Angielski w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Wkrotce wyjezdzam do Berlina na rok, aby uczyc sie niemieckiego. Czy w Niemczech mozna porozumiewać się po angielsku, który znam bardzo dobrze? Chodzi mi o sprawy dnia codzinnego - zakupy, urzedy, lekarz...
yea

:-)
w Polsce po angielsku tez mozna (w miare) :) po niemiecku wcale. Przetestowane na rynku w Krakowie ;)
zgadzam sie, nawet moj byly Deutsche twierdzil, ze lepiej znam niemiecki od przewodniczki, a ja srednio znam...
nie chodzi juz nawet o przewodnikow (o matko, nasza wymianowa przewodniczka po wrocku, smiechu warte :] ) ale ogolnie o ludnosc :P jak chcialem kupic kurs polskeigo w empiku to baba mowila po polsku z angielskimi wstawkami :P taki eksperyment socjologiczny robilismy z Yakubkiem ;)
coz nie wymagaj od ekspedientki znajomosci wszelkich jezykow, choc biorac pod uwage bezrobocie w naszym kraju to ostatnio slyszalam ze ktos po sgh azmierza pojsc do supermarketu na kasjera, z rozpaczy, ze nie znalazl pracy! ech- chyba jestem nudna z ta praca, ale szukam i szukam...
urzedy nie(albo rzadko)
zakupy w samoobslugowym wiec nie trzeba:P
lekarze- prawie wszyscy;)
zycze milego pobytu:)

no i jest jeszcze troszke niemcow na ulicy ktorzy mowia po angielsku bardzo plynnie;-) (wiesz, u nas uczyli cale lata rosyjskiegp, od kilkunastu lat dopiero angielski jako pierwszy jezyk w szkole , a niemcy mieli ten jezyk od dawna... choc nie wiem jak w berlinie:P bylam tylko raz i po niemiecku sie porozumiewalam:P)
po rosyjsku tez nikt nie chcial gadac (ja znam )
Kumpela przyjechala do Berlina na sokratesa na rok. Niemieckiego nie zna nic a nic (i nie zamierza zaczac sie uczyc, bo nie lubi). Studiuje wiec na anglistyce, chociaz w Polsce cos calkiem innego... I radzi sobie. A wiekszosc Niemcow angielski zna bardzo dobrze. Sciski!! :)
A jak jest z porozumiewaniem sie po angielsku z mlodym pokoleniem?
hej niaq, jak tam w berlinie zycie upływa, bo coś z tą kawa to krucho, krucho :)
Hej, Sigmal , no zwlaszcza mlodzi ludzie. Nie martw sie, poradzisz sobie na pewno :) To kiedy zapraszasz na parapetowe? ;)

Hej, lukassszzzzz, milo Cie znowu slyszec :) Z braku skomura wnioskuje, ze po tej stronie granicy, widocznie z E111 tez wszystko gralo ;) Berlin... noooo jeszcze sie trzyma...

Grüsse!
Wyjezdzam dopiero na poczatku lipca a wracam za rok w pazdziernku. Wiec wydaje mi sie ze ten wyjazd wiele mi da jezykowo - w koncu 15 w niemieckojezycznym otoczeniu. O parapetowie jeszcze nie mysle...
robcio, ich vermiss dich :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa