au pair a wiza???

Temat przeniesiony do archwium.
czesc. pod koniec miesiacajade dohannoveru jako au-pair. Moja Gastfamilie pytala sie mnie czy nie potrzebuje wizy albo jakiegos potwierdzenia(tylko do czego mitakie potwierdzenie). Nie jade przez zadna agencje, tylko znalazlem ich na stronce. Do tego bylem juz oficjalnie jako au-pair 3 miechy i niektorzy mowia mi, ze jak bylem oficjalnie to juz nie moge wyjechac. Jak to dokladnie bedzie? Czy musze zalatwiac jakies papiery zeby nie miec potem problemow?
Tak troszkę zbocze z tematu przez jaką stronkę szukałaś?
jak z tym dokladnie jest to oni sami nie wiedza. przed 1 stycznia 2005 byla potrzebna wiza, obecnie niby jej nie potrzeba, powinnas jednak zglosic sie z twoja rodzina do urzedu do spraw obcokrajowcow odpowiedniego dla rejonu w ktorym bedziesz jako aupair. poza tym bedziesz potrzebowala ubezpiecznei zdrowotne np. z adac mozesz kupic w biurze podrozy w niemczech, rodzina powinna tez napisac list w ktorym potwierdzaja to ze bedziesz u nich mieszkala i ze bedziesz ponadto dostawala kieszonkowe i w jakiej wysokosci. poza tym powinni miec tez zaswiadczenie o zarobkach. tak bynajmniej bylo ze mna. jak jest obecnie? najlepeij niech ci panstwo zadzwonia do urzedu dla obcokrajowcow i tam na pewno sie dowiedza co i jak dokladnie.

« 

Matura

»

Pomoc językowa