Jak jest na studiach prawniczych w Niemczech - tego niestety nie wiem.
Mogę Cię jednak zapewnić, że jeżeli chodzi o główne instytucje tak prawa cywilnego jak i karnego w Polsce i w Niemczech to są one podobne, jeżeli nie takie same. Jestem studentem prawa II rok na UJ. Z doświadczenia wiem (tzn. z wykładów), że duża (ogromna) część polskiej doktryny prawniczej opiera się, wzoruje na niemieckiej doktrynie. Poza tym od chwili kiedy Polska jest już w UE system prawa jest ujednolicany.
Mogę Ci również powiedzieć, że po ukończeniu studiów prawniczych w którym kolwiek z krajów UE, ma się prawo do ubiegania o wybraną aplikację na terenie całej unii - BARDZO WAŻNY WARUNEK - język trzeba znać na poziomie języka pierwszego tzw. "ojczystego", (no i oczywiście dokonana nostryfikacja dyplomu).
Osobiście zamiast DSH polecałbym Ci zdać jeden z egraminów
Goethe-Institut i Ludwig-Maximilians-Universität München, tzn. KDS lub jeszcze lepiej GDS. Są one ważne bezterminowo, uznawane przez wszystkie niemieckie uczelnie wyższe, no i potwierdzają oczywiści bardzo dobrą znajomość jęz. niemieckiego.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia.
Napisz jak się dowiesz jeszcze czegoś ciekawego, szczególnie dot. aplikacji w Niemczech-jestem tym zainteresowany.
Pozdrawiam
Tomek
PS: u nas na UJ w ramach wykładów Szkoły Prawa Niemieckiego są prowadzone zajęcia z ustawodawstwa niemieckiego i innych regulacji przez profesorów z uniwersytetów w Heidelbergu, Mainz i Berlina. Od nie dwana istnieje też Szkoła Prawa Austriackiego. Wykłady prowadzone są w weekendy, kończą się egzaminem i uzyskaniem dyplomu SKN lub SPA (wrazie pozytywnie zdanego egzaminu rzecz jasna).