POlka w gymnasium

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !! Mam 12 lat i zostalam przyjeta do Gymasium w Niemczech. Jezyk niemiecki umiem na poziomie podstaw, czyli prawie tyle co nic... Dostalam 2 lata upustu na moj jezyk. Warunkiem bylo zameldowanie. Dzisiaj na forum, dowiedzialam sie, ze nie ma takiej sily aby mnie przyjeli ( mowila to niemka)... Ale jak kazdy Polak,moja mama cos wymyslila i mnie przyjeli. Dostalam pismo o przyjeciu, legitymacje... Czy nie ma takiej sily , aby mnie wyrzucili ?? Czy jest to mozliwe ?? Dlaczego mi dali upust, bez jezyka ( to bylo w lutym, gdy nie umialam nic, nawet dzien dobry).
Jak na 12 latkę piszesz sensownie i logicznie. Dasz radę napewno :-)
Organizowałem jako nauczyciel wyjazdy polskiej młodzieży do szkól niemieckich.
Zawsze wychodziło to dobrze. Z matematyki będziesz mieć luz ponieważ wymagania są na ogól niższe z tego przedmiotu. Z innych przedmiotów musisz sie trochę przyłożyć. Nauki przyrodnicze na bardzo dobrym poziomie (biologia, fizyka, chemia) z tego względu, że dużo eksperymentow - to znaczy też o wiele przyjemniejszą naukę niż w Polsce.To zależy też od szkoły.
Ja mam doświadczenia z liceum we Freiburgu BR. Nauczyciele byli bardzo profesjonalni i mieli świetne podejście do uczniów.
Jeśli chcesz się uczyć to tylko pogratulować !

»

Życie, praca, nauka