Bremen-szkoły językowe

Temat przeniesiony do archwium.
hej mam prośbę czy możecie mi polecić jakieś szkoły językowe w bremen? od kiedy trwa nauka ile się płaci za semestr. dodam, że wyjeżdzam jako au pair. z góry dziękuję
Czesc, ja jestem w Bremen jako au-pair (jeszcze), za 12 dni wracam juz do Polski, bo moja umowa dobiega konca.
Plecam ci tzw. VHS (Volkshochschule). Kursy w niej sa w miare tanie i au-pairs maja dodatkowo znizki. Sa kursy intensywne (od Intensive 1 do Intensive 5), ktore trwaja 3 razy w tygodniu po 5 godzin lekcyjnych. Taki kurs kosztuje 300 euro, ale nie ma znizek. Intensive 1 jest dla poczatkujacych, a Intensive 5 jest to poziom Mittelstufe 2.
Sa jeszcze kursy "Mittelstufe 1" i "Mitelstufe 2", te trwaja 2 razy w tygodniu po 3 godziny lekcyjne i kosztuja ok.80 euro.
Kurs "Mittelstufe 1" jest odpowiednikiem Intensiv 4, tylko jest mniejsza liczba godzin. "Mittelstufe 2" jest odpowiednikiem Intensive 5.
Kursy rozpoczynaja sie od polowy wrzesnia i trwaja do stycznia. Potem zaczyna sie semestr letni i znow sie rozpoczynaja nowe (od lutego i trwaja do czerwca).
dzięki bardzo za odpowiedż. A czy możesz mi jeszcze powiedzieć czy na te kursy chodzi dużo Au pair z Polski? Ile czasu byłaś w Niemczech i do jakiego poziomu językowego doszłaś?
Nie tylko au-pairs, ale tez wiele polakow ktorzy mieszkaja tutaj. Jesli korzystalas z agencji au-pair na Wachmannstraße w Bremen (Verein für internationale Jugendarbeit), to ta agencja organizuje spotkania au-pairs. Odbywaja sie one od konca sierpnia do konca czerwca nastepnego roku w co drugi wtorek kazdego miesiaca. Na tych spotkaniach poznasz duzo dziewczyn.
Teraz w okresie wakacji jest duzo wymian, tzn. duzo au-pairs koncza sie umowy i na ich miejsce przyjezdzaja nowe. Po mnie tez przyjezdza pod koniec sierpnia dziewczyna z Polski.
Ja jestem tu od polowy sierpnia 2005. Zrobilam tutaj kurs "Mittelstufe 2".
Jestes moze po PWSZ we Wloclawku?
Ja nie korzystałam z agencji tylko ze strony internetowej. A czy na te spotkania bede mogła też chodzić. Jeśli tak to jak się o nich dowiem?
Nie kończyłam PWSZ we Włocławku ale skończyłam PWSZ w Legnicy. Dziękuje ci bardzo za każdą informacje, jade pierwszy raz na Au pair i troche się boje tego wszystkiego.
Ja korzystalam z posrednictwa tej agencji, dlatego wiedzialam o spotkanich. Jak dostalam legitymacje au-pair to dali mi tez plan spotkan.
Ta agencja miesci sie na Wachmannstraße 55. Jest czynna we wtorki i czwartki miedzy 9.00, a 12.00 i w srody od 15.00 do 18.00.
Jest jeszcze kosciol katolicki w Schnoor (dzielnica Bremen), w ktorym odbywaja sie msze po polsku w kazda niedziele o 13.00. Na nie tez przychodzi duzo polakow.
hej może masz ochote się spotkać i pogadać ja dopiero jade do bremen sobote to som moje namiary 5[tel]bartek
to ty domnie pisałaś smsy:)
ja się do bremen wybieram na początku lipca, będę chodziła do szkoły jęztkowej casa (http://www.casa-bremen.de/ger/start/start.php). ktoś ją może kojarzy? xd pozdrawiam
Ja tez będę tam w lipcu! A gdzie mieszkasz w Polsce?
Do elizkass
W 3mieście :) A Ty?
Temat przeniesiony do archwium.