Pierwsze kroki w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. W pażdzierniku mam zamiar wyjechać do Berlina na dłużej. Niestety z pewnych przyczyn musiałam teraz przerwać liceum i chciałam się dowiedzieć czy jest możliwość zapisania się do państwowego polsko-niemieckiego liceum. I wogóle jak przebiega cała procedura mieszkania w Berlinie chodzi mi o te wszystkie papierkowe sprawy które powinnam w pierwszej kolejności załatwić. Jak też wygląda sprawa socjału. Czy jak by mnie przyjęli do liceum czy mogę się starać o jakieś pomoce finansowe ze strony państwa?Czy wynajęcie mieszkania jednopokojowego z łazienka i kuchnia jest drogie? I ile powinnam mieć Euro miesięcznie żeby jako tako wyżyć biorąc pod uwagę wszelkie opłaty?Czy zaraz po przyjezdzie moge sie zameldowac czy beda jakies z tym problemy?A może są jakieś rodziny które by mnie na jakiś czas przyjęły pod swój dach w zamian za sprzątanie lub opieke nad dzieckiem czy osobą starszą? Aha muszę dodać że znam słabo język jak na razie to tylko podstawy.ufff....troche tego duzo ale mam nadzieje ze ktoś mi pomoże . Najlepiej proszę o kontakt na meila: [email] Z góry dziękuję i pozdrawiam.
wampira do opieki dziecka?, nein, danke
Na mój gust to musisz koniecznie zacząć niemieckiego się uczyć bo bez jężyka przepadniesz a niestety ale mowa ludzi na codzień różni się od tej z książek. Wątpie że ktoś da Ci u siebie mieszkać w zamian za sprzątanie, do takich spraw niemcy nie są za chętnie. A pozatm życze Ci powodzenia mam nadzieje że Ci się powiedzie w Barlinie.Pozdrawiam
adamek1988: no ja wiem ze bedzie strasznie trudno szczególnie bez znajomości języka ale ja sie cały czas uczę teraz jak nie chodzę do szkoły to mam dużo czasu i cały czas zakuwam ale trudno jest się nauczyć języka skoro wokoło sami Polacy;-( Jak na złość nie mam żadnej rodziny ani znajomych w Niemczech u których mogłabym się zatrzymać na czas załatwiania wszelkich formalności . No nic jakoś dam radę. Już zaczęłam przeglądać oferty mieszkań do wynajęcia.....kurcze przeraż mnie to wszystko. Ale dziękuję że mi tak dobrze życzysz napewno się przyda;-)PA!
nie chce cie przerazic, ale wynajecie mieszkania, bez stalych dochodow lub bez kogos kto poreczy za ciebie ze bedzie oplacany czynsz miesieczny, jest niemozliwe.
pierwsze zderzenie z niemiecką rzeczywistością bywa tragiczne...
und noch ein Sachen dazu:
- jak nie znasz niemieckiego może być ciężko, nawet w najprostrzych sytuacjach życia codziennego
- dlaczego akurat w Berlinie? Tam są trasznie drogie mieszkania itd.
uff... dalczego akurat Berlin? Ponieważ bardzo mi sie podoba to miasto i mysle e tam łatwiej bylo by mi cokolwiek znalezc typu jakies zajecie czy szkole.A poza tym jest blisko granicy. A jakie inne miasto proponowalbys?
Ja narazie sie jeszcze namyslam Berlin to nie jest moja ostateczna decyzja . pozdrawiam .
Berlin jest fajny ale życie w tym mieście jest trochę drogie ;)
Może Frankfurt nad Odrą albo Drezno :) nawet blisko od granicy i w ogóle
Tylko nie wiem jak z pracą w Frankfurcie nad Odrą
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa