PYTANIE!!!BARRRRDZO WAŻNE ;)

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani!Mam dylemat...hehehe...Chcialabym wyjechac do niemiec do pracy...mialabym gdzie mieszkac(nie musze sie martwic o mieszkanie)..mieszkanie bym miala zapewnione...okolice Frankfurtu...ALE..i tu jest problem....Nie znam niemieckigo(tylko komunikatywny angielski)...nie mam obywatelstwa...Powiedzcie mi prosze ,czy jest mozliwosc znalezienia pracy jako opiekunka do dziecka (u polskiej rodziny)...lub praca w POLSKIM pubie,restauracji( mam doswiadczenie 3/4 lata)...czy sa w ogole jakies polskie lokale we rankfurcie ..???Bylam w Ibizie :):) hehehe lub jakiejkolwiek pracy(oczywiscie nie towarzyskiej :):):) normalnej...uczciwej ...:)) ,ale w gronie Polakow???Bardzo Was prosze o odpowiedz czy jest sens w ogole jechac i szukac??Dziekuje!!!
zupełnie bez niemieckiego, z słabym angielskim i nikogo nie znasz... to chyba prawie bez szansu
z kimś masz to mieszkanie? oni nic nie wiedzą?
i jak zawsze spróbuj google...
Niestety takiej odpowiedzi sie spodziewalam... :( Najwiekszy problem to chyba z tym jezykiem....dlatego pisalam o miejscach w gronie Polakow...no trudno....musze poszukac przy pomocy google i moze na jakis innych forach z ogloszeniami o pracy w Niemczech...moze sie uda...Mieszkanie jest mojego kuzyna,pozwolil mi zamieszkac,korzystac z niego w razie potrzeby.Wiec nie bardzo mogby mi kto pomoc.Jest tam jakas znajoma od kuzyna..ale ona raczej mi nie pomoze...Polak Polakowi ...wszyscy wiemy jak to jest z ,, naszymi rodakami,,..Dziekuje Tobie za odpowiedz i czekam na inne zdania .
Hey, sama mieszkam we FFM i ostatnio na opusforum pamietam ze widzialam ogloszenie dotyczace opieki nad dzieckiem, od rodziny poszukujacej kobiety z jezykiem polskim. Niestety opusforum.de przenioslo sie na kijiji.de i nie ma tego ogloszenia juz. Znalazlam je jednak w google, ale klikajac na nie znowu przenosisz sie na kijiji...
Tyle ze zobaczysz numer telefonu- wiec sprobuj tam zadzwonic;-)
(pierwsze ogloszenie z gory)
http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial_s&hl=pl&q=polnisch+sprechend++frankfurt&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

Do tego- wydaje mi sie, ze kolo polskiego kosciola we FMM zawsze mozna jakies ogloszenia znalezc.
Malo mam kontaktow z polakami, ale np. polskie knajpy, czy dyskoteki zawsze beda poszukiwaly jakis ludzi...
Polska dyskoteka jaka mi przychodzi na mysl to enigma-> tu masz adres http://www.disco-enigma.de/
Knajpy czy bary, nie przychodzi mi nic na mysl...
Jak cos znajde, to dopisze do tego watku. Pozdrawiam
Dziekuje slicznie za pomoc!!!!!Wlasnie wyslalam maila do tej dyskoteki,moze bedzie jakis efekt,moze chociaz odpisza :) Zależy mi bardzo...mam nadzieję,że w końcu coś się zmieni i coś znajdę.Nadal się zastanawiam czy wyjechać ,chociaż na 2 tygodnie i sie rozejrzeć za praca...a jesli po tym czasie nic nie znajde to zrezygnuje..hmmmmmm...
Czekam nadal na wasze opinie i wasze zdanie!!!Dziekuje!!!!!!!!!
No ,to znowu ja...Odpisali mi z tej dyskoteki...niestety...nie maja wolnych miejsc :( ja to chyba mam pecha :) urodzilam sie od niewlasciiwa gwiazda czy co?:) ale planuje jednak wyjazd do Niemiec...trudno ,jesli sie nie uda ,to w najgorszym wypadku strace pieniazki za podroz :( bede sie starala zrobic wszystko ,aby cos znalezc :)...moze los sie do mnie usmiechnie !jak sadzicie?:) Zyczcie mi szczescia !! :)
a moze jestem naiwna myslac, ze uda mi sie cos znalezc??
Moze cos znalezc by sie dalo, zawsze mozesz sprobowac. Zaangazuj TWoja rodzinke do tego, ta co mieszka w niemczech, pewnie maja wiecej kontaktow, znajomych, ktorzy moze moga Ci pomoc.
no,ale moj kuzyn sam pracuje od rana do wieczora i za bardzo nie ma jak mi pomoc :( jego znajomi (ktorych mialam przyjemnosc poznac ) to sa troszke dziwni ludzie (dumni z tego co maja i z tego ze juz nie sa ,,polaczkami,, wiec trudno o jakas pomoc z ich strony! ale moze jak pojade to sama pozagladam do polskich lokali,sklepow..poprosze mojego kuyna zeby mi napisal CV i powysylam lub poroznosze po jakis sklepach....zajrze tez na ogloszenia ktore podobno wisza pod kosciolem we Frankfurcie ..moze akurat cos sie trafi...pozdrowionka!!dziekuje za pomoc i cieple slowa...
jak nie masz pozwolenia na prace, to mozesz tylko jako sprzataczka albo opiekunka pracowac...
chce sie starac o pozwolenie na prace...mam taki zamiar...zobacze co z tego wydzie!
ale z tego co wiem , to najpierw musze miec miec pozwolenie na pobyt,potem musze potwiedzic jesgo cel(pobytu) tzn musze miec jakis kontakt z ewentualnym pracodawca(musze przedstawic w urzedzie dowód zatrudnienia lub oferte pracy),potem po tych wszystkich papierach ,moge dopiero starac sie o zezwolenie na prace...czyli przede mna dluga droga :):) ...tak to chyba jest :)Pozdrawiam!!
marta zycze tobie wszystkiego najlepszego w znalezieniu pracy , ale sadzac po twoich postach, jestes bardzo naiwna i jestes nie przygotowana do twardego zycia na zachodzie, tu rzadza prawa dzungli, obudz sie wreszczie, albo pozostan lepiej dla swego dobra w przytulku zwanym Polska, tam przynajmniej masz swoj dom!
http://www.kongres.org/frankfurt.htm tu masz link ktory moze Ci pomoc.
Pozwolenia na pobyt nie musisz miec. Wystarczy miec miejsce do zameldowania sie(mieszkanie Twojego kuzyna), pojsc do urzedu meldunkowego i sie zameldowac.
Jako obywatelka EU mozesz sie swobodnie poruszac po calej EU i mieszkac gdzie chcesz, ale nie gdzie chcesz pracowac.
chcialabym Ci cos podpowiedziec: daj ogloszenie do lokalnej gazety we Frankfurcie, to jest wydatek rzedu 20-25 Euro. Podaj swoj telefon i napisz, ze szukasz pracy jako opiekunka do dziecka lub sprzataczka, ze szczegolnym zaznaczeniem, ze do polskiej rodziny. Kup sobie karte tel., aktualnie najkorzystniejsza jest Medion Mobile w sklepach Aldi, zebys byla osiagalna. Praca opiekunki jest mniej platna niz sprzatanie, wiec tak naprawde oplaca sie sprzatanie, ale to pod warunkiem, ze masz mieszkanie na dluzej. A z tego co widze, to mozesz u tego kuzyna tylko na poczatku mieszkac. Jezeli chodzi o prace jako opiekunka do dziecka, to zawsze sa szanse na to, ze jakas rodzina udostepni Ci pokoj, ale wtedy kokosow nie zarobisz. Moze po prostu wyjedz w ramach programu au pair? Bedziesz miala zameldowanie, ubezpieczenie, prawo do uczeszczania na kurs niemieckiego, w zamian za pomoc w prowadzeniu domu:)
Zycze pomyslnosci:)
dziekuje Ci za bardzo optymistyczny post ;* zdecydowalam sie wypelnic formularz na www.aupairzentrale.de/ moze cos sie trafi..Dziekuje!Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.