Osiedlenie/Praca/Studia - jaka kolejność?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam mgr elektroniki (Politechnika Wrocławska, właśnie skończona) i podwójne obywatelstwo. Chciałbym wyjechać do Niemiec i zrobić tam studia uzupełniające/podyplomowe czy normalne w "szybkim trybie" na zbliżonym kierunku. Pytania: jak się na nie dostać, jakie są wymagania (znam j.angielski, niemiecki słabo), jak z utrzymaniem - czy mogę liczyć na jakiąś pomoc socjalną/stypendialną, czy może najpierw lepiej wyjechać? Jeśli tak - to gdzie szukać pomocy, czy jestem zdany wyłącznie na siebie (chodzi o pracę i mieszkanie)
Jakie są Waszę opinię - jak się za to wszystko najlepiej zabrać ?
Z tego co wiem studenci moga na wiele liczyc moja kolezanka studiuje tutaj a przyjechala z Itali.Dostala mieszkanie,jakies pieniadze na utrzymanie tez.Pytaj sie w urzedzie dla obcokrajowcow.
trzeba placic nawet do 500 euro na semestr,jezeli studiujesz,nie mozesz pobierac socjalu.Istnieje cos takiego jak Bafog,albo podobna nazwa,to jest stypendium.Stypendium sie otrzymuje w slabej sytuacji materialnej.Ale bez znajomosci jezyka niemieckiego zaden paszport Ci nie pomoze.
No dobra- ale są kierunki wyłącznie po angielsku (zresztą w Polsce też), to jaka to różnica, czy znam ang. czy niem.?
Aha - no ja wiem, że nikt to nie jest łatwe. Pytam tylko, na ile jestem zdany na siebie a co mogę "załatwić" (chyba łatwiej w tej sytuacji niż w ciemno w Hiszpani, Danii itd.)
Teraz to moze i za pozno, ale polecam na FH Landshut MAsterstudiengang "Elektronische Systeme". www.fh-landshut.de
Jak ja na nich bylem to na pierwszym semestrze 2 dni byly wolne i mozna bylo sobie dorobic.
Bardzo dziękuję, zaraz tam poszukam i popytam :D
hej rnmam pewien problem i nie wiem jak go rozwiazac:0(rnstudiuje na 2 roku germanistyke w kolegium nauczycielskim w niemczech mam chlopaka i planuje z nim wspole czy moj dyplom bedzie tam uznany?czy moze powinnam rzucic studia i wyjechac do niemeic i probowac czegos tam?sama nie wiem co mam zrobic czy to wyksztalcenie ktore tu zdobede przyda mi sie w niemczech.jestem jednak przekonana ze jako nauczycielka nie bede mogla pracowac:(rnrnprosze o jakas odpowiedz rady
postaraj się zastosować interpunkcję, będzie nam łatwiej zrozumieć
hej rnmam pewien problem i nie wiem jak go rozwiazac:0(studiuje na 2 roku germanistyke w kolegium nauczycielskim.W Niemczech mam chlopaka i planuje z nim wspoln zycie. czy moj dyplom bedzie tam uznany?czy moze powinnam rzucic studia i wyjechac do niemeic i probowac czegos tam?sama nie wiem co mam zrobic czy to wyksztalcenie,ktore tu zdobede przyda mi sie w niemczech.jestem jednak przekonana ze jako nauczycielka nie bede mogla pracowac:(prosze o jakas odpowiedz rady z gory dziekuje
Dzięki, bo wcześniej wynikało z tego tekstu, że studiujesz w Niemczech itd.
Co do uznania dyplomu niech lepiej się wypowie ktoś bardziej kompetentny... Ja mogę Ci doradzić jedno - nie rzucaj studiów!!!!! Znajomość z tym chłopakiem może skończyć się szybciej, niż się zaczęła, a Ty zostaniesz na lodzie, bez wykształcenia. Dokończ edukację a potem sobie wyjeżdżaj do Niemiec. Będziesz miała gwarancję, że jak coś się nie uda, to masz do czego wracać. A po kolegium możesz pracować nie tylko jako nauczycielka. Pozdrawiam.
dziekuje bardzo za odpowiedz!!!rnPozdrawiam
nie uwazacie ,ze jest lepiej podjac studia w niemczech?w ten sposob mam moze wieksze szanse na pojecie pracy,a z moim dyplomem zrobinym w polsce co moge zrobic za granica?nic?):(((((
Nie jest wykluczone, ze mozesz pracowac jako nauczyciel w Niemczech. Ja jestem absolwentem polskiego uniwersytetu i pracuje jako nauczyciel w SZWAJCARII. rnkoniecznie skoncz swoje polskie studia!
wiecie jednak dokoncze te studia ,zawsze bede miec jakis papierek gdyby cos nie wyszlo.dziekuje za rady:0)
Temat przeniesiony do archwium.