slub z Niemcem - i co dalej?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich
Siedze na necie i szukam informacji na temat tego, co powinnam zrobic i gdze sie zglosic po slubie z Niemcem. Niestety ciezko mi cos znalezc. Jest pewnie wiele osob ktore przeszly juz ten proces. Moze ktos moze mi podac jakies informacje.
Od tygodnia jestem mezatka z obywatelem Niemiec. Mieszkam w Berlinie, zameldowana juz jestem pol roku. Gdzie teraz powinnam sie po kolei zglaszac. Co przyznane jest mi automatycznie, gdzie musze starac sie o reszte. Chodzi mi o informacje wzgledem ubezpieczenia, pozwolenia o prace i inne, czy powinnam od razu jechac do Polski i zmieniac dokumenty i inne...
Pozdrawiam
Cieplutka
na pewno musicie zglosic malzenstwo w drugim kraju:)
o wszystko musisz skladac podania, najlepiej zapytaj sie u zrodla:
http://www.berlin-mitte.de/abteilungen_detail.php?id=569&ID=234
tam ci powiedza co masz po kolei robic albo dokad isc zeby sie dowiedziec :)
powodzenia! przede mna ta sama katorga, tylko od czerwca :)
slub z niemcem? , wspolczuje
witaj:)zgadza sie, ze fakt zawarcia malzenstwa musisz zglosic w polskim urzedzie stanu cywilnego. Wlasciwie to nie tylko sam akt ale i zwiazane z nim np zmaina nazwiska. Wszystko to zanosisz najpierw do tlumacza przysieglego ktory przetlumaczy papiery na jezyk polski,. DOpiero wtedy zanosisz wszystko do urzedu stanu cywilnego. Sama procedura na miejscu idzie juz szybko i bez problemow. Co do kondycji przyznawanych automatycznie to jest to pozwolenie na prace (ktorego od tej chwili juz nie potrzebujesz:) co do ubezpieczenia musisz to zglosic i bez problemow dostanisz swoja karte ubezpieczeniowa. Jestem mezatka juz prawie rok, ale niestety do tej pory nie zalatwilam nowego paszportu ani dowodu osobistego. Paszport robisz w Polsce, a dowod w NIemczech, albo na odwrot, jakos tak..jak zrobie to powiem:) acha, no i jeszcze prao jazdy trzeba wymienic, bo nazwisko nowe, ale po kolei..
Wielkie dzieki za informacje. Od dzisiaj probuje zalatwiac wszystko. Pozdrawiam
No wlasnie, co sie gdzie wymienia? Chodzi mi o dowod i prawo jazdy. Ja mam slub we wrzesniu w Polsce z obywatelem Niemiec - po slubie przenosimy sie do Niemiec. Z tego co wiem, po wymeldowaniu w Polsce mam dowod polski bez adresu zameldowania. A prawo jazdy wyrabiam w Niemczech.rnPlanuje tez otwarcie wlasnej dzialalnosci i poszukuje radcy prawnego ktory pomoglby mi zalatwic formalnosci w Niemczech, bedzie to firma handlowa, ale nie wiem jeszcze jaka forme prawna mam wybrac, co z podatkami, pozwoleniami itd. Czy mozecie mi kogos polecic?rnDzieki z gory i powodzenia w zmaganiach z biurokracja!
cześć, mam ten sam problem, można oszaleć,my mamy dylemat :ślub w Plsce czy w niemczech, pewnie tam gdzie jest mniej formalności. Hellp
pisz na gg opisze ci 5261460 ja bralam w niemczech jestem swiezo po slubie
Gaddu mi nie działa Sorkii!!
mam podobny problem .jestem po rozwodzie w Polsce i zamierzam wyjsc za maz w Niemczech za obywatela niemieckiego.doradzcie prosze jakich formalnosci musze dokonac i jakie dokumenty potrzebuje z Polski.czy po zawarciu malzenstwa moj maz ma mozliwosc ubezpieczyc mnie i moje dziecko(mam syna z pierwszego malzenstwa)ktore mieszka ze mna.a jak wyglada sprawa z pozwoleniem na prace?czy nadal bedzie mi ono potrzebne?za dobre rady bede bardzo wdzieczna.
moj [email]
Witajcie,ja jestem po slubie juz 4 lata z obywatelem niemiec.Moim zdaniem najlepiej brac slub w Niemczech poniewaz dostaje sie automatycznie stale zameldowanie i pozwolenie o prace.Co do obywatelstwa to ta droga nie jest juz taka prosta...Od 01.03.2008 pozmienialy sie przepisy w Ausländeramt i nie jest juz tak latwo otrzymac obywatelstwo!!!Teraz trzeba zaplacic w KVHS 150€ za test ktory jest wymagany(uczeszczanie do szkoly nie jest brane pod uwage).Trzeba miec ZD.Nastepne pieniazki okolo 400€ w Ausländeramt trzeba zaplacic za zajmowanie sie sprawa i wystawienie dokumentow...Poprostu jedna wielka porazka...Jezeli chcecie wiecej informacji to napiszcie do mnie.
Pozdrawiam
Justyna
Ja pzrymierzam sie do ślubu z niemcem i tak naprawde mam takie zmartwienie: moja córka ma przewlekłą chorobe i dla mnie bardzo isttne jest ubezpieczenie i dla niej, jak to jest? My tez chcemy brać ślub w Niemczech wiec na wiele pytań juz odpowiedziałaś. Jak jest z ubezpieczeniam?
Hej Justynko !
ja chcialabym sie dowiedziec gdzie pierwsze kroki stawiac po zawarciu malzenstwa.
niestety wielu zanjomych tutaj w niemczech robi z tego tajemnice. chcialbym sie dowiedziec jak zalatwic ubezpeiczenie , pozwolenie na prace i tak dalej...jak mozesz to odpisz na moje [gg]
z gory dziekuje
Asia
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa