mało, ale u ciebie, to co innego.
Ja, pracując u zochamy potrzebowałam na to 14 dni.
Gadaj, jak ci dziób urósł!
"Niemiecki w 2 tygodnie"?-to się nie liczy. Aczkolwiek coś tam się uczę ale-więcej niż 2 lata i mniej niż 15 z jakimiś przerwami i różnie z tym bywało, czasem, po prostu musiałem.
u zochamy, to speedkurs. Baniaku! Tobie i 60 lat nie pomoże. Bo tylko robisz codziennie wielką kupę i nic więcej.
Cytat: irkamozna
u zochamy, to speedkurs. Baniaku! Tobie i 60 lat nie pomoże. Bo tylko robisz codziennie wielką kupę i nic więcej.

a Ty codziennie ubliżasz innym swoją egzystencją, więc...
Cytat: irkamozna

"popadasz w narcyzm, miernoto - zatrać się w nim jeszcze bardziej, a stracisz już resztki kontaktu z rzeczywistością "
Łot, i pierdnoł
Cytat: Swissie
Diego44 - no niestety ale ucząc się na polskich uczelniach - za granicą nie mamy żadnych szans.
Tymbardziej jeśli skończymy liceum w pl - nie ma szans dostać się później na dobrą uczelnię za granicą. Jedynym wyjściem jest emigracja - a w Neuzelle maja naprawde fajne warunki - tylko " money,money".

to nie tak do konca na dobre uczelnie sa przyjmowani na pierwszym miejscu Niemcy z dobra ocena srednia i ci ktorzy moga pieniadze nasi rodacy sa przyjmowani tam gdzie sa miejsca ktorych niemcy nie chca
Ja akurat już uczelniami w Niemczech jestem mniej zainteresowana ;) Bardziej mi chodzi o liceum
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa