Polski licencjat, przeprowadzka do niemiec, co dalej

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, w tym roku kończę germanistykę I stopnia i zastanawiam się co dalej. Mam opcje przeprowadzki do Niemiec, do rodziców, tam podjęcia jakiejś pracy, ewentualnie dalszej edukacji. I tu mam parę pytań i wątpliwości... Po 1. jakbym chciała studiować dalej w Niemczech to pomimo skończonej germanistyki i tak muszę mieć certyfikat, prawda? Po 2. Powiedzmy,że jednak będę chciała iść od razu do pracy. Mama popytała się w różnych miejscach i np. na policji potrzebują tłumaczy polsko-niemieckich z racji tego,że jest tam od groma polaków i gdy dochodzi do jakiś interwencji to nie mogą się porozumieć. Mam szansę na zatrudnienie po licencjacie z germanistyki? Bardzo by mi się taka praca podobała. Co o tym myślicie? Pozdrawiam serdecznie!
1. Am besten gehst du zur von dir gewählten Schule (Uni, FH, Institut...) und suchst einen Studienberater auf. Ihm stellst du deine Frage noch mal und bekommst du sicher eine richtige Antwort.

2. EU erlaubt das Arbeiten in Deutschland.
Am besten gest du zur Polizei mit übersetzem Zeugnis (Diplom) und fragst direkt danach.

Dabei hast du zwei Möglichkeiten:
- die Polizei (Personalchef) sagt dir: "Ok. Wir nehmen Sie. Am 1.12.2013 dürfen sie bei uns anfangen. Den Rest erledigen wir." Hier hast du nichts mehr zu tun. Glück gehabt!
- die Polizei sagt: Ok. Aber, wir brauchen Anerkennung Ihrer Ausbildung durch den Kultusminister.
Hier musst du das Amtliche selber erledigen.
Generalnie żeby dostać się na studia w Niemczech trzeba mieć egzamin DSH albo inny podobny zdany na odpowiednim poziomie test (np. test Daf, różne egaminy Goethe Institutu itd.), ale każda uczelnia ma też inne warunki zwolnienia z tego egzaminu, większość uczelni dla absolwentów germanistyki daje możliwość złożenia wniosku o zwolnienie z obowiązku posiadanie tego certyfikatu, ale szczegółowo musisz to sprawdzić na stronie uczelni na której chcesz studiować (na stronie internetowej Auslandsamtu albo w miejscu gdzie jest informacja o egzaminie DSH), bo każda inaczej do tego podchodzi.
Obudziło się nareszcie.
Ukończyło podobno instytut i jeszcze do dzisiaj pisze "Auslandsamt". Ot, polskie nie pisate i nie czytate inscheniory...
irka mozna - jak nie wiesz co to jest Auslandsamt to sprawdź w słowniku albo idź na jakiś kurs, a nie piszesz głópoty jak zresztą w każdym innym temacie... Akademisches Auslandsamt to komórka organizacyjna występująca na każdej niemieckiej uczelni (występuje czasami pod innymi nazwami typu Abteilung Intarnationales) zajmująca się wszystkimi sprawami dotyczącymi studentów z zagranicy albo wyjazdami zagranicznymi własnych studentów,
mam nadzieję że zrozumiałeś/aś o co chodzi, odrobina nowej wiedzy nie zaszkodzi!
Jaki związek ma twój Auslandsamt z tematem, śpiochu?, bo walec się znowu wymandrza... Ten temat nikogo już dawno nie interesuje, bo odechciało się hipotetycznej przeprowadzki po licencjacie w Polsce, czaisz? Walec, ty też może przypadkiem coś czaisz?
edytowany przez irkamozna: 18 cze 2013
@kombi = idź do tego twojego Auslandsamtu właśnie w powyższej sprawie, a oni ci powiedzą to samo, co ja tu na początku jako, twoim zdaniem, głópoty napisałam.
Co będziesz mi skakał na pusto do oczuw?
Hmm, nie, nie odechciało się "hipotetycznej przeprowadzki po licencjacie w Polsce". Proszę trzymać emocje na wodzy, ja tylko zadałam konkretne pytania, otrzymałam odpowiedzi, tak więc dziękuję. W sierpniu się przeprowadzam i zadecydowałam,że poprzestaje na licencjacie i pójdę do pracy.
Cytat: milka0105
Hmm, nie, nie odechciało się "hipotetycznej przeprowadzki po licencjacie w Polsce". Proszę trzymać emocje na wodzy sama sobie trzymaj, co tam chcesz trzymać, śpiochu, ja tylko zadałam konkretne pytania, otrzymałam odpowiedzi, tak więc dziękuję. W sierpniu któregoś roku, bo sierpień, to najlepszy na przeprowadzki się przeprowadzam i zadecydowałam,że poprzestaje na licencjacie i pójdę do szukania pracy. Powodzenia! Wszyscy tutaj tylko na ciebie czekają!
Od 19. maja tylko tyle ci wpadło do głowy?
Aż kipi ironią :D
Cytat: milka0105
Aż kipi ironią :D
ach, to chciałaś pogaworzyć? Dawaj dalej.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie