Slub w Hessen

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc, ktöra z Was brala slub z Niemcem w Hessen i moze mi powiedziec co naprawde za papiery trzeba scignac z Polski. Kazdy möwi i pisze co innego, wiec juz nie wiem nic :)) Moge sie zrewanzowac pomaca, bo mieszkam juz 14 lat w Niemczech ale dopiero od krötka w Hessen, bo wczesniej bylam w Bawari, w Norymberdze. Opröcz niemieckiego, möwie po hiszpansku i wlosku..
Dzeiwczyny albo i chlopacy ratujcie mnie bo z ta biurokracja idzie zwariowac. Dzieki z göry.
Czesc.
Bralam slub w Darmstadt (Hessen) 5 lat temu. Potrzebowalam wtedy akt urodzenia i zaswiadczenie z urzedu stanu cywilnego z Polski o braku przeszkod do zawarcia zwiazku malzenskiego.To tlumaczylam tu na miejscu na niemiecki. I w dniu dostarczenia dokumentow mialal juz ustalony termin slubu. Szybko,sprawnie i bez zadnych problemow. Pozniej musialam tylko w Polsce zglosic to, czyli umiejscownic. I tam znowu zyczyli sobie tlumaczenia tych dokumentow, ktore tu dostalam.
Mam nadzeieje, ze ci troche pomoglam.
Pozdrawiam
Dzieki, nie ma to jak uslyszec cos z pierwszej reki
ewa ja jestem z Fuldy mam wykaz aktualnych dokumentow potrzebnych do slubu w Hessen moje gg 3[tel]pozdrawiam
Czesc Madzia,
nie znam sie tutaj i nie mam pojecia co to gg. Mozesz mi dac e-mail?
Dzieki Ewa
[email] pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa