Po pierwsze:
Trzeba isc do Standesamtu i poprosic o wykaz dokumentow potrzebnych do takie slubu,musicie powiedziec jaka jest sytuacja i zeby wam przygotowali taka liste.W kazdym Landzie maja odrebne wytyczne,wiec moga sie te papierki troche roznic.
Po drugie :
Bralam taki slub 02.02.2007 ale na Bawarii wiec nie wiem na ile moje informacje beda zbiezne z tym czego Ty potrzebujesz. Po otrzymaniu listy z Standesamtu zaczelismy biegac po urzedach : Ja Polka,slub w Polsce, rozwod w Polsce,obywatelstwo polskie,Moj maz: podwojne obywatelstwo,slub w Polsce,rozwod w Niemczech.
Ja :
zupelny akt urodzenia( dwustronny z USC w Polsce) 25 zl,
zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia malzenstwa z mojego USC w Polsce ( tam gdzie bylam zameldowana) 40 zl
swiadectwo slubu (moze byc miedzynarodowe to nie trzeba tlumaczyc )20 zl
wyrok rozwodowy prawomocny ( musi miec klauzule prawomocnosci )
zaswiadczenie z sadu wydajacego wyrok rozwodowy zgodnie z dyrektywa unijna 2201/2003 z 27.11.2003 zgodnie z art.39 wzor I i II dwojka dotyczy wykonywania praw rodzcielskich,jedynka rozwodu (Bescheinigung bei Entscheidungen in Ehesachen nach Artikel 39 Anhang I ( Zeugnis nach art.39 über die Beschlüsse in Ehesachen )-UWAGA !!!! skladasz podanie w Sadzie i popros o szybkie zalatwienie to zrobia Ci to w ciagu jednego dnia, oplata 24 zl za komplet
akty urodzenia dzieci ( moga byc miedzynarodowe )
zaswiadczenie o meldunku ( jestem zameldowana w DE )
paszport.
On :
zupelny akt urodzenia z Polski (dwustronny)
akt slubu ( moze byc miedzynarodowy )
rozwod niemiecki
potwierdzenie nadania obywatelstwa w DE
zaswiadzenie o meldunku
dowod osobisty
POLSKIE papiery musielismy tlumaczyc u tlumacza w Niemczech -standard 25 EUR za jeden dokumet, rozwod byl najdrozszy-55 EUR tlumaczenie.
Po zlozeniu papierow w Standesamcie za dwa tygodnie mozecie byc szczesliwymi malzonkami. Oplaty : 55 EUR slub, 8 EUR odpis -te sa obowiazkowe.Potem mozecie wybrac : slub w sobote-dodatkowe 55 EUR, kwiaty i swiece kolejna doplata,Familienbuch -w zaleznosci jaki wybierzecie, tyle zaplacicie.
Niczego nie potwirdzalismy APOSTILE, ale jesli am kaza to zrobic to musicie polskie papiery potwierdzic w MSZ-robia to od reki tylko oczywiscie kasuja za kazdy papierek.
Troche biegania jest,ale po slubie Twoj maz zmieni grupe podatkowa na korzystniejsza i sie zwroci w pierszym miesiacu z podatku.Nie zapomnijcie wiec zmienic grupy podatkowej. ( :))))))))) )
Po slubie ty do Auslanderamtu po prawo pobytu z adnotacja,ze jestes zona Niemca.A potem powodzenia
Gosia