zameldowanie/obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Hej wszystkim. Mam mały problem. Jestem żoną, znielubianego przez większość polaków i niemców, polskiego niemca... dostał obywatelstwo po babci, ma niemiecki paszport. W Niemczech nigdy nie był, po niemiecku nie szprecha... ale za to pracuje w Holandii, czasami. Myślałam że po ślubie też będę mogła sobie razem z nim do pracy pojechać, a tu psinco, wszystkie interesujące nas kraje mają idiotyczne przepisy...

Pytanie nr 1. Czy ja mam szanse na obywatelstwo niemieckie po mężu nie mieszkając w Niemczech tych przepisowych 3 lat, a podczas mieszkania w Polsce?
2. Jeśli nie... to czy można się po prostu zameldować w Niemczech, np w rejonie przygranicznym, a pracować w kraju ościennym (np. Holandii, i dojeżdżać do pracy codziennie, ewentualnie być tam 5 z 7 dni tygodnia), czy to by się liczyło do okresu zameldowania w Niemczech?
3. Czy trzeba pracować w Niemczech w tym czasie, czy wystarczy zwykłe utrzymywanie się z pracy w innym kraju?
4. Aha i jak potwierdza się polski akt małżeństwa w Niemczech, z jaką datą ma być?
5. I czy po ewentualnym zameldowaniu się tam ja dostałabym jakiś dowód tymczasowy?
6. Czy bardzo sprawdzają czy sie mieszka w miejscu zameldowania, czy jest możliwe zameldowanie tylko "na papierku" ?
7. W jakim czasie dostałabym się zezwolenie na pracę i pobyt, i co to jest, jakiś wpis do paszportu czy osobny papierek?

Prosze nie myśleć że my się tam na socjal pchamy, ojoj... po prostu gdybym ja też miała niemieckie obywatelstwo to prościej by nam było razem pracować w różnych krajach.

Podrowienia
Kasia
musisz jechac do niemiec z mezem i tam sie zameldowac,jak to zrobicie to wszystko juz z gorki.Bez meldunku nic nie da rady.Obywatelstwo dostaniesz po 5 latach,ale musisz b.dobrze znac niemiecki,ale jak sie zameldujesz w niemczech dostajesz od razu pobyt na cz neiokreslony i pozw na prace i masz takie same prawa jak kazdy niemiec,mozesz nawet meza zostawic i sama sobie radzic.Masz rowniez prawo do socjalu-od razu jak sie zameldujesz.
hmm. To w takim razie jak mogę znaleźć niedrogi pokój do wynajęcia odpłatnie (bez jakiejś zawrotnej kaucji), z opcją do zameldowania się ? Tak w okolicy Frankfurtu nad Menem, tak na 1-3 miesiące, zanim znajdziemy coś innego? Szukam po necie i nic nie mogę znaleźć... Czy są jakieś biura pośredniczące czy jakoś tak?
to zobacz tutaj

http://go.immonet.de/search.do?change=y&city=105043&popup=n
Dzięki... ale ojoj... ceny troszkę duże, my na początek nie możemy sobie pozwolić na więcej niż 150E na miesiąc za pokój... a 100E to już by było opcjonalnie... i w większości poszukują tylko jednej osoby, a my jesteśmy parą... i to jeszcze polską.... są jeszcze może jakieś inne propozycje?
ojojoj... to chyba musisz zrezygnować... jeśli nie masz znajomości, rodziny to nie sądzę, że znajdziesz coś tańszego. takie są tam ceny.
ludzie! orientujcie się przed wyjazdem! za 150€ to dostaniesz pokoj w Polsce a nie w Niemczech!!!
no sorrki, ale moja koleżanka w zeszłym roku płaciła za pokój (ale na zimę) jakieś 160E, tylko że w innym rejonie (powyżej Hamburga), mówi że zgadała się z kimś na necie, tylko że jej niemiecki to perfekto... więc mów co chcesz, ale ja nadziei nie tracę, bo coś taniego może znajdę, a potrzebuję tanio bo przewiduję jakieś 3 miechy zanim znajdziemy pracę, wypełnimy papiery etc, na ten czas wolałabym mieć opłąty za mieszkanie i jedzenie z głowy.... potem przecież mogę zapłacić więcej, najbardziej problematyczne są więc te 3 miechy...
In Frankfurt kostet ein Zimmer (warm) mindestens 300 Euro.

Wenn Deine Freundin es billiger bekommen hat, steht zu vermuten, daß sie anderweitig mit Naturalien zugezahlt hat.

Es tut mir leid. Das ist Kapitalismus. Angebot und Nachfrage.
http://www.studenten-wg.de/Frankfurt%2520%252F%2520Main,zimmer.html
http://www.studenten-wg.de/mietangebot_468997.html

Achtung: Pro Tag!
no nie przesadzaj! po prostu spotkała wnuczkę jednej babci, która nie musiała a wynajęła jej pokój.... i nie mówię że szukam w samym frankfurcie, tylko też w okolicach, na pewno w pobliżu centrum jest drożej... aha i jeszcze jedno... czy oni zawsze chcą kaucję? od czego zależy jej wysokość?
no nie mów.... nie domyśłiłabym się że to pro tag :)
Kaution ist die Regel. Gewöhnlich drei Monatsmieten.

In der Nähe von Frankfurt ist es noch teurer - alle Banker fahren nach Bad Homburg oder Oberursel - dort ist die statistisch ermittelte Kaufkraft 160 %...

Es gibt Orte, 70 km entfernt, da geht es. Willst Du das?
Zitat:

Internet, TV, Skyline-Blick inclusive!

25€/Tag, Fragen Sie nach Angeboten, falls Sie für einen längeren Zeitraum buchen möchten
Ach so - cofka :-)

Du hast einen Scherz gemacht ...
uwielbiam ludzi z poczuciem humoru ;-)
Ja, nur Schrott, wenn die Leute das erst merken, wenn sie schon den Beitrag eingestellt haben - Mist.

:-)
cóż... taka karma...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa