Slub pomiedzy niemcem a polka

Temat przeniesiony do archwium.
Jezeli planujecie wziasc slub w niemczech potrzebujecie na dokumentach takie cos jak APOSTILLE ja przez to gowno nadal nie wyszlam za maz :) W Polsce mozna zalatwic to w MSZ w W-wie.
Hej Kasiu.
Ja to zalatwilam w ciagu kilku dni wysylajac wszystkie potrzebne dokumenty do MSZ (Dzial Legalizacji Dokumentow [tel]Warszawa ul.Tyniecka 15/17 ) razem z podaniem i znaczkami skarbowymi.
Duzym ulatwieniem jest to ze wcale nie musisz tam jechac,ale najlepiej do nich zadzwonic (tel.[tel]nie jestem pewna czy aktualny ) i zapytac o szczegoly , bo moglo sie kilka rzeczy zmienic - tym bardziej ze nie ma juz znaczkow skarbowych. To naprawde nie jest takie skomplikowane- zycze Ci powodzenia ;-)
Pozdrawiam - Kasia
Matko a co to jest takiego?? ja wlasnie przygotowuje wszystkie dokumenty i nikt nam w urzedzie w niemczech czegos takiego nie kazal zalatwiac,kurde teraz mi narobilyscie stracha
Wlasnie dlatego postanowilam poruszyc ten temat. Nikt o tym nie mowi, w kazdym badz razie nie na tym forum. Mam nadzieje ze Wam to duzo ulatwi. Mi rowniez nikt nie udzielil tej informacji w polskim urzedzie. Szkoda bo wydaje mi sie ze to ich obowiazek. W kazdym razie mam nadzieje ze unikniecie komplikacji i szybko uda Wam sie pobrac z Waszym wybrankiem :)
ja tez bralam slub cywilny w DE i nic takiego nie potrzebowalam, zreszta jak wiele osob ktore znam !!! wszystko zalatwilam w moim miejscu zamieszkania w PL tzn wszystkie potrzebne dokumenty + przetlumaczenie , wiec nie wiem po co siejesz niepotrzebnie panike?
Mhm to wszystko zalezy gdze sie ten slub bierze.Slyszalam o roznych procedurach.Apostile rowniez.Ja wychodzilam za maz 02.02.2007 na Bawarii i potrzebowalam : zupelny odpis aktu urodzenia,zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia malzenstwa ( do zalatwienia w USC zgodnym z miejscem zamieszkania w Polsce ) , poniewaz bylam rozwiedziona potrzebowalam kilku dodatkowych papierow (poprzedni akt slubu, prawomocny wyrok rozwodowy,zaswiadczenie z sadu orzekajacego rozwod zgodne z przepisami EU) Niczego nie potwierdzalam apostile,bo tego moj Standesamt nie wymagal.Ale samo apostile to tez nie tragedia-dodatkowy koszt ale zalatwia sie w Warszawie od reki.Jestem zameldowana w DE wiec dodatkowo potrzebowalam zaswiadczenie z urzedu meldunkowego,no i paszport.Wszystko musialo byc tlumaczone przez sadowego tlumacza przysieglego ( w Niemczech)Koszty : 25 zl akt urodzenia w PL,40 zl zaswiadzenie w USC,tlumaczenia-srednio 25 EUR za jeden papierek. Podstawowy koszt ceremonii w przypadku obcokrajowca 55 EUR plus odpisy i dodatki za Familienbuch,dodatek za slub w sobote -55 EUR itd.Ale to juz wolna wola czy sie to bierze czy nie. WAZNE zaswiadczenie z USC jest 3 miesiace wazne,liczac do wyznaczonej daty slubu.
Pozdrawiam
Goska
Witam
Mam pytanie zwiazane wlasnie z takim przypadkiem (On niemiec, ona Polka) Jak to jest z dziecmi, jesli dziewczyna przyjezdza do niemiec z dzieckiem i wychodzi tutaj za maz za niemca i zmienia nazwisko a jej dziecko ma nazwizko ojcu, który mieszka w polsce naturalnie. W polsce nie doszlo do malzenstwa z ojcem dziecka ale ma jego nazwisko. Moje pytanie jest, czy beda jakies klopoty z urzedami w niemczech bo dziecko nazywa sie inaczej niz mama? trzeba miec jakies zaswiadczenia z polski albo cos w tym rodzaju?? dziekuej z góry i pozdrawiam.
jest duze prawdopodobienstwo ze moga zarzadac zgody ojca na wyjaz dziecka za granice, bo w ten sposob zostanie ograniczony kontakt dziecka z ojcem, do ktorego obie strony maja prawo, jezeli ojcu nie odebrano praw rodzicielskich
dziekuje za odpowiedz.
powiedzmy, ze ojciec sie zgadza i obydwoje wyjezdzaja. jak sprawa wyglada w niemczech gdy dziecko ma inne nazwisko? czy urzedy tutaj potrzebuja równiez jakies dodadkowe dokumenty? chodzie mi o szkole, kindergeld, ubespieczenie? poprostu wszystko co jest zwiazane z zameldowaniem dziecka.
Ciezko wyczuc czego moga sobie zyczyc oprocz aktu urodzenia dziecka, zgody ojca . W przypadku osob rozwiedzinych jest taki specjalny druk unijny dotyczacy sprawowania opieki rodzicielskiej.W tym wypadku nie ma odpowiednika. Najlepiej zapytac
to znowu ja :-) dzien dobry
jest ktos z was pan tutaj w niemczech na stale, kto ma dziecko o innym nazwisku ? tzn. wyszlyscie tutaj za maz a dziecko nadal ma nazwisko ojca biologicznego.
Witam,

Najlepiej udac sie do urzedu stanu cywilnego i oni tam daja wykaz potrzebnych dokumentow ja akurat nie potrzebuje zadnego apositie .Wiem ,ze w niemczech od 1993 roku jest prawo ktore mowi ze to czy wamagane jest uwierzytelnianie domumentow w ministerswie(apositie)zalezy od osoby udzielajacej slubu !!!.Wiec wystarczy powolac sie na to prawo a nie placic kupe kasy .Pozdrawiam
Czesc, gdzie w Niemczech bierzecie slub? Jakie papiery musicie zalatwic w Polsce? Ewa
Hej,

Ja rowniez wlasnie kompletuje dokumenty do slubu z Niemcem... I wlasnie znalazlam informacje na stronie http://www.po-prostu.eu/index.php/content/view/58/43/

"[...]państwo-strona konwencji, uznaje bez wymogu legalizacji lub równorzędnej procedury, niżej wymienione dokumenty:[...]
b. wszelkie inne akty i dokumenty, jeśli są wystawiane w związku z zawieraniem związku małżeńskiego lub sporządzaniem aktów stanu cywilnego. "

A wiec wydaje mi sie ze wystarczy sie powolac na to prawo?

Pozdrawiam,
mloda
prosze aby ktos mi pomogl podpowiedzie jakie dokumenty powinnlam wyslac do warszawy w celu uzyskania apostille,ktore to sobie zazyczyl urzad niemiecki pomiomo zgromadzonych wszystkich niezbednych dokumentow wraz z ich tlumaczeniem na jezyk niemiecki.czy w przypadku gdy jestem rozwiedziona,powinnlam takze i wyslac dokumenty orzekajace rozpad malzensta?bede wdzieczna za kazda pomoc iwona
czesc! zapytaj w urzedzie w niemczech, w ktorym odbedzie sie slub. Musisz wyslac oryginal z urzedu z pl, na ktorym jest napisane, ze mozesz wziac slub i nie ma zadnych przeciwwskazan. A co do aktu rozwodu,to nie wiem. W kazdym razie kosztuje to 60 zl. Po prostu na oryginale (na drugiej stronie) zostanie naklejona mala karteczka (w jezyku polskim i angielskim) i kilka pieczatek-to jest apostilla. pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka