Mam pytanie czy ktoś może mi pomóc , mam znajomego niemca który proponuje mi pracę w jego firmie jako kierowca ale niewiem jak wygląda sprawa z zatrudnieniem w niemczech .Czy on może mnie legalnie zatrudnić ,dodam też że chce mnie u siebie zameldować czy muszę założyć swoją firmę ;samozatrudnienie .
wydaje mi sie, ze ten twoj znajomi musi wystapic z wnioskiem do Bonn, tam jest glowna siedziba urzedu pracy, jesli chodzi o zatrudnianie obcokrajowcow, no i pozniej udokumentowac, ze nie znalaz odpowiedniej osoby na to stanowisko w niemczech
isabell52
12 sty 2006
nie przypuszczam aby chodzilo o legalna prace, takie zatrudnienie jako legalne byloby mozliwe, gdy nie ma zarejestrowanych w urzedzie bracy bezrobotnych kierowcow, w co bardzo nie wierze przy tej liczbie bezrobotnych
[konto usunięte]
12 sty 2006
ten znajomy moze rownie dobrze podac inny powod, np iz kierowca musi wladac biegle jezykiem polskim i nie sadze, zeby znalazla sie taka osoba bezrobotna w niemczech, a poza tym ci co biora hartz 4 nie rwa sie do pracy
milunia82
12 sty 2006
hej... moja znajoma zaczela ostatnio pracowac legelnie w niemczech. wiem, ze musiala sie zameldowac i otworzyc wlasna firme. tego od niej wymagano. poza tym nie mam wiecej informacji. pozdrawiam.
kinga_9992
31 paź 2008
Mam problem,mój mąż niedawno założył firmę w Niemczech tzw.samozatrudnienie.Jednak wrócił do kraju i nie wyrejstrował firmy.jak można to zrobić będąc w Polsce.Jakie mogą być konsekwencje niewyrejstrowania