UBEZPIECZENIE - ważne

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Mam pytanie. Dostałam sie na SS 2006. Żeby sie wpisać na studia potrzeben mi jest "Versicherungsnachweis der Krankenkasse". Pytanie: Czy wystarczy zaświadczenie od ZUS-u (jeśli sie to tam załatwia, bo tego nawet nie wiem), powiedzmy po polsku i po niemiecku o tym że podlegam ubezpieczeniu społecznemu? Mam ok. 14 dni na to by to zaświadczenie załatwić. Niestety nie wiem czy chodzi o zaświadczenie z niemieckiego ubezpieczenia zdrowotnego? dlatego ważne jest dla mnie, szybko sie dowiedzieć czy musze tam jechać. Bo papiery można wysłać pocztą. Tak samo teraz już nie trzeba sie zapisywac osobiście na testy DSH (po są zapisy przez internet).
Bardzo prosze o czyjąs pomoc w tej sprawie, jeśli ktos wie co z tym zaświadczeniem! dzieki...
Czesc,
od 1 stycznia 2006 weszła w zycie tzw. Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego która zastąpiła formularze E-111 i zeby uniknąć płacenia w niemieckiej kasie chorych wyrob sobie ją. http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6
oczywiscie zalatwiasz to w ZUS -ie i nie tlumaczysz na niemiecki bo to jest jednakowe w calej UE.
dzięki ci bardzo. Właśnie weszłam na link, który mi poddałeś. Sama bym do tego nie doszła:), a jeśli to pewno za późno. Wiesz może czy dlugo trzeba czekac na wydanie tej Karty?
hej
ja jeszcze tej karty nie wyrabialem w tym roku tzn juz dawno powinienem ale jakos tak zeszło :) ale formularz E-111 wydawali od ręki. doslownie 5 min, i mysle ze tak samo jest w przypadku karty idz osobiscie
ach musisz miec zaswiadczenie ze Cie przyjeli z datami od kiedy do kiedy trwa semestr bo bez tego cięzko reszte doczytasz
na tym linku pisze tez że to wydania karty (oprócz wniosku) nalezy tez dołączyć "zaświadczenie o odbywaniu studiów w innym państwie członkowskim", jak ma to zaświadczenie wyglądąc i kto ma mi je wystawić? Wystarczy na to list od Uniwersytetu że dostałam sie na studia?
dokładnie tak, bo jak rozumiem bedzie 1 semestr czyli po prostu ze sie dostałaś
a pozniej to juz immatrikulationsbescheinigung ale to od drugiego semestru
wielkie dzięki, na serio ułatwiłeś mi sprawę, bo nie wiedziałam od czego zacząć. A by wyrobić ta Karte niepotrzebne jest wypełnienie formularza E-111?
aha na powiadomieniu do Uniwersytetu nie pisze kiedy zacznie sie semestr (chodzi o date bo pisze tylko "...zum Sommersemester 2006...") czy to ma jakieś wielkie znaczenie?
E-111 został zastąpiony Karta nie ma juz E-111 wymogi te same tylko zamiana dokumentow
wydrukoj w takim razie ze strony internetowej uni ok kiedy do kiedy trwa semester , bo mi przez to nie chcieli wydac bo " oni nie wiedza na ile "
acha i staraj sie na cały rok bo niby studentom studiujacym za granica przysługuje na rok ale mi babka powiedziala ze studiuje sie semestralnie wiec moga wydac tylko na jeden semestr tak bylo z E-111 ale pewnie nic sie nie zmienilo ale glowy pod topór nie daje
powodzenia
dzieki...juz (prawie) wszystko wiem:) jade jutro do wojewódzkiego oddziału NFZ by wszystko zalatwić. jeszcze raz dzięki za wskazówke
postaram sie ich przekonać , żeby na rok...dam z siebie wszystko..chociaż jak wiadomo ....biurokracja nie zna granic:P
Normalnie karta jest wydawana od reki w NFZ, musisz miec tylko dowod ubezpieczenia zdrowotnego, dla osob pracujacych karta ma waznosc przez dwa miesiace od wydania. Powodzenia w zalatwianiu...
hej,

ja też mam pytanie odnośnie ubezpieczenia studentów w niemczech. Planuję studiować w Berlinie/Monachium od WS 2007/2008. Na stronie uniewerków przeczytałam, że Zulassungsbescheid dostaje się najpóźniej do końca sierpnia, a następnie ma się ok 2 tygodnie czasu na skompletowanie wszystkich potrzebnych dokumentów (w tym ubezpieczenia) i dokonanie immatrykulacji. Zadzwoniłam więc do naszego NFZ w sprawie wydania europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego i niestety poinformowano mnie, że na podstawie samego Zulassungsbescheid tej karty nie można wystawić, bo potrzebne jest zaświadczenie, ze jest się już studentem. No jakieś błedne koło. Może ktoś z Was poradził już sobie w podobnej sytuacji?
Temat przeniesiony do archwium.