Studia w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |
Hej!
Zastanawiam się nad studiowaniem w Niemczech. Chciałabym studiować w Hamburgu. Mam jednak sporo wątpliwości. Jestem teraz na poziomie ZMP. Czy można po roku intensywnej nauki zaliczyć DSH?? Czy może ktoś orientuje się jak wygląda załatwianie wszystkich formalności?? Kiedy trzeba składać papiery? I jeszcze coś - ile kosztuje utrzymanie studenta?? Czy łatwo dostać dorywczą pracę??
hej!! mam adresy kilku stron internetowych:
www.studieren.de
www.hochschulranking.de
www.uni-assist.de
www.hochschulkompass.de
www.daad.pl
pozdrowienia
podlaczam sie do pytania...z tym ze ja chcialabym studowac w monachium....ciekawa jestem czy bardzo trudno dostac sie na LMU i co brane jest pod uwage przy rekrutacjii...

pozdrawiam
podlaczam sie do pytania...z tym ze ja chcialabym studowac w monachium....ciekawa jestem czy bardzo trudno dostac sie na LMU i co brane jest pod uwage przy rekrutacjii...

pozdrawiam
hej!

w tym roku dostałam sie na prawo do Freiburga i muszę powiedzieć, ze nie było łatwo. Przede wszystkim, uniwersytet był bardzo źle zorganizowany (zgubiono moje dokumenty, a potem miałam źle policzone punkty, nikt nie był dokładnie poinformowany o wynikach itd.)
Przy rekrutacji liczą się oceny z polskiego (poziom podstawowy), matematyki, języka obcego i dowolnego przedmiotu. Jeśli nie zdajesz któregoś z tych przedmiotów na maturze, brane są oceny ze świadectwa ukończenia liceum i z II. klasy. Sposób przeliczania ocen jest bardzo niekorzystny dla Polaków, bo 6=1, a 5=2 i praktycznie, żeby się dostać trzeba mieć średnią 6,0. Ja miałam 5,4 ze swiadectwa i średnio 95% z matury i dostałam się z odwołania - powiedzieli mi, że z takimi wynikami nie mam szans i że musze poprawiać mature!!!
Z językiem jest za to łatwiej-jeśli teraz jesteś na poziomie ZMP, to na pewno po intensywnym kursie zdasz za rok DSH. Możesz też zdawać TestDaF, który jest łatwiejszy, ale żeby dostać się na studia, musisz napisac co najmniej na 4. z 5 poziomów. Na mojej uczelni studiuje wiele osób, które zdały te egzaminy, a tak naprawdę bardzo słabo mówią po niemiecku - w Polsce jest po prostu dużo wyższy poziom języków obcych.
Oprócz ocen i znajomości jezyka, przy rekrutacji brany jest pod uwagę też wiek, doświadczenie zawodowe związane z kierunkiem studiów i czas oczekiwania na miejsce.
Papiery składa się zazwyczaj: na semestr letni do 15 stycznia, a na zimowy do 15 lipca, ale to też zależy od uczelni.
Jeśli już dostaniesz się na studia, musisz się zameldować. Nie potrzebujesz wizy, tylko specjalne pozwolenie na pobyt dla obywateli UE, które załatwiasz w Bürgeramt. Konieczne jest też ubezpieczenie - tutaj wystarczy formularz E-111, który musisz zanieść do niemieckiej kasy chorych. Bez tych formalności nie można zapisać się na uniwersytet.
Utrzymanie kosztuje miesięcznie 350-500 Euro, ceny (oprócz mieszkania, które jest bardzo drogie) są teraz mniej więcej takie same jak w Polsce. Studenci mają też zniżki, np. na bilety i obiady w stołówce.
O dorywczą pracę jest bardzo łatwo, dlatego radziłabym ci poszukać czegoś, co chociaż w niewielkim stopniu jest związane z twoim kierunkiem studiów. Jeśli zarobisz do 400 Euro miesięcznie to nie musisz płacić podatku, ale jeżeli pracujesz więcej niż 180 dni w roku, musisz mieć pozwolenie na pracę.
Myślę, że mimo tej całej biurokracji, warto jest wyjechać na studia do Niemiec, bo tam największą uwagę zwraca się na praktyczne umiejętności, które przydadzą sie później w pracy, a nie wkuwanie na pamięć. Studia w Niemczech są też dużo mniej stresujące - ja np. mam na I roku tylko 1 egzamin, a w Polsce na tym samym kierunku miałabym 10 i to z dużo większej ilości materiału.
Mam nadzieje, że te informacje ci się przydadzą...
pozdrawiam!!!
Jej te informacje sa dla mnie niesamowicie wazne!! Od kiedy piatki sa przeliczane na niemieckie jedynki???? ja mam w tym roku mature i na razie bylo dla mnie dosc proste ze wyjezdzam potem do niemiec. nasze oceny przy dsd byly przeliczane wg systemu 6 i 5= niemieckie 1.. nie wiesz czy tak jest wszedzie?? i czy naprawde jest tak trudno? ja wybieram sie do mainz.. troche mnie dobija to co piszesz.. odezwij sie prosze..
Meinz czy Germersheim?

jakby co moje gg jest w profilu, zapraszam an pogaduszki:)
germersheim! nie mam gg:..( nie mow ze tam studiujesz roberciq!!!!:D
nie, ale tez myslalem nad ta opcja. dalej sie zastanawiam. tez jestem tegorocznym maturzysta :]

a skype msn icq tlen czy cos?
a wie ktos moze jak tojest z uniwerkiem w monachium? troszke przerazajac te przeliczenia....kurde...6=1 to troszke ostro.....
pozdrawiam i dziekuej za info...
do roberciq: mail.:) przeraza mnie sama mysl o sciaganiu tych wszystkich programow;) [email]
czy wiesz, ze.. na uni mainz studiuje 431 polakow? bajer, tylko nie wiem jak sie z nimi mozna skontaktowac.. ahh...

do nika-riny: nie martw sie! rozmawialam dzis z moja nauczycielka od niemca (pozrdrawiam!:) i powiedziala ze zaszedl blad w tym sposobie oceniania po stronie niemieckiej, ze jest przygotowywane sprostowanie i w tym roku wszystko powinno juz byc okay=tzn i 5 i 6 jako 1. inaczej ja i mi podobni (jak twoja sytuacja z ocenami roberciq?;) nie maja szans..
lg!
napisalas ze jesli nie zdaje z ktoregos przedmiotow branych pod uwage to brane sa pod uwage oceny ze swiadectwa maturalnego i z II klasy, dlaczego tez z drugiej? a jesli ja chodze to technikum to u mnie wezma je ze swiadectwa maturalnego i z III klasy? a co jesli w III klasie mialam 2 na koniec z matmy a na maturalnym bede miala 4 naprzyklad, to co wtedy? prosze o odpowiedz, pozdrawiam papa
super dziekuje za info....kamien z serca spadl....przegladalam ostatnio rankingi najlepszych universytetow swiata....no i znalazlam moje "wymarzone" monachium na 59 miejscu....ehhh chyba ciezko bedzie ;)

a wlasnie powiedzcie czy u was tez tak jest ze na studiach magisterskich wybieracie jeden przedmiot glowny....(np jak mam nadzieje zrobic to ja.....filologie wloska) i dwa poboczne....( u mnie bedzie to historia sztuki i sinologia) ?

ahhh i jeszcz jedno...jak to jest z tymi swiadectwami z II klasy?potrzebe czy nie potrzebne? bo ja ...az wstyd sie przysnac ale w tej drugiej klasie to sie ni epopisalam najbardziej....

aaaa i jeszcze jedno...czy wystarczy zdawac podstawowa mature czy trzeba rozszerzona? wiecie moze jak oni to przeliczaja?

Buziaki i pozdrowienia
monika
tak to prawda, na studiach magisterskich można wybrać 2 Hauptfächer(przedmiot główny?) lub 1 Hauptfach i 2 Nebenfächer(poboczne?). Jeszcze są kierunki, które kończą sie egzaminem państwowym, np.prawo-tam wybierasz tylko 1 przedmiot główny.
Świadectwa z II (przedostatniej) klasy są potrzebne, jeśli, któregoś z wymaganych przez uczelnię przedmiotów nie zdajesz na maturze.
Z tego, co wiem, to Niemcy nie rozróżniają matury podstawowej i rozszerzonej, więc chyba można zdawać tylko podstawowa, ale jeszcze się upewnij, bo zasady rekrutacji zależą od landu i od konkretnej uczelni.
pozdrowionka,
Freiburgerin
hmmm.....no wlansie...i tu pojawia sie ten kolejny problem....jakos nie moge wlansie tych wymagan uczelnianych odnalesc na tej stronce uniwersytetu....pod jkaim haslem powinny sie znajdowac???

pozdrawiam
hej nika_rina,
a mogłabys zarzucić linkiem do tego światowego rankngu uniwersytetów??? Z góry THX
hej!zwracam sie do Freiburgerin:)Od 2tyg jestem au pair w okolicy Freiburga,po roku chcialabym zaczac tu studia(o ile to sie uda),przeraza mnie jednak egzamin dla obcokrajowcow:/Moze moglybysmy sie spotkac i pogadac-bardzo mi zalezy,zeby sie czegos dowiedziec i poznac tu jakichs ciekawych ludzi:)moj mail [email] Pozdrawiam:*
studia w niemczech to swietna sprawa. polecam kazdemu! w polsce skonczylam germanistyke, wiec jezykowo bylo mi duzo latwiej. jesli nie boisz sie pracy sprzataczki, kelnerki czy baby sitter to z pewnoscia dasz sobie rade. pozdrawiam i zycze powodzenia!
hej nina,
ja rowniez wybieram sie do monachium (LMU) !!
na weterynarie , a ty?:)
moj nr [gg]
podaj swoj jak chcesz, bo czasem wiadomosci do mnie nie dochodza
buziaki dla wszystkich
lena
Freiburgerin
czy przedmioty ,tkore zdawane sa na maturze a ktore wymienilas - polski,matematyka, jezyk obcy i dowolny przedmiot wymagane sa na kazdym kierunku?
czy to oznacza ze musze zdawac matme ? >:/
lena
http://ed.sjtu.edu.cn/rank/2005/ARWU2005_TopEuro.htm tu jest ranking europejskich...

pozdrawiam
hey lena....pisalam na gygy....jesli nie dostalas wiadomosci to odezwij sie do mnie na maila nika_rina2op.pl lub gygy 3117518

pozdrawiam i czekam na wiadosmosci
myszor a co teraz studiujesz w niemczech? ja własnie jestem na pierwszym roku germanistyki ale chyba nie na długo bo chyba sie przeliczyłam z ta znajomościa języka, no ale moze jeszcze sie wszystko jakoś ułozy
super, wszystkim zazdroszcze tym co maja ten niemiecki na poziomie.wymyśliłam sobie studia w niemczech z księzyca choć u mnie z egzaminami z niemieckiego to daleko jeszcze do nich.a słyszał cos ktoś o studiach w w erlangen (koło norymbergi)?a jak to jest z tymi klasami zerowymi?każda uczelnia to ma?bo to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie dla mnie.czy można nauczyć sie niemieckiego w dwa lata (na kursach w Polsce, w szkole i np. na miesięcznym kursie w Niemczech +praca wakacyjna)tak zeby zdac ten wymagany egzamin na studia? pozdrowienia
a gdzie Polska ja sie pytam????? ten ranking to dziwny jakiś .pominęli totalnie Polske.przecież UJ naprzykład lub wiele innych uniwersytetów są na naprawde dobrym poziomie
wiele to nie

ale

UJ
UW
UAM
poza tym wg jakiego kryterium robi sie te rankingi, he? No bo w sumie na podstawie czego mozna orzec ze etn uniwersytet jest lepszy a ten gorszy.
dasz rade:)
ale nie tu w polsce, jedz tam, na pol roku, rok i bedziesz szprechac jak najeta:)

PS.Gdzie znajduje sie system przeliczania ocen ,chodzi mi o te skale ze 1=5 lub 6 itp....?
buziaki
hmmm a kto wie jak jest jak ktos ma stara mature tez sie przelicza na punkty ? bo ja juz nic nie wiem
www.anabin.de
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Zertifikat Deutsch