POMOCY

Temat przeniesiony do archwium.
Mam ogromny problem proszę Was o pomoc. !!!!!!!!!!!!!!

A więc sprawa wygląda następująco. Skończyłam gimnazjum rok temu teraz jestem w pierwszej klasie szkoły ponadgimnazjalnej ,, która kończę w czerwcu 2013 r.(jest to technikum ekonomiczne trwające 4 lata ). Moja mama wraz z siostra mieszkaja w niemczech od 15 lat moja siostra ma już zawód pracuje. Ostatnio miałam ferie i przyjechałam do nich w odwiedziny i dziwnym trafem dostałam propozycje uczenia się w niemczech . Chodziło w tym o to że niemczy i polska prowadza taką wymianę może ktoś z was się orientuję , przyjeżdżam na 3 lata i ucze się w berufschule mam praktyki i oni mi za to płacą. Zainteresowało mnie to, ale kiedy usiadłam na spokojnie poczytałam trochę o tej wymianie to nie za bardzo mi się to spodobało. Bowiem nadal jestem za wyjazdem za granice do niemiec kontynuowania tam nauki . I chciałabym wyjechać po 1 klasie .Tylko właśnie teraz jest jeden ogromny problem bo nie wiem co dalej i nie orientuje się jak dokładnie wygląda tam kształcenie . Proszę pomóżcie mi ! Mój tata uparł się ze mam skończyć szkołę i zdać w polsce mature , ale mam sporo znajomych w niemczech i z tego co oni mi mówią w niemczech polskie papiery nie sa brane pod uwagę bo są mało istotne . Wiem, że jeżeli już wyjadę to nie wrócę do polski no ale rodzice zawsze wiedzą lepiej i się martwią . Dlatego interesuje mnie czy jeżeli pójdę tam do jakiejś szkoły to do jakiej ? jak to będzie wyglądało ? Czy potem będę mogła iść na studia ? I czy jeżeli ewentualnie wrócę (jak to twierdzi mój tata ) czy po zakończeniu nauki tam mam szanse na znalezienie jakiejkolwiek pracy tu w Polsce z tymi papierami . Mojemu tacie chodzi przede wszystkim o maturę , ale proszę was o wszystkie możliwości szkół do których mogę iść . Jestem raczej ambitna osoba , uczę się też dobrze chciałabym studiować i nie wiem co robić. Jeszcze istotną rzeczą dla mnie jest jaką szkołą jest realschule ? czy oni uczą się tam do zawodów czy to jest ogólne nauczanie ? Wiem że zadaje bardzo dużo pytań ale mam nadzieję że wszystko jest zrozumiałe . PROSZĘ O POMOC ! Pozdrawiam :)
blebumm - musisz bardziej sprecyzować to, GDZIE chcesz się uczyć
Niemycy mają 16 Landów i każdy land ma coż innego w sprawie szkoły.
Na razie (do czerwca 2013) nie masz żadnego wykształcenia.
Zwróć uwagę na kilka punktów:
- uczyć się niemieckiego = umieć go (bez języka, jak bez nogi)
- szkoła podstawowa = Grundschule = od 6 roku życia i trwa 4 lata
- potem Hauptschule = trwa 4-5 lat
- potem Realschule = trwa 4 lata
- potem albo dalsze kształcenie do zrobienia matury, albo nauka zawodu = trwa 2-5 lat
- potem idziesz na studia, albo do pracy.

A teraz zajrzyj do tego linka i zauważ, że w samej Bawarii (Bayern) masz jedynie 166 możliwości kombinowania szkoły:
http://www.km.bayern.de/eltern/schularten.html
W innych jest inaczej, ale nie wiemy tutaj, gdzie chcesz się męczyć.

Czy ty do Polski wrócisz, czy nie - okaże się w praniu.
Znalezienie pracy = jest zależne od tego, co umiesz. Jak w Polsce!
Co do tego, "jak to będzie wyglądało" i tak dalej, to:
wszędzie trzeba się uczyć i nie znającemu języka jest bardzo-bardzo-bardzo trudno.
Ale ... Fortis fortuna adiuvat. (do odważnych świat należy!)
Posluchaj sie taty a dobrze na tym wyjdziesz z polska matura mozesz studiowac w Niemczech wyjezdzajac teraz do niemiec nawet zawodowki nie skonczysz bo nie posiadasz odpowiedniej znajomosci jezyka a wiec kuj niemiecki i rob mature w Polsce
Co do miejsca w którym chciałabym się uczyć to myślałam o Mannheim , coś w tych okolicach
Zdaje sobie sprawę , że byłoby mi bardzo ciężko , ale też nie jest tak że nimieckiego nie znam , rozumiem bardzo bardzo dużo tylko potrzebuję poćwiczyć mówienie bo co do tego nie mogę się przełamać .. niestety .. Wydaje mi się że jestem na tyle ambitna do czerwca mam jeszcze sporo czasu nawet na samodzielna naukę .

a co do tego punktu
"- potem albo dalsze kształcenie do zrobienia matury, albo nauka zawodu = trwa 2-5 lat"
jakie szkoły można wybrać w tym etapie kształcenia ?

A właśnie i jeżeli w Polsce skończyłam gimnazjum i teraz w czerwcu skończę pierwsza klasę technikum to na jakim etapie nauki byłabym w niemczech ?
edytowany przez blebumm: 13 lut 2013
Cytat: blebumm
Co do miejsca w którym chciałabym się uczyć to myślałam o Mannheim , coś w tych okolicach
No, to poczytaj o Badenii-Wirtembergii.
edytowany przez irkamozna: 13 lut 2013
Cytat: blebumm
Zdaje sobie sprawę , że byłoby mi bardzo ciężko , ale też nie jest tak że nimieckiego nie znam , rozumiem bardzo bardzo dużo założymy się, że ani be- ani me? tylko potrzebuję poćwiczyć mówienie bo co do tego nie mogę się przełamać .. niestety .. Wydaje mi się że jestem na tyle ambitna dopóki ci się tak wydaje, to jest wszystkow porządku do czerwca mam jeszcze sporo czasu nawet na samodzielna naukę . Będziesz pierwsza, co opanowała język w trzy miesiące.

a co do tego punktu
"- potem albo dalsze kształcenie do zrobienia matury, albo nauka zawodu = trwa 2-5 lat"
jakie szkoły można wybrać w tym etapie kształcenia ?Popatrz w landzie, w którym leży Mannheim. Przecież jesteś ambitna.

A właśnie i jeżeli w Polsce skończyłam gimnazjum i teraz w czerwcu skończę pierwsza klasę technikum to na jakim etapie nauki byłabym w niemczech ? Na żadnym.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Studia językowe