praca jako nauczyciel w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 65
poprzednia |
witam wszystkich
chciałabym nawiązać kontakt z osobami z Polski, które pracują w charakterze nauczycieli w Niemczech (Hauptschule, Realschule, Gimnasium). Jakie formalności trzeba wypełnić, gdzie nostryfikowac dyplom, ile czasu trwa załatwianie wszystkiego,.... itp
Dziekuję z góry za kontakt
pozdrawiam
hej
ja mam ten sam problem,a mianowicie zastanawiam sie wogole czy moj dyplom bedzie uznany w niemczech i czy bede mogla tam pracowac jako nauczycielka:/
chodze do kolegium nauczycielskiego i planuje wyjechac ,mam tam chlopaka niemca i chcemy wziasc slub ale nie jestem pewna co do mojej przyszlosci jesli chodzi o prace..moze znow bedzie trzeba studiowac ale nie mam ochoty ponownie zaczynac wszystkiego od poczatku.wiec dolanczam sie do twojej prosby.a moze ty wiesz jak to wogole funkcjonuje z naszym ukonczeniem?czy jest przez nich akceptowane?
pozdrowionka
hej
ja mam ten sam problem,a mianowicie zastanawiam sie wogole czy moj dyplom bedzie uznany w niemczech i czy bede mogla tam pracowac jako nauczycielka:/
chodze do kolegium nauczycielskiego i planuje wyjechac ,mam tam chlopaka niemca i chcemy wziasc slub ale nie jestem pewna co do mojej przyszlosci jesli chodzi o prace..moze znow bedzie trzeba studiowac ale nie mam ochoty ponownie zaczynac wszystkiego od poczatku.wiec dolanczam sie do twojej prosby.a moze ty wiesz jak to wogole funkcjonuje z naszym ukonczeniem?czy jest przez nich akceptowane?
pozdrowionka
sorry za 3 krotne pisanie ale cos mi kop ne chcial tego wyslac i nacisnelam kilka razy(no coz jednak sie wyslalo)
Witam, dyplom trzeba nostryfikowac w Düsseldorfie, tak wlasnie robi moja kolezanka w tej chwili, nie ma wprawdzie skonczonego kierunku nauczycielskiego, ale procedura zawsze jest taka sama.rnCo do pracy jako nauczyciel, pracuje w Niemczech w VHS Volkshochschule.Skonczylam tutaj studia i ucze jezyka niemieckiego.rnSzczerze mowiac nie mam zadnego znajomego Polaka ktory pracowalby w Niemieckiej szkole (podstawowka, gimnasium, czy realschule) wiec moze Niemcy nie daja pozwolenia na taka prace.. W Anglii i Irlandii jak najbardziej :-)
hallo monika, zalaczam stronke tam jest mail-adresse, mysle ze piszac do nich uzyskasz odpowiedz na twoje pytanie

http://www.lehrerverband.de/
hej jaki kierunek skonczylas w niemczeech ze mozesz tam pracowac jako nauczycielka w vhs?
myslisz ze uznaja mi moj dyplom i tez bede mogla podjac tak prace?
pozdrawiam
dzięki za wszystkie info, buźka ;-))
hej to zalezy jaki kierunke skonczylas??Pozdrawiam
Cze mialam praktyke w Grundschule i powiem wam ze do nauczycieli z innych krajow nie maja dyrektorzy obiekcji...np w mojej szkole pracowaly dwie Panie i Pan ktorzy pochodza z Rosji i nauczyciel z Turcji...potrzebni sa nauczyciele obcokrajowcy poniewaz w szkole niemieckiej jest juz nawal uczniow obcokrajowcow...i z nimi jest duzy problem...podstawa jest dobra znajomosc jezyka niemieckiego
żeby pracować w Nimczech jako nauczyciel, trzeba studiować LEHRAMT....
studia nauczycielskie w Polsce i w Niemczech bardzo sie różnią....
Tutaj mozna sprawdzic, czy polski dyplom jest w Niemczesh uznawany.
www.anabin.de
Witam,

przez przypadek weszlam do tego tematu i.... strzal w 10.

napisze teraz swoja historie.

w de mieszkam od niecalych 4 lat. wyjechalam zaraz po studiach (NKJO i germanistyka na UJ w Krakowie). wiedzialam, ze z uznaniem dyplomu bedzie trudno, ale nie wiedzialam, ze az tak. co znaczy "uznanie". dyplom wpradzwie jest uznany na mocy umow miedzypanstwowych. nie moge jednak wykonywac w niemczech zawodu nauczyciela w publicznych szkolach.
na decyzje z urzedu czekalam prawie pol roku! ze wzgledu na fakt, ze w pl studiowalam tylko germanistyke, a tutaj nauczyciel musi miec ukonczone conajmniej 2 kierunki, musialam "dostudiowac" na uczelni pedagogicznej jeszcze jeden przedmiot. padlo na geografie. zebralam wszystkie sily i w 2 semestry wszystkie potrzebne "Scheiny" (czyli zaliczenia) mialam w kieszeni. ze wzgledu, ze w pl studiowalam rowniez pedagogike w kolegium nauczycielskim, ominely mnie dodatkowe zaliczenia metodyki, dydaktyki i psychologi.po zebraniu wszystkich zaliczen (egzaminu koncowego nie musialam zdawac) znow czekanie kilka m-cy na odpowied z urzedu: od lutego zaczyna pani Referendariat. to 18-miesieczny staz w szkole polaczony z fachowymi seminariami. ogolnie jest on platny (niemcy dostaja ok 1000 euro brutto). obcokrajowcy nie dostaja jednak ani centa. co znaczy obcokrajowcy? w moim regionie jestem pierwszym przypadkiem, pierwszym nauczycielem nie-niemcem. obecnie do konca roku szkolnego robie ow Referendariat, ktory konczy sie egzaminem panstwowym. po jego zaliczeniu oficjalnie moge sie wpisac na liste oczekujocych na zatrudnienie nauczycieli. w moim Landzie - Ba-Wü - srednio nauczyciel na tej liscie znajduje sie 3 lata. ciekawe jak bedzie w moim wypadku?!

dziweczyny, glowa do gory. "Was uns nicht umbringt, macht uns stark" ;)

pozdrawiam. w razie pytan sluze pomoca.
Hallo, ja jestem na samym poczatku tej historii, ktora ty opisalas:-) wlasnie odebralam dyplom od tlumacza (wraz z suplementem) i bede robila termin by dostarczyc to do Senatsverwaltung für Bildung, Wissenschaft und Forschung
w Berlinie. Przerazilo mnie troche ze az tak dlugo musialas czekac na odpowiedz. Wiec na razie jeszcze z optymizmem patrze na wszystko:-) ja tez skonczylam germanistyke w Polsce i od niedawna mieszkam w Niemczech. I jeszcze mam pytanie odnosnie tego co pisalas o obcokrajowcach na referendariacie, na prawde nie dostaja ani grosza? ja tez sie zastanawiam jak mnie potraktuja bo pochodzenie mam tez polskie ale wyszlam za maz za niemca, moze to cos pomoze:-) bardzo fajne to forum ... a temat w szczegolnosci wazny dla wielu wielu ludzi :-)
Witam, jestem w pododnej sytuacji co k.com i lisaBerlin. Ukonczylam filologie angielska i mam tytul licencjata. Chcialabym uczyc angielskieg w Niemczech, ale teraz nie jestem pewna czy jest mozliwe. Jesli ktos przechodzil podobne przygody to nich podzieli sie swoja historia, pozdrawiam.
warto warto :-) dla chcacego nie ma nic trudengo, a troche wysilku i staran na pewno sie oplaci:-) poogladaj najlepiej na stronkach Senatsverwaltung für Bildung, Wissenschaft und Forschung i tam Einstellung von Lehrkräften i sa tam dane gdzie i do kogo bezposrednio sie zglosic jesli skonczylo sie poza Niemcami studia:-) bedziesz wiedzala jakie masz szanse:-) powodzenia :-)
hej,
ja rowniez weszlam przez przypadek na ta strone i bardzo ciesze sie, ze znalazlam Twoj wpis, poniewaz jestem w bardzo podonbej sytuacji!
Zaczynam niestety dopiero teraz w lutym Referendariat i juz sie obawiam, jak dam rade, bo mam dwojke malych dzieci... a podobno jest bardzo ciezko! Czy to prawda?
Ja tez studiowalam germanistyke tylko ze we Wroclawiu i niestety powtarzalam cale studia na PH w Ludwigsburgu! Horror - w miedzyczasie urodzilam dzieci i niestety ciagnely sie te studia troche!
Studiowalam GHS i wybralam Seminar w Heilbronn - tez tam jestes?
Moze mieszkasz gdzies blisko Bietigheim-Bissingen?
Pozdrawiam serdecznie!
Przepraszam zapomnialam napisac - moja odpowiedz jest adresowana do k.com!
hey
bardzo zainteresowala mnie twoja historia, poniewaz jestem w troche podobnej sytuacji. mieszkam w niemczech drugi rok i jestem tutaj tylko ze wzgledu na mojego chlopaka, ktory jest Niemcem i po polsku zna cale trzy slowa:-) w kazdym badz razie studiowalam filologie niemiecka na UKKNJN na Uniwersytecie Warszawskim i po licencjacie przyjechalam do Niemiec. na dzien dobry dowiedzialam sie ze dostanie pozwolenia na prace graniczy z cudem i po polrocznym siedzeniu w domu zdecydowalam sie na Selbstständigkeit i pracuje od roku jako Honorarkraft dla Caritasu i ucze niemieckiego obcokrajowcow. moje swiadectwa lezaly pol roku w Kultusministerium w Hannover czekajac na Anerkennung. cos tam mi uznali, ale tak jak wspomnialas, tutaj potrzebne sa dwa kierunki zeby moc uczyc w szkole. jak ty to zrobilas, ze w 2 semestry wszystko zaiczylas? w jakiej szkole robisz Referendariat? i w ogole jak ci sie to wszystko udalo? nie wiem jak pozostale z was, ala ja mam czasami tak die Nase voll tej biurokracji w tym kraju i najlepsze ze wszyscy mowia ci cos innego. bede bardzo wdzieczna za wszelkiego rodzaju wskazowki i pomysly. pozdrawiam, Ania
ja tez zapomnialam dopisac, ze moje zapytanie kierowane jest do k.com
a tak w ogole, czy ktos z was mieszka w okolicach Peine?
Haj!!Ja jestem z Peine a dokladnie Telgte dzielnica

Pozdrawiam

No tuatj w urzedach mozna sie wykonczyc

oj pamietam lata wstecz ile nerwow kosztowalo czlowieka chodzenie po urzedach

nieraz podaremno..a jak czesto sie myla urzednicy..oj wiem cos o tym..katastrofa
Witam,
bardzo proszę o pomoc. Mieszkam w De, ukonczylam NKJO w Pl, uzupelniajace mgr na Uwr w PL, na 4 roku wyjechalam na Erasmusa i rok studiowalam na Uni zu Koeln. Obecnie koncze podyplomowke Interkulturelle Paedagogik/Deutsch als Zweitsprache.
Zastanawiam sie nad Lehramt. Gdzie moge zwrocic sie o uznanie dokumentow. Wiem, że bede musiala dorobic 1 przedmiot i refendariat. Jestem jak dziecko we mgle zupelnie nie wiem gdzie sie udac. Ze swoim wyksztalceniem moge uczyc jedynie imigrantow niemieckiego lub pracowac w placowkach dla obcokrajowcow, jednak nie mam pozwolenia na prace..
http://www.anabin.de/

a pozwolenie na prace w Auslanderamt sie zalatwia
Witajcie,

ja wlasnie koncze studia na Lehramt, konczy sie go z 1. Staatsexamen, 2 Staatsexamen uzyskuje sie po 2-letnim Referendariat. Macie wiec mozliwosc swoje dyplomy anzuerkenen i robic Referendariat. U nas w szkole byl taki przypadek ze kobieta po studiach w Rosji musiala iles tam tygodni robic praktyke w szkole i pozniej szla na Referendariat. Warto skontaktowac sie z Agentur für Arbeit, on jej tam wlasnie pomogli
witam
moje pytanie kieruje do k.kom
jestem tez z BW a dokladnie baden baden , niebawem pisze DSH w KA i tez chce robic ten drugi fach z geografi , ogolem to raczej co jak idzie to wiem dostalem pismo z regirung presydium bw abt 7 tübingen i tam jest czarno na bialym co i jak mam zrobic , ale chcialem sie od ciebie dowiedziec jak dokladnie wyglada te zaliczenie drugiego fachu itd
jesli jest to mozliwe prosze o kontakt a najlepiej tel nr
z gory dziekuje
Witam Panstwa serdecznie.
Mam wiele pytan, ktore mnie irytuja. Mam 27 lat od 6 miesiecy mieszkam w Karlsruhe z wyksztalcenia jestem nauczycielem matematyki z informatyka. Jak narazie mam prace, ale nie satysfakcjonuje mnie nie z powodu wynagrodzenia, ale z powodu czynnikow wewnetrznych. Moj niemiecki jest na poziomie nieklamiac level nizej od komunikacji minimalnej. Dowiedzialem sie ostatnio od mego kolegi, ze istnieje mozliwosc pojscia na szkolenie jezykowe oraz po uprzdnio zdanym egzaminie moglbym pracowac w swoim zawodzie. Jezeli ktos mial doczynienie, lub tez ukonczyl taki kurs to prosze o cenne dla mnie informacje. Z gory dziekuje.
http://www.vhs-karlsruhe.de/index.php?id=15&urlparameter=kathaupt%253A1%253Bkatid%3A89%3Bkatvaterid%3A84%3Bkatname%3ADeutsch+als+Fremdsprache+-+Intensivkurse%3B
Cytat: przemyslawlewicki1
Witam Panstwa serdecznie.
Mam wiele pytan, ktore mnie irytuja. Mam 27 lat od 6 miesiecy mieszkam w Karlsruhe z wyksztalcenia jestem nauczycielem matematyki z informatyka. Jak narazie mam prace, ale nie satysfakcjonuje mnie nie z powodu wynagrodzenia, ale z powodu czynnikow wewnetrznych. Moj niemiecki jest na poziomie nieklamiac level nizej od komunikacji minimalnej. Dowiedzialem sie ostatnio od mego kolegi, ze istnieje mozliwosc pojscia na szkolenie jezykowe oraz po uprzdnio zdanym egzaminie moglbym pracowac w swoim zawodzie. Jezeli ktos mial doczynienie, lub tez ukonczyl taki kurs to prosze o cenne dla mnie informacje. Z gory dziekuje.

z twoja specjalizacja nie bedziesz mial problemu ze znalezieniem pracy jako nauczyciel musisz tylko w najblizszym przedstawicielstwie rzadowym zlozyc podanie o uznanie dyplomu i musisz koniecznie swoje umiejetnosci jezykowe polepszyc bo bedziesz musil zdac egzamin jezykowy
nie wiem tylko czy to dobry pomysl bo sytuacja w szkolnictwie jest okropna nauczyciele sa bardzo niezmotywowani poczytaj sobie wyniki Studia Pisa poza tym klassy sa nie tylko liczne ale bardzo kulturowo i jezykowo wymieszane sa szkoly np. w berlinie gdzie 80% to turcy i wyobraz siebie w takiej klasie gdzie malo kto cie rozumie a zaangazowanie tez jest nie bardzo
ja nie mialam egzaminu jezykowego jako takiego tylko bylam na rozmowie prawie 2 godzinnej w panstwowej szkole logopedycznej gdzie zadawano mi rozne pytania dotyczace logopädie literatury strescilam artykul z gazety logopedycznej wszystko to trwalo w sumie 2 godziny i ta szkola po ocenie tej rozmowy wyslala do rzadu poswiadczenie ze moj dyplom moze zostac uznany a jeszcze wczesniej pracowalam w przedszkolu dla dzieci z wadami wymowy i z niedoslyszacymi a potem 6 miesiecy mialam praktyke logopedyczna w poradni czyli w twoim wypadku musisz referendariat zaliczyc trwa 1 rok
Witam.
Jak uprzednio napisalem moj jezyk niemiecki jest na poziomie minimalnej komunikatywnosci. Zatem czy istnieje mozliwosc uczenia w szkole niemieckiej. W moim przypadku. Z gory dziekuje.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 65
poprzednia |

« 

Studia językowe

»

Szkoły językowe