Jak starać się o podwójne obywatelstwo?

Temat przeniesiony do archwium.
31-52 z 52
| następna
niepelnosprawni maja tu prace
ale nie wiem jak to wyglada w dniu dzisiejszym(wszedzie kiepsko)kokosow nie ma
dzieki za pozdrowienia a jezeli chodzi o jezyk czy moglbym isc na jakis kurs tam w niemczech bo z niemieckim u mnie kiepsko oczywisci od kwietnia zaczynam kurs w polsce ale niesodze by to wystarczylo i kto by pokryl koszty takiego kursu
tak mozesz isc tu w Niemczech
ostatnio znajomy przyjechal 3 tygodnie temu z Polski z obywatelstwem Niemieckim (Jobcenter go wyslal na kurs)tam gdzie zasilki placa
oczywiscie i oni pokrywaja koszta
mi tez pokryli ,ale to dawniej 8 lat temu jak przyjechalam
teraz sa inne kursy dla obywateli EU (nowe)lub przy Caritas tez sa (te co mialam Ja)zazwyczaj ruskie przesiedlency tam chodza::
jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawia
Niedawno napisałam do Wrocławia (Ambasada),czy mam możliwość otrzymania obywatelstwa niemieckiego... Szybko dostałam dokumenty do wypełnienia...
Mój dziadek urodził się w Essen;) w 1908 roku. (mieszkał tam ok. 8 lat) (Ojciec mego ojca)...
Mój wuja posiada książeczkę,która to potwierdza... (Nie wiem jaka to książeczka dokładnie,wuja pracuje za granicą i otrzymam ją dopiero w kwietniu) W domu natomiast mam akt zgonu dziadka (1985)....

Wystarczą mi owe dokumenty? Hmm? Jak sądzicie?
Moja babcia również nie żyje. Podejrzewam,że uda mi się zdobyć także akt małżeństwa....
mysle ,ze to zamalo
musi byc dokument ,ktory potwierdzi iz mial obywatelstwo niemieckie..
akt urodzenia,malzenstwa,dziadka ,ojca,twoj..itd ,itp..
Offunia masz wszelkie podstawy aby otrzymac obywatelstwo niemieckie.Musisz znalezc kogos kto sie tym zajmuje.Nie wiem gdzie mieszkasz ale na Gornym Slasku prawie w kazdej miejscowosci byl ktos kto pomagal innym w zalatwianiu tych papierow.Powodzenia
witam mam prosbe do belli 1365 czy mogla bys mi cos przetlumaczyc oto ten tekst
Ihr Antrag wird in der Reihenfolge des Antragseingangs zunachst daraufhin geprufet ob weitere Unerlagen oder Angaben notwendig sind Wir setzen uns unaufgefordert mit Ihnen in Verbindung wenn noch Unterlagen fehlen. Bitte berucksichtigen Sie,dass oft eine Entscheidung erst moglich ist, wenn wir fur Sie bei anderen Stellen zusatzliche Ermittlungen durchgefuhrt haben. Erst wenn alle Unterlagen und Angaben komplett vorhanden sind,kann die rechtliche Beurteilung abgeschlossen werden. Leider konnen wir wegen der sehr unterschiedlichen Fallgestaltungen keine konkreten Angaben zur Dauer der einzelnen Verfahrensschritte machen .Insgesamt mussen Sie jedoch mit einerBearbeitungszeit von bist zu 24 Monaten rechnen.
Wir werden Ihren Antrag so schnell wie moglich bearbeiten.
Bitte tailen Sie uns eine Anderung der mit dem Antrag vorgetragenen Umstande und neue Wohnanschriften umgehend mit, damit sie bei der Bearbeitung unmittelbar berucksichtigt werden konnen bardzo prosze o pomoc pozdrawiam hanys
czy naprawde nikt niejest wstanie powiedziec oco tak z grubsza chodzi
oni musza to wszystko sprawdzic...jezeli bedzie cos wymagane to poinformuja cie
wszystko moze trwac do 2 lat....tak w skrocie bo jestem tylko na chwile
moze ktos lepiej przetlumaczy
Wiktorze, dziękuję za radę.
Udało mi się skontakować z Urzędem Stanu Cywilnego w Essen.
Także niebawem będę mieć w posiadaniu akt urodzenia dziadka,który zaginął;/,a nr były podane na akcie małżeństwa...(bałam się,że akt małżeństwa jest niewystarczający:) Papiery do wypełniania mam,ale zajmę się tym po maturze...

Hmm, myślicie,że będę mieć problemy,jeżeli tylko ja chce mieć obywatelstwo? Mój tata nie chce..., siostra również,gdyż wybiera się po studiach do wojska...

I jeszcze jedno pytanko... gdzie mogę znaleźć pełne informacje,co do obowiązków obywatela Niemiec? (Chodzi mi szczególnie o osoby z podwójnym obywatelstwem, które mieszkają ... np. w Polsce.... Jakieś opłaty...,czy coś...)

Dziękuję z góry!
???
Czy mam szanse na obywatelstwo podwójne? Mój dziadek ze strony mamy był Niemcem, walczył w Wehrmachcie. Mama nie występowała o podówjne obywatelstwo. Ja urdziłem sie po 75 roku. Tak wiec mam sznesę? Można otrzymać obywatelstwo, gdy rodzice go nie mają?
http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/test-na-niemieckie-obywatelstwo
wiesz co z tego co wiem to juz nie przyznaja 2 obywatelstw. kiedys tak ale takie prawo sie juz zmienilo. ale poczytaj jeszcze. ja tylko tak slyszalam
To źle słyszałaś, Izabelka. Dostaje się obywatelstwo niemieckie, nie tracąc polskiego.
Darf man in Deutschland zwei Staatsbürgerschaften haben? ... grundsätzlich kann man keine doppelte staatsbürgerschaft in d haben, aaaaaber meine frau hat ...
www.wer-weiss-was.de/theme64/article2315166.html - Ähnliche
isabelko cos Ci sie pomieszalo,,od niepamietnych lat Ci z pochodzeniem maja podwojne obywatelstwa,,od 2004 roku moga tez zatrzymac obywatelstwo innego panstwa osoby ,ktore staraja sie przez Einbürgerung (unarodowienie)
Traktat o Unii Europejskiej stworzył instytucję obywatelstwa Unii Europejskiej. Obywatelstwo to uzyskują automatycznie wszyscy obywatele państw członkowskich, zachowując jednocześnie swoje dotychczasowe obywatelstwo.
Temat przeniesiony do archwium.
31-52 z 52
| następna

« 

Pomoc językowa