Witam!
Jestem obecnie w 3 klasie gimnazjum. Mieszkam w Szczecinie, niedaleko Schwedt. Słyszałam, że istnieje możliwość nauki w liceum w Niemczech. Podobno jest najpierw jakaś szkoła przygotowawcza, później test kwalifikacyjny i zwykle zostajesz przyjęty. Masz możliwośc mieszkania w czymś na kształt akademika... Czy istnieje taka możliwośc? Jeśli tak, jak to wygląda i ile kosztuje mieszkanie w takim akademiku?
A, gdzie słyszałeś?
Jak ci powiem, że istnieje i kosztuje w Polsce 2x drożej niż w Niemczech, to mi uwierzysz?
eMiBi
28 lis 2012
moja koleżanka coś wspominała... prawdopodobnie bedzie to dla mnie ogromne zaskoczenie, ale jesli znasz jakies szczególy to chetnie sie dowiem :)
irkamozna
28 lis 2012
A, poszukaj sobie w necie. Ukradli ci internet?
Ja też nie mam internetu. Mój sąsiad mi go regularnie kradnie.
koleżanka?....Opowiedział dzięcioł sowie?
I, co wtedy, jak będzie to dla ciebie ogromne zaskoczenie?
Szukaj w PONSie = HIRN.
eMiBi
28 lis 2012
jest jakas strona tej szkoly?
irkamozna
28 lis 2012
Jakiej szkoły
Znalazłeś w słowniku: HIRN?
eMiBi
28 lis 2012
pytalam o szkole ktora wspolpracuje z polskimi uczniami...
irkamozna
29 lis 2012
w Schwedt?
eMiBi
29 lis 2012
tak :) tylko ze mieszkam w Polsce i moi rodzice nie planuja sie przeprowadzac.
irkamozna
29 lis 2012
to twoi rodzice chcą chodzić do tej szkoły?
eMiBi
29 lis 2012
no mowie przeciez ze ja chce isc do takiej szkoly. tzn, z moi rodzice mieszkaja w Polsce, w Szczecinie ale ja slyszalam ze mozna jakby zamieszkac w niemczech w internacie i sie przyjezdza do domu tylko na weekendy i tam chodzisz do LO. interesuje mnie jak to dokladnie wyglada i ile kosztuje?
irkamozna
29 lis 2012
gdzie w Niemczech? Niemcy, to nie Pcim Dolny.
Swissie
28 gru 2012
Ja też jestem w podobnej sytuacji (3 gim) i tez interesuje sie liceum w Niemczech - dokładniej "poluje" na tę w Neuzelle - i w sumie to też mało o niej wiem. Gdyby ktoś wiedział coś wiecej na temat tej szkoły to podłączam się pod wątek i prosze o info ;D