Hartz4 plus wlasna dzialalnosc dodatkowa!!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

od paru lat mieszkam w Niemczech i zaledwie od 2 mies. pobieram Hartz4
Sytuacja na rynku pracy ogolnie nie jest zbyt ciekawa i przyznam ze dosym mam juz takiego zniewolenia na koszt pracodawcy ktory zatrudnia jak potrzebuje i zwalnia kiedy i jak chce nie patrzac na sytuacje drugiej osoby.

Zbyt wiele biurokracji jest z tym zwiazane niestety.

Czy bedac na hartz4 mozna dodatkowo otwaorzyc mala firme jednoosobowa (najlepiej na poczatku ) na pol etatu (nie mam na tyle wlasnego wkladu aby isc na ryzyko - jednak chce cos robic i z biegiem czasu nie byc zaleznym od tej instytucji juz)

jak to wyglada prawnie i jakie nalezy poczynic ku temu kroki odpowiednie??

Za kazda odp. z gory serdecznie dziekuje.

Cytat: martiner
ze dosym mam juz takiego zniewolenia na koszt pracodawcy ktory zatrudnia jak potrzebuje i zwalnia kiedy i jak chce nie patrzac na sytuacje drugiej osoby.

oj widzę, że myślenie komunistyczne nadal modne

http://www.deutsche-anwaltshotline.de/rechtsberatung/103224-gewerbeanmeldung-eines-hartz-iv-empfaengers

Idź do ARGE i sie doinformuj!
http://www.arbeitsagentur.de/nn_25276/Navigation/zentral/Buerger/Arbeit/Selbstaendigkeit/Selbstaendigkeit-Nav.html
Cytat: Mr_T
ze dosym mam juz takiego zniewolenia na koszt pracodawcy ktory zatrudnia jak potrzebuje i zwalnia kiedy i jak chce nie patrzac na sytuacje drugiej osoby.

oj widzę, że myślenie komunistyczne nadal modne

Idź do ARGE i sie doinformuj!

Niestety nie, lecz czasem szkoda poniewaz czlowiek pewnie wiecej by sie dowiedzial od ludzi bezposrednio.
Jesli chodzi o Arge lub ArbeitsAgentur itd itd ..... to prosze mi wierzyc iz wiedza osobob zatrudnionych (z tego co mi wiadomo na 400- obecnie juz 450 euro/job ) w informacji zamyka sie wylacznie na wiadomosciach zwiazanych z kontrola wypelnionego formularza (i to czasem tez nie )

Bylem rowniez u swojego prowadzacego menagera ktory niestety nie wiele mi pomogl i ponownie jak wy kazal szukac informacji w internecie na stronie "Bundesagentur für Arbeit" ( co zrobilem w pierwszych krokach ) najgorsze w tym wszystkim jest to ze dzwoni regularnie do mnie teraz raz lub czasem dwa w tygodniu i pyta czy w koncu cos zostalo znalezione lub podjete:)) Ot taka pomoc niemieckich biurokratow. Chyba raczej tym sobie zaszkodzilem niz pomoglem :((
Czy bedac na hartz4 mozna dodatkowo otwaorzyc mala firme jednoosobowa (najlepiej na poczatku ) na pol etatu (nie mam na tyle wlasnego wkladu aby isc na ryzyko - jednak chce cos robic i z biegiem czasu nie byc zaleznym od tej instytucji juz)
Teraz, to nie wiem, o co ci chodzi.Idź do Bürgerbüro, albo, jak to się u ciebie nazywa. Wypełnij formularz. Zapłać 8,- Euro i masz własną firmę.
Tyle z tym roboty.
b]Mr_T niezly szmaciarz z ciebie;( Masakra!!!!!!!!! obrazliwy i obelrzywy email wyslac do mojej pracy na forum mojej szkoly to juz przegiecie. stres i nieprzyjemnosci ktore mam tgeo powodu w pracy sa niewybaczalne...[/b]
Skladaj rece do boga i pros go by niebylo mozliwosc stwierdzenia z ktorego serwera napisales te informacje... jak to zrobiles w kafejce masz szczescie , a jesli z domu , to sie lepiej przeprowadz cobym cie nie znalazl. Jesli tylko sie uda ustalic adres i numer serweru to spotkamy sie prywatnie w sadzie . I przysiegam nie odpuszcze szmato jedna.
Cytat: irkamozna
Teraz, to nie wiem, o co ci chodzi.Idź do Bürgerbüro, albo, jak to się u ciebie nazywa. Wypełnij formularz. Zapłać 8,- Euro i masz własną firmę.
Tyle z tym roboty.

Chodzi o to ze mam swoj upatrzony cel otwarcia pewnego malego interesu jednak, nie jestem w stanie wiedziec jak bedzie to prosperowalo i jakie mam szanse rozkwitu.
Nie chce ryzykowac na tyle i otworzyc na wstepie cos na probe czyli maly pol etat (najprosciej ujmujac)
Chce pobierac oficjalnie dalej zapomoge bo z czego mam zyc??
zameldowanie Gewerby kosztuje juz 22 euro - jednak to jest najmniejszc problem.
Znaczy, o co ciebie się rozchodzi?
I chciałabym - i boję się, czy jak?
Do odważnych świat należy.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie