STUDIA PRAWNICZE W BERLINIE 2014:)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ;)
Jestem tegoroczną maturzystką i zamierzam w 2014 podjąć studia prawnicze w Berlinie (myślę głównie o HWR). Mam w związku z tym kilka pytań i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :) Mianowicie: jakie przedmioty muszę zdawać na maturze aby się rekrutować na prawo? Jak są one przeliczane, czy poziom ma znaczenie? Pisałam już do różnych niemieckich instytucji jednakże odsyłają mnie z miejsca na miejsce i de facto nic się nie dowiedziałam. Liczę na pomoc.

Pozdrawiam :)
Aaaaa, jak tam z niemieckim?
Poziom C1, w lutym zdaję TestDaF. Jeśli chodzi o język to myślę, że spokojnie sprostam ich wymaganiom ale nie wiem co z resztą
Cytat: mtagda
Poziom C1, w lutym zdaję TestDaF. Jeśli chodzi o język to myślę, że spokojnie sprostam ich wymaganiom ale nie wiem co z resztą

jak z łaciną?
kiepsko, pół roku zaledwie się uczyłam - aż taki na to nacisk jest?
Ja, dann schreibe es auf Deutsch, Frau C1 bez TestDaF.
Aber mit dem Spaß.. Ich wollte TestDaF schon früher bestehen, aber wegen meines Aufenhaltes in Deutschland hatte ich Zeitmangel. Und wenn es um die Fragen, die ich gestellt habe, geht dann kannst du mir irgendwie helfen?
Ins Gugle "HWR" (ohne Gänsefüßchen) reinbolzen und alles zum Thema nachlesen. Ohne Zwischeninstitutionen. Irgendwie geholfen?
Leider nicht, demgegenüber wollte ich mich bei dir herzlich bedanken, dass du dir mindestens Mühe gegeben hast.
...interessant...wieso kann ich dort alles auslesen? Bin ich irgendwie anders?
Hast du gefunden welche Fächer muss man bestehen um Recht studieren zu könen? Das ist aber interessant. Vielleicht gibst du mir Hinweise, wo ich danach suchen soll?
- keine
- nein
Najlepiej podstawy, 100% jak wycisniesz z podstaw + ustnych(oceny z lo sie nie licza) to bedziesz mial/a 1.0 NC i dostaniesz sie bez problemu.

Dla nich liczy sie tylko certyfikat i matura(rozsz. jest lepiej od podst punktowana, ale lepiej zdac podstawe na 80 niz rozsz na 60, wiec najsensowniej jest podejsc do pol/niem/matm podst. zakladajac ze bdb ci pojdzie pol/matma, jezeli pojdzie Ci slabo to moze dodac jakies rozszerzenie, ktore automatycznie zawyzy Ci srednia procentowa)

Berlin nur Humboldt jak chodzi o JURE, na FU wykladowcy sa chorzy.
madzia, teraz wszystko wiesz. Wyciskaj!
Dziękuję serdecznie, takiej informacji mi było trzeba :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa