obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 73
zapytaj najlepiej w niemieckiej ambasadzie w polsce
jesli wezmiesz slub w niemczech musisz postarac sie o uznanie swojego dyplomu w niemczech i sprawa bedzie zalatwiona.
Wszelkie informacje uzyskasz w urzedzie pracy jak tylko zarejstrujesz sie jako bezrobotna.
Zrob to jak najszybciej.Uznanie trwa ok 2-3 miesiecy i kosztuje ok.150Euro plus tlumaczenia ale tylko u tlumacza niemieckiego.Tlumaczy polskicz odrzucaja.
pozdr.
a ja mowie ze bralam slub w Niemczech pare miesiecy temu i na pewno potrzebujesz zaswiadczenie z polskiego usc o braku przeszkod (a na jakiej to niby ionnej podstawie mogliby miec pewnosc ze nie masz juz meza?:) Druga rzecz, bardzo wazna: papier ten jest aktualny do daty slubu a nie do zrobienia terminu!!!! (przez to mi sie zdeaktualizowal i musialam jechac do pl po nowy:(
Hallo Sekretka:)
dzieki za info, wlasnie dzis przeczytalam twoja wiadomosc, a wczoraj bylam w urzedzie pracy i..olali mnie z gory na dol! ja sie chcialam widziec z kjakims berater (zeby m. in. zarejestrowac sie jako osoba poszukujaca pracydowiedziec sie co do uznania dyplomu, albo jakiejs praktyki, pracy czy FSJ, albo dotacji do kursu jezykowego itd). Babki w info byly b. aroganckie i mialy mnie w dupie, kazaly tylko wypelnic papier na arbeitlosegeld. To bylo dla mnie naprawde zenujace:( zwlaszcza, ze w PL nigdy nie bylam w urzedzie pracy! (kopnelo mnie to szczescie ze zaraz po studiach mialam job..). Koniec koncow, z laska, zrobily mi termin z Beraterem na przyszly tydzien. Myslalam ze tam eksploduje, bo one nie zdawaly sobie sprawy z tego, co wynika z faktu, ze jestem zona obywatela niemieckiego i co mi w zwiazku z tym przysluguje (ze nie potrzebuje pozwolenia na prace itd...). Tragedia..powoli zaczynam widziec tu swoja przyszlosc w czarnych barwach...:( A Ty mieszkasz w DE? chetnie bym sie z Toba wymienila paroma milymi (i nie tylko ) doswiadczeniami..Pozdrawiam
Acha, czy do uznania dyplomu musze tez przedstawic jakis papier z egzaminu jezykowego?
Cześć Hropka!
Dzięki za wpis i podpowiedź. Ja wybieram się w rejon Berlina, a Ty gdzie mieszkasz?
Ciesze się, że znalazły wię wreszcie osoby, które mają podobne doświadczenia.
pozdrawiam
Monia
Hropko kochana,
powiedz mi jeszcze ile czasu trzeba czekac na wyznaczenie daty slubu w niemieckim USC?
pozdrawiam
Monia
Witam, co do wyznaczenia daty slubu, to nie ma wiekszych problemow jak tylko dostarczycie potrzebne papiery to juz idzie b. szybko. Jesli Twoj "przyszly" urodzil sie w Polsce to niech najlepiej od razu wezmie stamtad ten odpis zupelny aktu urodzenia. Moj maz zalatwial to przez konsulat niemiecki i trwalo to strasznie dlugo!!! Acha, mieszkam w rejonie Stuttgartu, szkoda, bo chetnie bym sie z Toba umowila na babskie gadanie przy kawie:) powodzenia
Witaj!
Nie rozumie dlaczego tak zostalas potraktowana przez urzedniczki,moze nie mialas odpowiednich papierow?Aby sie zarejestrowac musisz zrobic termin w recepcji....(a przynajmniej w Mainz tak jest).Nie mozesz sie chyba tez starac o Arbeitslosengeld,bo jeszcze tu nie pracowalas!!!
W ogole nie rozumie wiele rzeczy...napisz
[email]
Hallo Sekretka, napisalm ci maila.
Ja tez żałuję, bo fajnie by było z Tobą pogadać, ja tam w Berlinie nikogo nie znam. Jeszcze tam nie mieszkam, aż już się tyle rzeczy obawiam.
Też życzę Ci powodzenia
pozdrawiam serdecznie
Monia

PS. Mój narzeczony ma odpis aktu urodzenia i tłumaczenie po niemiecku, więc myślę, że nie musi starać się o nowy?
Cześć Angelikamm,
a Ty w jakim rejonie mieszkasz?
pozd
Monia
Jak by ktoś chciał do mnie napisać to podaję mój e-mail:
[email]
Hej! Ja miszkam w okolicach Bremen.
chyba nie musi, tyle ze pamietaj, to musi byc tzw. zupelny odpis aktu urodzenia.
słuchaj ja tez nie wiem co z tym obywatelstwem. w sumie mam pochodzenie, ale za dalekie- po pradziadku. jesli masz jakis problem to sie zglos na moj e-mail [email] naprawde! mozesz takze jesli masz gg napisac mi cos. moj numer to 4563337! blagam odpisz!
dlaczego nazwales sie billlll?
czy jakos tak
mysle ze sluchasz tokio hotel i to pewnie dlatego. a jesli chodzi o obywatelstwo to sie nie martw !
Cześć Natscha!
A gdzie mieszkasz w Niemczech czy Polsce?
pozdro
Monia
Zapytam go o to, ale wydaje mi się, że to odpis zupełny. Kiedyś widziałam, jest taki w formie książeczki. Mój narzeczony potrzebował to do przyjeica do pracy.
pozdr
Monia
ok.juz odpisuje :D
Mam jeszcze pytanko...
Czy można brać ślub cywilny poza miejsce zamieszkania mojego narzeczonego tzn, w Niemczech ale gdzie indziej w innym rejonie gdzie on nie jest zameldowany, bo ja tak czy tak jeszcze mieszkam w Polsce.
pozdrawiam
Monia
Czy do wyjazdu na praktyki do Niemiec potrzebne jest jakies zezwolenie??
Ludzie! Jak chcecie żeby wam pomóc to podawajcie jakieś szczegóły!
Jesteś studentką czy nie?
Jak długą mają trwać te praktyki?
Otrzymasz za praktyki pieniądze czy nie?
Dzieki, ale juz sie dowiedzialam:)
sfadfgdafds
Sytuacja wyglada nastepujaco!jezeli wchodzisz w zwiazek malzenski z obywatelem niemiec prawo pracy otrzymujesz automatycznie.ta sprawe zalatwia sie w urzedzie zwanym arbeitsamt.dokumenty ktore sa potrzebne to akt slubu,zameldownie,i dowod osobisty osoby ktora posiada niemieckie obywatelstwo.jesli chodzi o zawarcie zwiazku malzenskiego to nie ma roznicy gdzie bedzie zawarty.jesli bedzie w polsce to nalezy tylko przetlumaczyc akt slubu.
Ty wez trochge róż głową!! Jak poślubisz go w niemczech to już masz obywatelswo, pochodzisz po urzedach itp i załatwione, to ty filmów nie oglądasz:D
Czesc,
mam pytanie: czy jesli moj marzeczony ma obywatelstwo niemieckie, ja nie mam, chcemy sie ubiegac o Kindergeld i wykorzystac rowniez inne mozliwosci zwiazane z finansami, ktore daje rzad niemiecki, to czy slub cywilny powinien odbyc sie w Polsce czy raczej lepiej by bylo gdyby odbyl sie w Niemczech? jak wam sie wydaje?
To jedź w Europe(choćby Niemcy) i pokaż sie z polskim dowodem,a pokaż sie z niemieckim zobaczymy,w ktorym przypadku bedziesz miał problem!!!To,że jesteśmy w UE nic nie znaczy!!!Ile krajów jeszcze daje nam okresy przejściowe!!!
Czy ktoras z dziewczyn mieszka moze w Dreznie?
chetnie pogadalabym przy kawie w ojczystej mowie :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 73

« 

Egzaminy

»

Kultura i obyczaje