Do Niemiec/ Austrii po germanistyce. Studia!

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,
zwracam się do wszystkich, którzy -podobnie jak ja- są po germanistyce i czują pewien niedosyt z niemieckim.. I zastanawiają się poważnie nad studiami w Niemczech. Sam nosze się z takim zamiarem od dawna i myślę, że jeśli ma do tego dojść to już ostatni dzwonek.. Jednak samemu jakoś cięzko mi się zdecydować. Nie odważyłbym się samotnie na wyjazd... Dlatego chętnie nawiązałbym kontakt z osobami o podobnym : "marzeniu".
hej
ja mam 22 latka i rzucilam studi w polsce mianowicie germanistyke .obecnie jestem w niemczech i bede sie starac o miejsce na uczelni.
mam kolezanke ktora skonczla germanistyke w polsce z ocena bdb jest w twoim wieku i mimo wszystko zdecydowala sie na studia w niemczech.robil tlumaczenia z niektorych zajec jest zwolniona bo jej uznali przedmioty z polski.nigdy nie zalowala tej decyzji i jest zadowolona.
pozdrowionka
cześć Apfelsinne!
Dzięki za odp. A co studiuje Twoja koleżanka? Jak dokładnie nazywa sie ten kierunek? W jakim mieście? Musiałbym wiedzieć cos więcej, żeby ewentualnie podjąc jakies kroki.. Pozdrowienia!!! lukas
hej
Moja kolezanka studiuje tlumaczenia(w jezyku polskim i angielskim) w Mainz,jednak kierunek ten ma swoja filie niedaleko Karlsruhe :0)
acha normalnie ma niemiecko -polskie polsk-niem ,ale wziela sowbie dodatkowe zjecia tlumaczenia niem-ang
dzięki Apfelsine :) Poszukam informacji o tym kierunku w internecie. Życzę Ci, żeby udało Ci się dostać na kierunek, na który byś chciała. W takim razie muszę jeszcze znaleźć kogoś z PL chętnego na takie studia, żeby nie wybierać się samotnie za granicę ojczyzny... :) Pozrowienia!!! lu
hi lukas!
juz sie sklikalismy na innmym topiku!
ja tez planuje studia,mam 22 lata i jeszcze nie studiowalam w PL bo wyszlam za zalozenia ze toi tak nic nie da.
ale w tym roku planuje to na pewno,i ja chce w berlinie ,bo to blisko,nie ma oplat i berlin mimo iz stolica ,jest relativ tanio:)
mieszk.w. akademiku to kwestia 180-190 euro a zdarza sie taniej.
wlasnie szukam w necie au pair familie w berlinie ,zeby sie "na poczatek zalapac"
a ty jakbys dostal sie do DE? masz tam rodzinke?
mail back :-)
czekam na twojego posta,moze razem cos zdzialamy!:-)
cześć Malutka26 :)
w Berlinie mam tylko znajome osoby, z ktorymi kiedyś byłem w jednej klasie w liceum. Rodziny niestety nie mam...
Berlin jest rzeczywiście blisko, ale są też wady... Wyjechałem kiedyś na miesiąc do berlina i niby było ok, ale jednak... Jak pojechałem na południe :) Bez porównania. Byłem konkretnie w Norymberdze, 3 miesiące, zacząłem tam studia, ale potem wpadłem w kryzys bo miałem beznadziejną pracę jako robol od najgorszych rzeczy, w dodatku kumpel z którym pojechałem zawiódł mnie bardzo. Poznał jakąś Niemkę i mu odbiło, w ogóle straciłem z nim kontakt. Mieszkaliśmy razem a potem zostałem już sam... I dlatego wróciłem do PL. Potem pracowałem w stuttgarcie jako opiekun Kolonii :) Było super.
W każdym razie w Berlinie i innych miastach wschodnich Niemiec jest jakoś tak... jak w PL. Nie odczuwa się tam wielkiej różnicy.. A w dodatku z pracą ciężko, mimo że to stolica. Nie mówię, że na pewno nie chcę ale chciałbym Ci też zaproponować coś innego :) Nie wiem czy czytałaś post od Apfelsine, ale właśnie ona napisała, że jest możliwość studiowania w Mainz takiego kierunku jak tłumaczenia dt-pl, pl-dt... Wszedłem na stronę tego uniwersytetu i wygląda to super. Oto link:
http://www.fask.uni-mainz.de/inst/is/brosch-pl.html
Najlepiej podaj mi maila do siebie to napiszę co jeszcze wiem, bo nie chce na forum wypracowania klepać :)
hi lukas!
fajnie ze piszesz!
to fajny i interesujacy kierunek,ale wiesz ze w mainz sa oplaty za studia:(
to wszystko komplikuje!
wiem ze masz na mysli,ze w berlinie troche jak w polsce,w nrw tez bylam i to zupelnie inny klimat ale berlin to w koncu stolica! i nie wierze ze z praca ciezko,zawsze sobie mozna cos znalezc jsk sie dobrze czlowiek zakreci:) co myslisz?
szkoda ze nie udalo ci sie zostac w DE i ten twoj kolega okzalal sie frajerem,mialam kiedys podobna historie z moja naiwna kolezaneczka...

a nie myslales zeby sie u jakies rodzinki zatrzymac i byc au pair przez jakis czas?
daj maila to bedziemy sobie pisac bo tu to jakos tak komisch!
lg,3maj sie i pisz!
oto mój mail:
[email]
na stronie uni. mainz jest napisane, że nie pobiera się żadnych opłat za studia. Jedyna kasa to 90 euro za semestr (za kartę do biblioteki, bilet itd.) :)
A co do pracy w Berlinie to naprawde nie jest różowo. Wiem to na pewno, bo czytałem na stronie www.arbeitsamt.de . Mimo, że to stolica, to jednak ze sporymi problemami w związku z dołączeniem berlina wschodniego. Jest tam duże bezrobocie..
Ja bym się trochę bał jednak. Mój dawny kumpel z licemu przeniósł się z Berlina do Monachium, bo nie miał roboty. A jak cos znajdował to za dużo godzin (jak na studenta) i za grosze. W monachium zatrudnił się w czasie studiów i pracuje w tej firmie do dziś, już na pełnym etacie. Dokładnie to samo dotyczy innej mojej koleżanki, która zwiała z berlina z podobnych przyczyn. Wyjechała do Dortmundu i wszystko się zmieniło. Naprawdę.. Może to tylko zbieg okoliczności, ale jednak troche daje mi do myślenia. Poza tym byłem we Freiburgu (małe miasteczko na południowym zachodzie, znane głownie z Uni i studentów :)) i byłęm zachwycony. Wspaniały jest klimat, gdy studenci stanowią 60 procent danego miasta. Pełno studenckich lokalików, kultura, parki, alejki itd. Przesuper :) W dodatku takie miasteczka leżą zazwyczaj bardzo blisko dużych aglomeracji, gdzie dojeżdzasz sobie do pracy.. Dlatego własnie "napaliłem" się trochę na coś w tym stylu.
Odezwij się na maila. Pozdr. lu
Hej, wiem ze minęło już duzo czasu od twojego wpisu!
ale strasznie potrzebuje twojej pomocy, koncze germanistyke w czerwcu i mam super niedosyt z poziomu mojego jezyka i chce jeszcze postudiować w niemczech. Nie mam jednak kasy na studiowanie tam niewiadomo ile, chciałabym sie zaczepić na jakiś rok. Czy zdecydowałes sie wkoncu na te studia w Mainz? Słyszałes o jakiś innych uniwersytetach, na których mozna robic tłumaczenia polsko niem? Ja to na poczatku chciałam zrobic mastera z czegos innego, cos alla nasze podypolmowe, ale nic takiego nie udało mi sie znalezc... bede ci wdzieczna za pomoc!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia