Kto mieszka w Monachium lub okolice

Temat przeniesiony do archwium.
Mieszkam od 15 lat w Hannoverze.W przyszlym roku przeprowadzam sie do Monachium.Jak tam jest?Czy ktos moze ze mna na ten temat porozmawiac.Pozdrawiam
hey,
ja mieszkam w monachium. jest naprawde zajebiscie :)
przedtem mieszkalam krotko w innych miastach niemieckich i tez miedzy innymi w monachium, teraz ponownie wrocilam do monachium i czuje sie szczesliwsza :)
miasto jest duze-1,3 miliona ludzi. centrum jest bardzo ladne. jest super siec polaczen ubahn, sbahn, bus, tram, bob w calym miescie i okolicach. ubahny nie spozniaja sie nawet minute. w miescie jest duzo ludzi z zagranicy.najwiecej niestety turkow,ale nawet oni uczciwie zarabiaja na zycie w swoich sklepach na hauptbahnhofie io w jego okplicach. w mon jest duzo mozliwosci imprezowania. duzo mozliwosci znalezienia pracy.co cie jesxzcze interesuje?
sa jakies sklepy Polskie?Czy mieszka duzo Polakow w Mo.?
Witaj,
Mój brat mieszka w Monachium od 10 lat prawie w centrum.
Jeżdżę tam czasami. O pracę oczywiście jest trochę łatwiej ale jest POTWORNIE drogo.Koszty mieszkania to kosmos.
Zapomnij raczej o kupnie własnego lokum.
Nie zazdroszczę mu. Zasuwają z zoną na okrągło. Zero luzu.
Poza tym Monachium jest jakieś zimne i bez klimatu dla mnie. Pod tym względem wyróżniłbym w Niemczech Kolonię (Köln) jako coś pozytywnego.
Jedyna rzecz, która naprawdę robi na mnie wrażenie w Monachium to Park Angielski.
Chyba tylko Lasek Wiedeński może się równać. A poza tym dobre położenie tego miasta.
Można szybko wyjechać z Niemiec ;-) co jest równie przyjemne jak szybki wyjazd z Polski ;-)
Ludzie sztywni i nudni jak flaki z olejem. No niestety to nie Szwabia ;-(
Polaków w Monachium nie brakuje, jest ich tam całkiem sporo. Ale i tak jest więcej Turków, Greków i Włochów. Jakie jest miasto? Typowa, niemiecka mieścina, bez fajewerków, odległości do pokonania są dość długie, ale nadrabia to sprawna komunikacja miejska. Ceny? Najwyższe w Niemczech, dlatego nie polecam przeliczania niczego na PLN, bo dostaniecie zawrotu głowy. Mieszkania do wynajęcia możecie jedynie szukać na obrzeżach Mingi (potoczna nazwa Monachium ;) ), ponieważ w centrum ceny przerosną wasze najśmielsze oczekiwania. Uczulam na parkowanie, często można nieświadomie zostawić swój samochód pod synagogą, która na pierwszy rzut niczym się nie wyróżnia od pozostałych budynków, a taki zaszczyt kosztuje 200 DM.
Dzieki i Pozdrawiam serdecznie
Generalnie zgodze sie z tym co powiedziala *sheilay*, ale inni tez maja troche racji w swoich wypowiedziach...
ja ieszkam w Monachum i jest tu super a polakow jest naprawde wielu.sa tu polskie restauracje,knajpki i wiele innych.pozdarawiam
DM? ponoc od kilku lat Niemcy maja Euro. ach, pewnie chciales, zeby wygladalo na DUUUUZZZZZZZZOOOOOOOO pieniedzy
a w Deutsches Museum byles?
co preferowalibyście: studia w Munchen, czy w Berlinie? A Dortmund? albo Hamburg...?
no wiesz, uni muenchen wlasnie wygralo konkurs na najlepsze uni w niemczech i bedzie dostawac 20mln euro dofinansowania rocznie. wiec niech berlin sie schowa. ja studiuje w monachium i jestem BARDZO zadowolona :)
ooo sheilay moge prosić Twoje gg? bo mam dużo pytan :P
Heja,

szukam bratniej w duszy w monachium. Mieszkam tutaj od ponad roku, pracuje w marketingu i nie spotkalam nikogo z PL !!
Masz moze ochote pokazac mi pare polskich miejsc.
ALBO moze sa jakies spotkania mlodych pracujacych Polakow - mam 34 lata, studiowalam w w-wie ekonomie.
Prosze pisz na [email]
A Ty co robisz ? jak dligo jestes w monachium ??

Serdecznie pozdrawiam

Aneta
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa