Mieszkam w Polsce, chcę się uczyć w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Jestem obecnie w 3 klasie gimnazjum. Mieszkam w Szczecinie, niedaleko Schwedt. Słyszałam, że istnieje możliwość nauki w liceum w Niemczech. Podobno jest najpierw jakaś szkoła przygotowawcza, później test kwalifikacyjny i zwykle zostajesz przyjęty. Masz możliwośc mieszkania w czymś na kształt akademika... Czy istnieje taka możliwośc? Jeśli tak, jak to wygląda i ile kosztuje mieszkanie w takim akademiku?
A, gdzie słyszałeś?
Jak ci powiem, że istnieje i kosztuje w Polsce 2x drożej niż w Niemczech, to mi uwierzysz?
moja koleżanka coś wspominała... prawdopodobnie bedzie to dla mnie ogromne zaskoczenie, ale jesli znasz jakies szczególy to chetnie sie dowiem :)
A, poszukaj sobie w necie. Ukradli ci internet?
Ja też nie mam internetu. Mój sąsiad mi go regularnie kradnie.
koleżanka?....Opowiedział dzięcioł sowie?
I, co wtedy, jak będzie to dla ciebie ogromne zaskoczenie?
Szukaj w PONSie = HIRN.
jest jakas strona tej szkoly?
Jakiej szkoły
Znalazłeś w słowniku: HIRN?
pytalam o szkole ktora wspolpracuje z polskimi uczniami...
w Schwedt?
tak :) tylko ze mieszkam w Polsce i moi rodzice nie planuja sie przeprowadzac.
to twoi rodzice chcą chodzić do tej szkoły?
no mowie przeciez ze ja chce isc do takiej szkoly. tzn, z moi rodzice mieszkaja w Polsce, w Szczecinie ale ja slyszalam ze mozna jakby zamieszkac w niemczech w internacie i sie przyjezdza do domu tylko na weekendy i tam chodzisz do LO. interesuje mnie jak to dokladnie wyglada i ile kosztuje?
gdzie w Niemczech? Niemcy, to nie Pcim Dolny.
Ja też jestem w podobnej sytuacji (3 gim) i tez interesuje sie liceum w Niemczech - dokładniej "poluje" na tę w Neuzelle - i w sumie to też mało o niej wiem. Gdyby ktoś wiedział coś wiecej na temat tej szkoły to podłączam się pod wątek i prosze o info ;D
Heyj, jak polujesz? Z guldynką w ręku?
Mnie ukradli wczoraj internet i nic niemogę znaleźć... Zrozum, człowieku.
edytowany przez irkamozna: 28 gru 2012
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego