Zycie w niemczech-ile kosztuje?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
Ile wydajecie kasy na jedzonko,ciuszki i inne nie za duze przyjemnosci?? chodzi mi o rodzinke 2 osobowa (na razie;)) czy utrzymanie mieszkasnia(oplaty typu prad ,woda,czynsz) jest drogie? czekam no info z niecierpliwoscia;))) dzieki
Witaj. Ciężko mi tak dokładnie powiedzieć. Mieszkam z mężem, czyli też jest nas dwie osoby. Jakoś nigdy tego w taki sposób nie obliczałam. Arykuły spożywcze to około 2[tel]euro misięcznie. My zazwyczaj raz w tygodniu większe zakupy robimy, a tak na co dzień to pieczywo tylko dokupujemy. Na sporadyczne wyjścia do kina czy do knajp to minimum ze 100 euro potrzebujecie. Środki chemiczne mają ceny porównywalne do Polskich, ciężko powiedzieć ile to miesięcznie kosztuje. Musiałabym podliczyć. Ciuchy możesz czasami kupić taniej niż w Polsce , zwłaszcza w wyprzedażach. Koszty samych opłat za mieszkanie. Nie napisałaś, jak duże to ma być mieszkanie i w jakim regionie Niemiec, więc ciężko napisać. My mieszkamy we Frankfurcie nad Menem. Wcześniej za 1 - pokojowe mieszkanie ( 35 m2) płaciliśmy 300 euro, to wszystko razem z ciepłą i zimną widą i centralnym ogrzewaniem. Zaś za sam prąd 25 euro. Teraz mamy 3- pokojowe mieszkanie ( 70 m2), płacimy za nie 650 euro ( w tym jest zimna woda, ciepła woda, centralne ogrzewanie, wywóz nieczystości). Prąd nas kosztuje 55 euro miesięcznie ( non stop chodzi komputer, korzystam ze zmywarki do naczyń codziennie, pralka z dwa razy w tygodniu). Poza tym raz w roku masz rozliczenie do ciepłej wody i centralnego ogrzewania oraz osobno do elektryczności. Tak to mnie więcej kosztuje. Moja koleżanka wynajmuje 2- pokojowe mieszkanie (50 m2) i płaci za nie 418 euro. Za prąd płaci 27 euro miesiącznie. Jakbyś miała inne pytania to pisz. Pozdrawiam.
Wielkie dzieki.Troszke rozjasnilo mi sie w glowie;)) Mam nadzieje ze poradzimy sobie, planujemy mieszkac w Essen lub okolicach. A masz jakieś info na temat socialu? szkoły Volkschule?? Pozdrawiam serdecznie;)))
Nie masz za co dziękować. Na temat kursów językowych mogę Ci trochę napisać, bo sama na takowy kurs uczęszczałam. W Polsce miałam język opanowany na poziomie B1 i tutaj od razu poszłam na kurs Mittelstufe, który trwał sześć miesięcy. Chodziłam do prywatnej szkoły i byłam z nauki zadowolona. Wklejam Ci jej link. Tam masz ceny podane.
http://www.zentrum-fuer-deutsche-sprache.de/zentrum/
Miesięcznie kurs mnie kosztował 180 euro, za 16 godzin nauki tygodniowo. Moja koleżanka do Volkshochschule chodziła i mniej więcej płaciła tyle samo co ja, ale za sześć tygodni nauki a nie cztery, a ilość godzin tygodniowo miała identyczną. Z tego, co się orientuję, to oni w VHS powoli idą z materiałem i wielu osobom to nie za bardzo odpowiada. Wiele osób właśnie stamtąd się do mojej szkoły przenosiła. Pytasz się o socjal, więc wnioskuję stąd, że będzie on Wam przysługiwał. Osobom, które mają pozwolenie na pobyt, przynajmniej w ubiegłym roku państwo niemieckie płaciło za naukę języka niemieckiego. Oczywiście chodzi mi o osoby, które nie znają języka. Takie osoby dostawały od państwa czeki na 600 godzin nauki języka niemieckiego i do każdych 100 godzin musiały jedynie dopłacać 50 euro, a resztę pokrywało państwo. Wklejam ci link tej organizacji :
www.stadt-frankfurt.de/amka
Nie mam pojęcia czy nadal ta pomoc jest organizowana. Musiałabyś się dowiedzieć. Ponadto płacą oni również za końcowy egzamin, który jest na mniej więcej poziomie B1 , ale stoi niżej niż ZD. Być może stoisz językowo wyżej, to wówczas za wyższe poziomy kursu oni już nie płacą. Pytasz mnie o socjal, nam się nie należy, bo za duże dochody mamy. Moja koleżanka, o której w powyższym poście pisałam jest właśnie na socjalu już drugi rok. Mieszka sama i dostaje miesięcznie coś bez paru groszy 800 euro. Ma ona na opłaty tego 2 pokojowego mieszkania i na życie. Oczywiście dorabia sobie na czarno drugie tyle, ale to już szczegół. Osobom, które żyją z socjalu przysługuje szereg zniżek. Ona ma " paszport frankfurcki" i płaci tylko 50 % za naukę w VHS. Także się opłaca. Ponadto socjal organizuje przeróżne kursy językowe- zawodowe. Ona również chodziła na taki kurs przez trzy miesiące, miała zajęcia codziennie od 8.00 do 14.00 i za całość kursu opieka socjalna jej zapłaciła. Najpierw Amka jej zapłaciła za 600 godzin, czyli za 9 miesięcy nauki na kursie podstawowym, a potem była na tym dodatkowym 3 miesięcznym kursie z socjalu. Teraz sobie w VHS robi Mittelstufe, ale płaci tylko 50 % , bo ma ten " paszport frankfurcki". Wydaje mi się, że wszędzie jest tak samo. To są takie odgórne przepisy dotyczące całych Niemiec. Nie wiem nic więcej na temat socjalu, bo nigdy jej bliżej nie wypytywałam. Ona na pewno jest zorientowana, bo dwa lata już w sumie z tego "żyje". Jeżeli masz pytania to napisz, wypytam jej o wszystko dokładnie. Pozdrawiam.
Witaj!zainteresowal mnie Twoj post dotyczacy socjalu w niemczech. Bede wdzieczna za szczegolowe informacje dotyczace zasad jego przyznawania.
z gory dziekuje i pozdrawiam
tu poczytaj
http://www.tagesspiegel.de/tso/sonderthema8/artikel.asp?TextID=43642
Ty mi chyba z nieba spadłaś;))) mogłabyś odezwać sie na maila do mnie???
[email]
dzieki odromniaste!!!;))))))))))))))))
Witaj,przypadkowo przeczytalem twoj post
.Mam mniej wiecej taki proplem...mieszkam w Zabrzu,od stycznia mam niemieckie obywatelstwo i chcialbym wyjechac do niemiec na stale.Moja siostra mieszka we Frankfurcie/m. prawdopodobnie tymczasowo moglbym zamieszkac...chociaz z tego co widze to nie jestem do konca przekonany.:-)Czy jestes w stanie podpowiedziec mi na co ewentualnie taka osoba jak ja moze liczyc?Aha..mam zone i dwojke dzieci.Jesli nie sprawi Ci to klopotu to prosze o odpowiedz na [email] wdzieczny...
hallo niunia;)
tutaj sorellka, ponoc wybierasz sie do Essen:) witam milo:)
mieszkam tutaj do 7 lat, jak masz pytania, wal w me drzwi;)
pomoge chetnie :)
pozdrawiam niepomiernie milo
sorellka
Witam!
Od niedawna posiadam niemieckie obywatelstwo.Chce wyjechac do niemiec na stale,konkretnie do Frankfurtu nad Menem.
Czy moglby ktos mnie oswiecic odnosnie pierwszych krokow?
Co i jak mniej wiecej robic,od czego zaczac i na co mozna liczyc?
Bede zobowiazany.
Pozdrawiam.
witam.
interesuje mnie wyjazd z dziecmi 6 i 3 lata zona posiada paszport niemiecki ile social płaci na dzieci i jak załatwic sobie mieszkanie gdzie sie udac kto mi pomoze żona pracuje w kevelar niemcy , jezyk tylko podstawy
[email]
Witam wszystkich !! Wybieram się z rodzinką do Düsseldorf'u. Jak sprzedamy dobytek w Polsce, to będzie trochę grosza :))) Chciałabym się dowiedzieć ile kosztuje zakup mieszkania np. 50-60m2. Czy może lepiej wynająć a nie kupować ?? Czy jak się mieszkanie wynajmie to można się zameldować , to jest ponoć podstawa otrzymania wszystkich ewentualnych zasiłków. I jak w ogóle patrzą na Polaków, czy na tych z pochodzeniem lepiej czy równo , po prostu Polak to Polak ?? Z góry bardzo dziękuję !!
Czesc,
aby zobaczyc ile kosztuje mieszkanie mozna wejsc na strone http://www.immobilienscout24.de.
Sa tam mieszkania do kupienia i wynajecia w calych Niemczech.
Np Düsseldorf, za mieszanie o pow. 50-60 m2 w dobrym stanie trzeba zaplacic 1[tel]Euro (ale jak powiedzalam, lepiej samemu zobaczyc na stronach immobilienscout24.de (duzo ofert ze zdieciami!!!!!!)
Co jest wazne: Lepiej kupic od osoby prywatenej (von privat), bo maklerzy biora prowizje 3,46 %!!!!! No i nie wolno kupic mieszkania z lokatorem!!!!!! W Niemczech czasem latami nie mozna sie takiego lokatora pozbyc!!!!!!!!!
A wiec w umowie kupna musi byc napisane "Wohnung sofort frei" Prosze to zapamietac!!!!!!!!
W sumie warto sie targowac, bo wiele osob musi szybko sprzedac!!!
No i wazne jest jakie mieszkanie ma Hausgeld ( to oplata stala, ktora trzeba uiszczac na np. remonty itd).
W starszych domach trzeba zwrocic uwage na kostty ogrzewania! (koniecznie wczesniej trzeba obejrzec "Energiepass" mieszkania), no i ogrzewanie elektryczne jest bardzo, bardzo drogie......
Witam!! Osobiscie radziłby najpierw wynajac jakies mieszkanko z meldunkiem niema zadnego problemu, sam mieszkam w Düsseldorfie i zameldowanie zajeło mi 5 minut (mieszkanie wynajmuje) z kupnem sie nie spiesz za pare miesiecy stwirdzisz ,ze dzielnica Ci sie nie podoba i co wtedy?? Pozdrawiam Ps. jak cos to pisz [email]
ja sie dziwie ludzie po co tu chcecie przyjechac , ja chce wracac na stale do Polski po 35 latach tu nie ma pracy , niemcy sa wredne ludzie maja to we krwi Polak jest tu uwazany i traktowany jak potencjalny zlodziej. ja bym wolal mieszkac biedniej w Polsce jak w tym obozie koncetracyjnym.. zastanowcie sie Niemcy plajtuja i ida na dno zaniedlugo wszyscy z tad wyjaada rocznie niemcy opuszczaja swoj kraj kilkanascie tysiecy
czesc jestem tu juz prawie 3 lata, mam syna 14 letniego i corke 2 letnia ktora tu sie urodzila, wyszlam za maz za niemca, na dzieci dostajemy po 154 euro kindergeltu, przysluguje on dziecia caly czas jak sie ucza chyba do 25 roku zycia.jesli chodzi o to ile kosztuje zycie z 2 dzieci to powiem ci ze sporo, pracuje tylko maz, ja wychowuje dzieci, ma stala prace wiec dodatki socjalne nam sie nie naleza, oplaty sa spore, za mieszkanie placimy 600 euro, do tego dochodzi prad 75, wydatki zwaiazane z autem, spore, oplaty za ty, bilet do szkoly , wsumie ponam 1100 miesiecznie,nie mozemy sobie pozwolic na jakies luksusy, zyjemy tak naprawde od wyplaty do wyplaty, jesli chodzi o dodatkowa prace to strasznie teraz ciezko, to nie to co kiedys,ale jakos zyjemy hahaha, jesli masz wiecej pytan to czekam czesc
Natalie88 mam dużo pytań. Muszę podjąc decyzję czy zamieszkać w Niemczech "Liebe ist alles" . rnProszę o kontakt [email] rnPozdrawiam Cieplutko :):)
a ile zarabia Twoj mezulo? jaka tu jest przecietna stawka zatrudnienia?bede wdzieczna za odpowiedz
In Deutschland liegt das statistische Durschnittseinkommen bei rund 1600€ Brutto.
chyba zartujesz to z tego nie da sie wyzyc skoro mieszkanie kosztuje 600 euro miesiecznie
Od czego zaczac,aby zalatwic dokumenty na pochodzenie??Czy ktos moze mi napisac??moj e-mail adres [email]
moj mezulek zarabia od 1800 do 2000 tys, na miesiac,pracuje prawie w kazda sobote, wiec nie jest tego za wiele
Ale to jest kwota brutto czy na reke? no i czym sie zajmuje, jesli mozesz powiedziec? dzieki za info, pozdrawiam
hallo polo

ja napisalam durschnitt, bo to wszystko zalezy od branzy od wyksztalcenia i stazu pracy oraz od dodatkow ktore w niektorych branzach istnieja oraz od tego czy robi sie nadgodziny czy tez nie. Zarobki sa zawsze brutto, bo netto zalezne jest od tego jaka ma sie klase steueru, czy ma sie dzieci, czy jest sie w zwiazku malzenskim czy tez nie. Im wieksze dochody tym wiekszy steuer, sucuegolnie jezeli przekroczy sie tzw. widelki dochodowe jednej grupy podatkowej nawet o pare euro to juz sie jest w nastepnej czyli wyzszej do opadatkowania.
Witam poszukuję kontaktu z ludźmi z okolic Hamburga, Flensburga
myślę o zamieszkaniu wraz z dziećmi 13 i 16 lat w tym rejonie u mojego przyjaciela.

Pozdrawiam ciepło ze stolicy:)
pracuje jako mechanik samochodowy w duzej firmie, jest to kwota na reke, pozdrawiam
czesc, a jak sobie te prace zalatwil? ja chce sie przeprowadzic z mezem do München i szukam pracy dla niego i dla mnie, ale nic, obecnie jestem w Zorneding, pozdrawiam wszystkich serdecznie...
No to wcale niezla sumka
nie zla? ale w polsce hihi, nie tu,tu jest tylko ... o tak aby przezyc!!!!!i na nic nie mozna liczyc od panstwa, bo jak masz prace to panstwo nie pomaga w niczym pozdrawiam
no ale ja mieszkam w NIemeczech..ale fakt dzieci jeszcze nie posiadamy, za mieszkanie placimy polowe tego co Wy, a moj facet (poki co nie mezu:) pracujac w duzej firmie (po studiach) ma 2500.. tyle ze brutto. No wiec tak sie zastanawiam czasami kto te pieniadze tu duze zarabia? moze sie zglosza i dadza jakies typy:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa