Szkoła lub kursy niemieckiego w Hamburgu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich
Mam pytanko: Czy ktoś może zna szkoły lub kursy języka niemieckiego w Hamburgu (najlepiej na dzielnicy Harburg:)))) Po wakacjach zamierzam tam podjąc naukę języka. Jak wygląda to cenowo i co jest w momencie kiedy ma sie obywatelstwo??? Słyszałam o jakiś kursach z urzędu pracy???
Dziękuje i pozdrawiam
Jestem również na GG (9123543)
Hmmmm,szkoda że nikt nie może mi pomóc:))pozdr.
Najtaniej jest w VHS (Volkshochschule), to jest cala siec, takze w HArburgu. Nauczylam sie tam jezyka, mimo, ze wymagalo to sporego samozaparcia. Ale i tak najwiecewj sie nauczysz w zwyklych kontaktach, wiec nie warto inwestowac w drogie szkoly... Tylko lazic, rozmawiac, spotykac sie z ludzmi. Kursy z urzedu pracy sa wlasciwie nie do osiagniecia... Dla tych, co juz tam dlugo siedza, bez pracy itd.
Ja chodzilam na kursy do VHS, w semestrze zimowym uczeszczalam na "Mittelstufe 2", a w letnim na "Schreiben und Arbeit mit Texten". VHS jest najb. popularna i w miare tania. Na dodatek au-pairs maja znizki. Pewnie, ze rozmawiac mozesz sie nauczyc przede wszystkim obcujac z niemcami, ale gramatyka? Na kursie zawsze ci ktos wytlumaczy, czemu jest tak a nie tak. Ja jak mialam problemy z gramatyka, pytalam niemcow ale oni nie zawsze umieli mi wytlumaczyc, bo dla nich to jest naturalne. Mialam kontakt z jednym, ktory uczy sie polskiego. Raz mnie spytal czemu mowi sie "roznia sie" a nie "rozniaja sie", bo np. mowi sie "czytaja, opowiadaja". Nie umialam mu odpow, bo dla mnie to jest jasne i nie musze znac do tego reguly granmatycznej.
Hallo Justa!!!
Ja wlasnie wybieram sie na kurs jez.niem.,ale niestety nie w HH.
W VHS za kurs "Deutsch alls fremdsprache"-"Niemiecki jako jezyk obcy" place
75€ za semestr(30h).Kurs ten sklada sie sie z dwoch semestrow i obejmuje ogolne podstawy i pojecia z zakresu nauki jez.niem.Niestety nie konczy sie on zadnym egzaminem, czyli nie uzyskam zadnego swiadectwa...tylko poswaidczenie o
uczestniczeniu w takim kursie.
Nastepny kurs ktory znalazlam to kurs integracyjny(k.jezykowy i k.orientacyjny)
Trwa on przez pol roku(codzienie po 5h, w sumie obejmuje 600h nauki), i konczy
sie egzaminem jezykowym z nadaniem swiadectwa o ukonczeniu kursu jezyka niemieckiego.Niestety koszta sa o wiele wieksze,okolo 1300€.
Pozdrawiam serdecznie
sylwia182
P.s.
Info o szkolach mozesz znalezscw inetnecie.......
na wyszukiwarce np.www.vhs-hamburg.poprobuj:)
pytanko! jakie sa procedury w uznaniu mi tytlu mgr zrobionego w Polsce? jestem nauczycielem biologii, czy moge tam pracowac w swoim zawodzie??pomozcie bo musze wyjechac a nie wiem cy bede miala prace;(((((
nauc se najpierw psac po polsku , to zobacymy cy mozes w nemcach badac roslinki pani magister
Hej Justa !
Ja wlasnie dzis skonczylam kurs integracyjny i orientacyjny , ale nie wiem skad wzielas taka kosmiczna cene ?
Caly kurs (czyli 630 godzin) kosztowal mnie 630 euro - czyli za kazda godzine placisz dokladnie 1 euro . W porownaniu z innymi kursami proponowanymi przez VHS ten kurs jest naprawde tani. Pozdrawiam .
wiem ze to pytanie nie z tej beczki ale nie mam czasu sie rejestrowac.moglby mi ktos powiedziec jak napisac po niemiecku :nie ma mnie teraz w domu.nie moge odpowiedziec na twojego maila .zrobie to jak wroce.
z gory dzieki
Ich bin jetzt außer Haus, darum kann ich auf deine E-mail nicht antworten. Ich mache das, wenn nach Hause zurückkomme.
ja na vhs slyszalam duzo narzekan. sama od 3 miesiecy chodze do sprachFIX,wprawdzie drogo, ale za to nauczylam sie b duzo, poza tym jestem jedyna polka (wczesniej byla jeszcze jedna) dzieki czemu jestem zmuszona do poslugiwania sie tylko niemieckim, a to wbrew pozorom duzo daje.polecam!
Temat przeniesiony do archwium.