Studia( kryteria rekrutacji-pomóżcie)

Temat przeniesiony do archwium.
Mam taką prośbę, czy mógłby mi ktoś przybliżyć kryteria przyjmowania kandydatów na studia w Niemczech na kierunki:
1. Medycyna
2. Informatyka/Elektronika i technologie nowoczesne( nie wiem czy to tak doładnie jest)

Prosiłbym o podanie kryteriów, co trzeba zdawać na maturze, w jaki jest sposób rekrutacji, jaki certyfikat trzeba posiadać ( czy wogóle trzeba go mieć). Jednym słowem wszystko co jest związane z tymi kierukami.

Za każdą pomoc z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam.
Mogę Ci powiedziec jakie sa kryteria dostania sie na medycyne bo sa one takie same na cale Niemcy, tzn. rekrutacja zajmuje sie ZVS. Od razu powiem ze kryteria sa dosc dziwne. Za kazdy przedmiot liczone jest max 100pkt(100%) za jeden poziom, egzaminy ustne tez sie licza, czyli do zdobycia jest:
3 Prüfungsfächer, Maximalwert: 800 Punkte

4 Prüfungsfächer, Maximalwert: 1000 Punkte (1100 bei Fremdsprache als Wahlfach) itd.
Nie jest wyszczegolnione, ktore przedmioty nalezy konkretnie zdawac i pomimo tego ze zdajac 6 przedmiotow mozna 1500 punktow, to chyba chodzi jednak o konkretna liczbe procent a nie sume punktow. tzn uczniowie ktorzy zdaja 3 przedmioty, nie sa pokrzywdzeni w stosunku do tych co zdawali np. 5 albo 6.
Kryteria na informatyka zaleza prawdodopodobnie od konkretnej uczelni, tzn kazda uczelnia tworzy swoj system, wg ktorego tworzy liste przyjetych.
ogolnie rzecz biorac to o wiele latwiej jest sie chyba dostac na informatyke lub jej pochodna niz na medycyne.
Certyfikaty tak jak na inne kierunki czyli ZOP/KDS/GDS/TestDaf/DSDII/DSH
Jesli masz jeszcze jakies pytania, to chetnie sprobuje na nie odpowiedziec.
PZDR
Czyli to oznacza, że nawet jeśli nie bede zdawał biologi, tylko np. matematyke, czy geografię i jeszcze jakieś inne przedmioty to mam szanse na przyjęcie na medycyne???

A te punkty to sa za oceny ze swiadectwa czy za ilość % jakie uzyskałem na maturze z danego przedmiotu???

A trudno jest się utrzymać na informatyce w Niemczech??? Dużo jest egzaminów???

Proszę o pomoc
Dzięki
Pozdrawiam
zgadza się, mozesz zdawac co chcesz. chociaz wg mnie lepiej zdawac to, z czym pozniej i tak bedziesz miala kontakt na studiach. Dzieki temu uczac sie do matury np. z biologii, nie bedziesz miala pozniej jakis wiekszych zaleglosci.
Oceny ze swiadectwa nie maja zadnego znaczenia(caly czas mowie o kierunkach, obslugiwanych przez ZVS).
Na informatyce kryteria moga byc zupelnie inne i oceny ze swiadectwa moga sie liczyc, wszystko zalezy od konkretnej szkoly.
O tym czy jest ciezko utrzymac na informatyce, jest mi ciezko powiedziec. W kazdym badz razie to tez zalezy od szkoly. Na pewno jest o wiele ciezej na np. TUM( Technische Universitaet Muenchen) niz na jakims innym uniwerku w malej miejscowosci. Wydaje mi sie jednak, iz akurat informatyke lepiej studiowac w Polsce, mamy naprawde dobre uczelnie, wsytarczy wspomniec o UW, PW czy tez o masie innych szkol, ktore ksztalca bardzo dobrych informatykow, ktorzy sa w pelni przygotowani do pracy zagranica. Jest to mozliwe dzieki uniwersalnemu jezykowi informatki( mowa oczywsice o angielskim).
PZDR
W takim razie ja już wogóle nie rozumiem jak oni obliczają te punkty :/

oni przeliczają procenty z polskiej matury czy jak ???

np. jak masz 80% z matury z biologii na rozszerzonym a 95 % na podstawowym to ile to punktów jest???

Jak możesz to weź mi to jaśniej wytłumacz. Proszę.

Pozdro
prosty rachunek 80+95=175. Czyli procenty z poziomu podst sa rownowazne z tymi z rozszerzonego. troche dziwny system ale co zrobic. takie krytera obowiazuja na medycynie, wyzej pisalem jakie sa max liczby punktow i prawdopodobnie oni pozneji z calosci licza procenty, tzn jak zdobedziesz 700/800 to masz 87,5 % jako Twoj koncowy wynik. Troche dziwne, ale takie kryteria obowiazuja na medycyne, stomatologie, weterynarie, psychologie i chyba prawo. Sama mozesz sprawdzic nawet jak wysoka trzeba miec srednia zeby sie dostac, na konkretna uczelnie. wszytsko pod adresem www.zvs.de
PZDR
A możesz podać przykładowy link ???

Bo ja nie widzę jakoś tych procentów :D:D:D ?

Proszę
Pozdro
rzeczywiscie, nie ma tam juz tych tabel z dokladna srednia, jaka trzeba bylo miec aby sie dostac na ktorys z kierunkow, obslugiwanych przez ZVS. Jest za to cos takiego: http://www.zvs.de/Service/Download/BEW_Med_WS2005.pdf
tutaj sa takze ciekawe dane, mowiace glownie o tym ile bylo kandydatow, ubiegajacych sie o miejsce na danej uczelni.
Wracajac do tej sredniej, czy tez liczby procent, to wydaje mi sie ze trzba naprawde bardzo dobrze napisac mature zeby myslec o medycynie w Niemczech. Najlepiej jesli udalo by Ci sie uzyskac kontakt do jakies osoby, ktora w tym roku sie dostanie na medycyne, poniewaz wyzej wspomniane kryteria wchodza w zycie wlasnie od tego roku. Wtedy bylaby tez mozliwosc uzyskania dokladnej informacji, ile mniej wiecej potrzeba procent( skladajacyh sie wlasnie na owa srednia), aby sie dostac. Z informatyka jest napewo latwiej.
PZDR
Do "ndw":

A czy nie mając żadnego certyfikatu również mogę złożyć papiery o studia w Niemczech???

Czy te certyfikaty są niezbedne na wszystkie kierunki???

I pytanie do ciebie osobiste: Co studiujesz i gdzie? jak mogę wiedzieć -oczywiście :):):)

Pozdro
Pomóżcie mi, proszę. Odpowiedzcie na powyższe pytanie
hallochen,
mozesz zlozyc pap na studia w niemczech bez certyfikatu na kierunki bez nc. na kierunkach bez nc, zoszaniesz zaproszony na dsh ok. 20 wrzesnia. na kierunki z nc musizs sie zglosic na uini i napisac dsh jeszcze przed zlozeniem papierow.
ja studiuje vwl-ekonomie w monachium.
pd,
sheilay
na wszytskie kierunki w niemczech wymagany jest certyfikat. jak nie masz dsh, mozesz zaczac studia z toefl, a pozniej muisz zrobic w ciagu semestru dsh
Czy ten egazmin(DSH) jest trudny???
Ja słyszałem, że można inne zdać które też zwalniają z DSH?

Jaką metodę szybkiej i efektownej nauki byście mi polecili, bo ja jak narazie to mam marny poziom wiedzy( same podstawy). Mam poziom przygotowawczy do B1. Pomóżcie jaka metoda najlepsza??

Proszę pomocy
THX
Nikt mi mie odpowie???
pomóżcie, to dla mnie ważne.

Z góry dziękuję.
DSH nie jest jakies strasznie trudne. Jak komus naprawde zalezy to zda spokojnie. Ale jesli sie dobrze orientuje to jest poziom C1, wiec trzeba sie jednak troche przylozyc. Wg mnie dobra alternatywa dla DSH jest ZOP albo TestDaF. ZOP podobno lepiej zdawac w Niemczech, TestDaF zreszta tez. poszukaj sobie przykladowych testow do DaF i do ZOP i zdecyduj ktory bardziej Ci odpowiada. Szczerze mowiac, to ciezko powiedziec czy kurs zapewni Ci spokojne zdanie jednego z tych 3 egz., w kazdym badz razie moze Ci znaczaco pomoc. Pamietaj jednak ze najwazniejsza jest wlasna praca i motywacja, wtedy mozna z Twojego pulapu zdac egz. bez zadnego kusu ani korepetycji.
PZDR
Ja chciałbym jeszcze zapytać jakie kierunki studiów w Niemczech są terez najbardziej opłacalne, tzn. takie po których łatwo jest znaleść pracę.???

Słyszałem o takich studiach jak "EKONOMIKA PRZEDSIĘBIORSTW", co to za kierunek???

Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
"EKONOMIKA PRZEDSIĘBIORSTW" czyli Betriebwirtschaftslehre( w skrocie BWL) sa to jedne z najpopularniejszych studiow w ostatnim czasie w Niemczech. Mozna nawet powiedziec ze jest w pewnym sensie boom na ten kierunek. W sumie to sie jakos specjalnie nie dziwie, bo jest po tym sporo pracy(przynajmniej teraz). studia dotycza jak sama nazwa wskazuje funkcjonowania przedsiebiorstwa itd., sa tez wprowadzone ogolne podstawy ekonomii oczywiscie. przekladajac na system Polski moznaby powiedziec ze jest to taka ekonomia, tyle ze bardziej w ujeciu mikroekonomicznym. Z podobnych kierunkow dobre jest VWL(ekonomia bardziej ogolna, odnoszaca sie takze do kontekstow politycznych). Na ta druga jest mniej chetnych, chociaz z praca tez nienajgorzej. Na niekotrych uczelniach, a przynajmniej na tej w Monachium, jest bardzo duzo chetnych na cos takiego jak Kommunikationswissenschaft. Po tym tez mysle ze latwo znalezc prace. Nie polecalbym natomiast prawa, studia roznia sie od tych polskich, ale i tak jest podobna sytuacja na rynku prawnikow jak u nas. Czyli o prace, najlatwiej ze znajomosciami.
PZDR
JA mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie:
Czy oni biorą pod uwagę oceny ze świadectwa szkolnego czy tylko maturę??

P.S. Czy ma ktoś z was jakiś przykładowy test DSH???
Jeśli tak to bardzo proszę o przesłanie na [email]

Proszę o pomoc :)
DZIĘX :D
hey, nie zgodze sie z toba odnosnie prawa. nie trzeba miec znajomosci zeby po nim znalesc prace. trzeba byc po prostu dobrym...
Odpowiedzcie na moje pytanie powyżej.
Proszę
witam, chciala bym studiowac psychologie na lmu w munchen, mam problem bo jak juz sie dowiedzialam musze najpierw wypelnic formularz przez zvs, no ale dobra zdaje na maturze 4 przedmioty niemiecki(ustny i pisemny)poziom tylko rozszerzony, j.angielski ust. i pis. tylko poziom podst. , j.pol tak samo no i geografie , tylko pisemnie , poziom podstwaowy, wiec jak mam wpisac srednia ocen jak nie wiem ile ona wynosi bo przeciez mam ja w procentach, jestem niemka ale miaszkam w polsce i nie wiem gdzie mam sie zwrocic z tym czy musze gdziesz moje swiadectwo przetlumaczyc i jak wyglada przeliczenie w mojim przypadku na oceny, i czy z tymi przedmiotami mam szanse na lmu?
Witaj.Nie wiem czy to Ci sie przyda, ale zeby obcokrajowiec mogl studiowac w niemczech konieczny jest tzw sertyfikat deutsch B2.Jest to jesen z wymogow niemieckich.Mieszkam tu i jestem w trakcie robienia tego papieru,a po za tym tez chce studiowac,ale bez tego ani rusz. Tu w niemczech ne wystarczy dobrze mowic, trzeba to udowodnic.Pozdrawiam!!
prawie. jesli masz obywatelstwo niemieckie nie potrzebujesz zadnych papierow zaswiadczajacych znajomosci jezyka. to jest potrzebne tylko obcokrajowcom.jesli wiec masz obywytelstwo bedziesz traktowana jak obywatelka niemiec. swiadectwo bedziesz musiala przetlumaczyc.jak przeliczaja procenty nie mam pojecia, ale to i ich zmartwienie. psychologie mozna zaczac tylko od zimowego semestru, wiec uwazaj zeby nie przegapic terminu skladania podan. tu pare linkow gdzie mozesz dokladniej poczytac

http://www.uni-muenchen.de/studium/studienangebot/studiengaenge/studienfaecher/psycholog_/dip_u_/index.html

http://www.uni-muenchen.de/studium/hochschulzugang/bewerb_einschreib/zulassungsbeschr/bundesweit/deutsche/index.html
prosze o kontakt kogos kto studiuje psychologie na LMU MUNCHEN. Moje [gg]
i czy orietuje sie ktos jaka srednia maturalna trzeba miec zeby sie dostac na psychologie?
Czy ktoś mógłby wszystkim jaśniej wytłumaczyć jaki jest poziom języka potrzebny, aby móc studiować w Niemczech??rnJedni piszą, że trzeba mieć Zertifikat Deutsch (ZD) a inni że TestDaF(Test Deutsch als Fremdsprache), w końcu sam już nie wiem :(rnrnPOMOCY
ZD na 100% nie wystarczy-trzeba miec albo DSH3 lub DSH2 albo DaF ale nie wiem na jakim poziomie trzeba go zdac (nie wystarczy tylko zdac) sa jeszcze egzaminy przeprowadzane przez Goethe Institut typu KDS ale nie jestem pewna na 100% czy to wystarczy-wiem tylko ze one sa dosyc trudne dla kogos kto nie ma obycia w niemieckiej literaturzerna moim zdaniem DSH sam w sobie nie jest egzaminem trudnym-pod warunkiem ze sie przykladasz do niemieckiego
Temat przeniesiony do archwium.