Jak starać się o podwójne obywatelstwo?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |
Witam! Mam pytanie jak w temacie. Mój dziadek od strony taty miał obywatelstwo niemieckie i w II wojnie brał udział po stronie niemieckiej jednak urodził sie w polsce mam starą książeczke wojskową po dziadku jednak troche zniszczoną. Z tego co wiem to na podstawie pokrewieństwa można starać się o podwujne obywatelstwo (część rodziny ze strony brata mojego dziadka ma takie obywatelstwo i jest w niemczech jednak nie mam z nimi kontaktu) i tu moje pytanie gdzie się musze udać i czy ten dokument wystarczy?
Bardzo prosze o pomoc POZDRO.
naprawde nikt mi nie odpowie?
to jest dla mnie dosyć ważne

czekam na jakikolwiek odzew
pozdrawiam!
Ja to ciemno widze, teraz można mieć raczej tylko wtedy jak twój ojciec w chwili twojego urodzenia już miał obywatelstwo niemieckie.
Ale zobacz na stronie Ambasady albo Konsulatu.
O ile sie orientuje czegos takiego juz nie ma teraz mozesz miec tylko jedno obywatelstwo bo tez staralem sie o podwojne.
chcesz jeszcze uzyskać informację na ten temat ??
tak kontaktowałem sie ze sozpolem ale to jakaś lipa zapłaciłem 10zł za smsa dostałem pewne informacje ale wysłałem do nich kilka smsów z pytaniami i lipa nie odpowiadają. Jak ktoś chce to moge wysłać tego PDFa co za 10 zł można kupić. Jak ktoś może mi pomóc to prosze o info z kim sie zkontaktować.
Nie dostaniesz podwojnego obywatelstwa bo takiego czegos juz nie ma.Albo Polskie albo Niemieckie juz przez to przeszlem.
sznegz....najlepiej udaj sie do mniejszości niemieckiej kolo twojego miejsca zamieszkania.Tam,dostaniesz wniosek na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego,jak go uzyskasz powiem ci co dalej..... a co do podwójnego obywatelstwa to jest nadal...bo ja mam :)
TO nie jest prawda.W czerwcu 2006 zostalam Doppelstättler
Hej. Chciałem się zapytać czy w tym PDFie co go kupiłeś za 10 zł jest opisane jak wypełnić wniosek o pochodzenie. Ja właśnie staram się o obywatelstwo po ojcu, który dostał 6 miesięcy temu... ale jakoś nie umie tego wypełnić. Byłem u "znawcy" ale chyba coś jest nie tak jak powinno. ;-( I właśnie zastanawiam się nad wysłaniem SMSa ale nie wiem czy warto. ;-) Pozdrawiam. Proszę o odpowiedź albo kontakt [gg] .
Raj@: czy mozna sie z Toba jakos mailowo skontaktowac? Mam pare pytan w zwiazku z checia ubiegania sie o obywatelstwo... Moj e-mail bedzie widoczny w moim opisie zalogowaniu sie.
Z gory dzieki za jakis odzew:)
Hallo,

można się starać, jeśli jesteśśmy spokrewnieni z osobą w linii prostej, która urodziła się na terenie Niemiec do roku 1921 lub 1945, w zależności o jakich terenach granicznych mówimy. Jeśli ktoś pisze, że się starał i nie dostał, znaczy to, że nie p o s i a d a żadnych przodków pochodzenia niemieckiego. Kryteria są dość jasne, a skąd jesteś, jeśli mogę wiedzieć, bo od tego też dużo zależy.
mam wniosek tylko co dalej wiem że potrzebne są takie dokumenty jak akty urodzenia zgonu małżeństwa ojca i dziadka i mój. Ale też dokument potwierdzający wciągnięcie na tzw. Volksliste i oczywiście wszystko przetłumaczone ale gdzie sie zwrócić o potwierdzenie wpisania na Volksliste do IPNu ??? bo myśle że z aktami urodzenia zgonu i małżeństwa jak troche połaże to sobie poradze. Z góry dzięki.
hm...Volksliste a po co tobie dokument w sprawie tej listy mi nic o tym nie wiadomo ja nic takiego nie wyciągałam...takie dokumenty wyciągnij zupełny akt urodzenia- dziadka,taty,twój/skrócony akt ślubu-dziadka,taty/skrócony akt zgonu dziadka... a przetłumaczyć musisz tylko akt urodzenia dziadka i twój,,,, a najlepiej zadzwoń do konsulatu tam ci dokładnie powiedzą bo może sie coś zmieniło
Witam sam się zastanawiałem aby się odezwać do nich... zawsze to jakaś pomoc ale nie ukrywam że mnie troszeczkę do niech zniechęciłem, także jeśli można prosić wyślij mi tego pdf jestem b. ciekawy informacji jakie dają.
-----------------------------
Pozdrawiam i z góry dziękuję, [email]
Zamieściłem tego PDF'a na serwerze, jest on spakowany zipem.

Oto link: http://rapidshare.com/files/28265675/u7z.rar.html

pozdrawiam!
sznegz napisz do mnie na maila [email] Postaram udzielic Ci info,poniewaz tak samo zalatwialam i dostalam wlasnie pare dni temu podwojne obywatelstwo.Pozdrawiam
witam masz moze gg albo maila zeby mozna bylo porozmawiac o tym obywatelstwie bo nie wiem wogole jak mam sie do tego zabrac prosze o odp
tu jest
http://www.warschau.diplo.de/Vertretung/warschau/pl/04/Informationen__Polen/download__staatsangehoerigkeit__PL,property=Daten.pdf

http://www.warschau.diplo.de/Vertretung/warschau/pl/04/Informationen__Polen/download__antrag__staatsang__PL,property=Daten.pdf
a to wszystko na stronie internetowej

http://www.warschau.diplo.de/Vertretung/warschau/pl/04/Informationen__Polen/Informacje_20dla_20obywateli_20polskich.html
Hallo! ja mam pytanie dotyczace obywatelstwa... a wiec moj pradziadek, czyli dziadek mojego ojca urodzil sie na terenie niemiec (pomorze). nie jestem pewny ale moj dziadek ma chyba akt urodzenia tez po niemiecku ale to nie jest pewne. mam w domu papiery, akta stare pradziadka po niemiecku i czy na podstawie tego moglbym sie ubiegac o obyewatelstwo? byl bym wdzieczny za odpowiedz. z gory dziekuje i pozdrawiam. MATEUSZ
mam kilka pytan bo widze ze na tym forum jest duzo ludzi znajacych temat a wiec posiadam nastepujace dokumenty nalezace do mojego dziadka;Deutches Reich Kennkarte wydana w 1941r berlin,soldbuch 1941r,Staatsangehörigkeitsausweis wydane 6 [tel]rSaale oraz Staatsangehörigkeitsausweis wydany 1996 nalezacy do mojego wujka czy na podstawie wyzej wymienionych dokumentow moge starac sie o potwierdzenie obyw. niemieckiego prosze o jkakolwiek pomoc
mi wystarczyl Staatsangehörigkeitsausw od dziadka...i mamie mojej tez
czyli Obywatelstwo Niemieckie mial dziadek,,to jest ten dokument(ale zalatwialam tu na miejscu w Niemczech)

pytanie tylko z jakiej strony jest dziadek?od matki Twojej czy Ojca?
bo po matki strony przodkach mozna tylko starac sie o obywatelstwo jak jestes urodzony(a)po 1975 roku
witam bella 1365 dziadek jest ze strony matki ja urodzilem sie w 1982r czyli jezeli cie dobrze zrozumialem to znaczy ze moge sie starac o obywatelstwo
i jeszcze jedna sprawa jezeli mam kompletne dokumenty mozesz mi powiedziec w przyblizeniu jak dlugo to trwa od momentu zlozenia wniosku?
tak mozesz...
nie wiem ile trwa jezeli zlozysz w polsce
ja skladalam tu to 9 miesiecy czekalam
sposoby zlozenia wniosku i test zrobic mozna tu zobaczyc(wiarygodna stronka)

http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo
ok dziekuje bardzo zapomoc i pozdrawiam
oczywiscie ,zostaja dwa obywatelstwa...nie tak jak wyzej ktos glupoty wpisal ,ze nie mozna miec dwoch obywatelstw
nie rozumie takich ludzi(nie miec pojecia a pisza)
oczywiscie jezeli wszystk uda zalatwic sie pomyslnie jak wyglada sprawa z praca dla osob niepelnosprawnych czy to wyglada taksamo beznadziejnie jak w polsce?
oh niestety nie wiem jak z praca dla niepelnosprawnych(najpierw chyba kurs jezyka)
wiem tylko (bo moj syn tez ma)ze trzeba tu wyrobic nowy dowod inwalidy(mozna po oplacaniu skladek zdrowotnych 3 lata)starac sie o zasilek pielegnacyjny
narazie jak pracy nie bedziesz mial(to mozna skorzystac z zasilku dla bezrobotnych majac obywatelstwo ma sie prawo )
wtedy oplaca wszystko(lacznie z mieszkaniem i ubezpieczeniem)
mozna tez pracowac i miec od dnich doplate do utrzymacia(z JOBCENTER) dawna nazwa socjal

Pozdrawiam Hanyska!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |

« 

Pomoc językowa