zameldowanie w Niemczech, praca w Holandii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |
Witam, w maju zamierzam z mężem wyjechać do pracy w Holandii, w międzyczasie mamy zamiar zameldować się w Niemczech (posiadam obywatelstwo niemieckie), w związku z tym mam pytania: czy żeby zameldować się w Niemczech musimy się wymeldować się z Polski, czy mimo tego, że pracowalibyśmy w Holandii moglibyśmy uczęszczać na kurs językowy w Niemczech; czy te kursy organizowane także w godzinach późno popołudniowych tzn. np. po godz. 17-tej, czy w zw. z tym, że pracowalibyśmy musielibyśmy ten kurs opłacać? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Asiu mozesz sie zameldowac w de bez wymeldowania sie z Polski.Za kurs musisz sobie sama placic juz nie te czasy gdy placili calosc .Zeby cos ci doplacili musialabys miec bardzo male dochody albo zyc na socjalu.I wtedy jesli pobierasz socjal a nie umiesz jezyka musisz chodzic na kurs bo innaczej ci go nie beda placic.Jesli bedziesz pracowac w Holandii musisz to powiedziec w urzedzie nie mozesz jednoczesnie byc zameldowana jako bezrobotna pobierac socjal w de a pracowac w holandii.Czemu nie mozesz sie zameldowac odrazu w Holandii po co w Niemczech chcecie??I tam chodzic na kurs?Jak masz niemiecki paszport bez problemu znajdziesz tam prace i sie tam mozesz odrazu zameldowac i chodzic na kurs.
Dziękuję za odpowiedź. Chcemy z mężem wyjechać do Niemczech, żeby on uzyskał obywatelstwo, a do tego jest potrzebne zameldowanie w DE, a praca w Holandii wiąże się z tym, że musimy zarobić na czynsz, a poza tym w Niemczech ponoć jest trudniej o pracę. Co do Holandii to nie znam nikogo kto by man mógł pomóc się tam zameldować . Słyszałam, że trzeba tam czekać ok. 3 lat na przydział mieszkania, jak dla mnie to troszkę za długo. Zresztą zobaczymy. Jeszcze raz dziękuję.
Twoj maz dostanie po tobie obywatelstwo? czyli wedlug przepisu zeby je dostac musicie byc po slubie od 3 lat i musicie przebywac w tym 2 lata w de.Musi on zdac test jezykowy i do czasu otrzymania obywatelstwo nie pobierac socjalu z de.Wcale nie jest trudniej z praca.Najpierw postarajcie sie o socjal potem ci dodadza do kursu .Nastepnie z srednim neimieckim i z papierami napewno cos znajdziesz.Jesli juz pracowalas w pl to ci to uwglednia i beda placic cos jak bezrobotne.W Holandii nie bedziesz maila takich swiadczen ani ubezpieczenia zdrowotnego
Czesc dziewczyny ja tez chce wyjechac na stale do de. Madzia jak myslisz czy lepiej szukac przez neta jakiej pracy (w ciemno bo nie wiadomo na kogo sie trafi) czy lepiej jechac na sozial i szukac zatrudnienia w arbeitsamt. My oboje w Polsce pracujemy wiec rozumiem ze musielibysmy sie stad najpierw zwolnic zanim przyznadza zasilek?
Milka macie obywatelstwo niemieckie?Jesli wczesniej pracowaliscie dostaniecie bezrobotne .Napewno mozeciez starac sie o socjal i doplate do kurs.Poczytaj na socpol tam dokladnie pisze.Oni tez zajmuja sie pomoca dla polskich niemcow.Oczywiscie musicie sie zwolnic z polskiej pracy.Zasilek to minimum ok 400eur.
Madziu to mam pytanko, skoro mój mąż nie może pobierać socjalu żeby otrzymać obywatelstwo, tzn. że musi sobie sam kurs językowy w całości opłacić czy może liczyć na jakąś dopłatę? Czy taki wniosek o przyznanie obywatelstwa składa się w momencie zameldowania czy dopiero po 3-letnim pobycie w Niemczech?
czesc Asia 81,

nie chce negowac informacji zamieszczonych przez innych forumowiczow, ale radzilabym sie wszystkiego z pierwsezej reki dowiedziec tzn. w urzedzie pracy i urzedzie dla obcokrajowcow w niemczech, zwlaszcza, ze przepisy sie ciagle zmieniaja i moga byc rozne w poszczegolnych regionach.

powodzenia !!!
Wiem, że najprościej jest pójść do urzędu i dowiedzieć sie wszystkiego z pierwszej ręki, ale przeraża mnie trochę fakt, że mój niemiecki jest na poziomie podstawowym. A jeśli już o tym mowa to czy idąc do takiego urzędu muszę wziąć ze sobą jakiegoś tłumacza? Czy niemieccy urzędnicy są na tyle wyrozumiali, żeby np. rozmawiał ze mną po angielsku?
Jestem w podobnej sytuacji jak ty tez chcemy zamieszkać w Niemczech to moje [gg] odezwij się może pomożemy sobie na wzajem mam cioteke w Berlinie która właśnie zbiera dla mnie informacjie.
Asiu oczywiscie prosciej isc do urzedu ale jak nie znacie niemieckiego napiszcie do socpolu oni napewno ci odpisza lepiej niz ja:).Kurs kosztuje chyba ponad 100 eur w sumie sa rozne nawet za 30 eur nie wiem jak wyglada dofinasowanie do niego dla osob ubiegajacych sie o obywatelstwo.Ile czasu jestescie malzenstwem? Jesli ty masz obywatelstwo to twoj maz moze pracowac legalnie w niemczech i tez dostanie wszystkie swiadczenia.A jesli pracowal wczesniej tez dostanie zasilek.Co sie tyczy obywatelstwa to musi byc 2 lata zameldowany w de .W sumie on nei potrzebuje obywatelstwa bo ma wszystko w de jak jestescie malzenstwem :)
Madziu tak jak w przypadku Asi tylko jedno z nas ma obywatelstwo (mąż ma ja nie mam). Powiedz mi jeszcze jakie dokumenty musielibysmy zabrac z dotychczasowej pracy aby uzyskac te swiadczenia czy mogłyby to byc jakies świadectwa pracy (narazie pracujemy troche sie boimy pozwalniac i jechac w ciemno, bo nie wiem na co dokladnie mozemy liczyc).
Z sozpolem juz pisalam ale oni zajmuja sie pomoca tylko chcacym zamieszkac w Hannover i okolicach, a podobno tam wlasnie jest najtrudniej o prace... w jaki region najlepiej wyjechac?
Milka ale jak jako zona masz rowniez w de pozwolenie na prace i przysluguja ci wszelkie swiadczenia.Najlepiej jechac do Bawarii,Hessen,Baden-.Najlepiej zeby ktos z was juz pojechal do Niemiec i tam zapytac sie w urzedach jak to wyglada.Ja nie jestem w takiej sytuacji wiec nie orientuje sie dokladnie jak to wyglada.Napewno musicie wziac z polski akt slubu ,swiadectwa i moze cos z poprzedniej pracy.Napewno wam cos dadza na poczatek ale napewno musiscie miec jakas swoja kase.Jak wyglada u Was z jezykiem bo tez nie nauczycie sie go tak szybko zeby podjac fajna pracy chyba ze na produkcji.
Napewno zaswiadczenie o ilosci przepracowanych lat w polsce
Madzia ale ja musialabym sie sama zwolnic z pracy a podobno w takim wypadku nie placa zasilku tylko wtedy jak zostajesz zwolniona przez pracodawce... prawda to?
a Ty gdzie mieszkasz?
Nie mam pojecia jak to wyglada.Ale zasilek to ok 400 eur a mieszkanie 1 pokojowe kosztuje ok 300 eur zalezy od miasto plus zycie to ledwie wam starczy.Moze znajdzcie gdzie w pl ambasane niemiec i tam sie zapytajcie tak bedzie najlepiej:).Ja jestem z hessen(fulda).
Aha i chyba musze byc zameldowana w de zeby wogole skladac jakies wnioski, tak?
Mysle ze pierwsze co zrobicie bedac w de to wlasnie znalezc sobie mieszkanie i sie zameldowac w nim.Takie zameldowanie dadza ci od reki w urzedzie miasta .I potem tez mozna zalatwiac rozne pomoce od panstwa np.dofinasowanie do czynszu.
Mysle ze pierwsze co zrobicie bedac w de to wlasnie znalezc sobie mieszkanie i sie zameldowac w nim.Takie zameldowanie dadza ci od reki w urzedzie miasta .I potem tez mozna zalatwiac rozne pomoce od panstwa np.dofinasowanie do czynszu.
No właśnie,tylko podobno bardzo trudno jest znalezc mieszkanie do wynajecia jesli sie nie ma zaswiadczenia o dochodach i tu jest problem, mimo ze moglabym zaplacic wymagana kaucje. Aha i jak to w koncu jest bo piszesz ze zasilku to jest ok 400e a przeciez dla bezrobotnego malzenstwa to juz jest 622e.
Znajdziesz mieszkanie do wynajecia bez zadnego zaswiadczenia o dochodach o tym wcale nie slyszalam .Masz kase na kaucje to ci wynajma.Ja pisalam o tym ze najnizszy zasilek do ok 400 eur.
sorry od ok 400
Wracając jednak do tematu, to czy gdybym z mężem pracowała w Holandii, a była zameldowana w Niemczech, gdzie wynajmowalibyśmy mieszkanie, to czy musielibyśmy chodzić po tych wszystkich urzędach i starać się o pozwolenie na pracę w Niemczech, skoro pracę będziemy mieli, tyle, że w innym kraju. Czy ktoś się może orientuje?
Asiu nie wiem czy mozna byc w jednym panstwie zamedlowanym i w innym pracowac.Przeciez jak ubiegasz sie o prace dajesz dokumenty miedzy innymi z zameldowaniem.Czemu nie chcecie pracowac w de?.Nie dostaniesz zadnej pomocy jak bedziesz pracowac w Holandii.Jakie pozwolnie na prace? przeciez jak ty masz niemiecie obywatelswo to nie potrzebujesz pozwolenia a maz tez chyba nie bo polacy nie musza miec pozwolenia do pracy w Holandii.Ty i twoj maz macie tez pozwolenie na prace w de co jest zreszta oczywisc jak masz obywatelstwo .Z tym ze do czasu nauki jezyka bedziesz dostawac pomoc od panstwa ty i maz a w Holandii zadnej pomocy nie dostaniesz.Maz do czasu trwania slubu ma pozwolenie na prace i jest upowazniony do otrzymywania pomocy socjalnej.Nie musi miec do tego obywatelstwa neimieckiego
Dzięki, za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie. A czy mogłabyś mi jeszcze napisać czy orientujesz jak długo trwa kurs językowy?
Sa rozne kurs.Najkrotsze moga trwac 2 miesiace czyli w sumie 15 zajec 3 razy w tygodniu.Ale po takim kursie nie nauczysz sie duzo.Jesli wy teraz nic nie umiecie to bedzie ciezko.Ja gdy sie zapisalam na kurs umialam juz cos ale po nim w sumie umialam tyle samo.Wszystko zalezy od tego ile sie uczysz po za kursem.Z samego chodzenia sie nie nauczysz.Najlepsze sa kurs intensywne po 3-5 godz codziennie.I te przynosza najlepsze rezultaty ale wtedy nie ma mowy o pracy rownoczesnie.
Asia mam znajomych, ktorzy mieszkaja w niemczech a on pracuje w holandii. Ona dostala sie na kurs ale chyba go przerwala po 4 m-cach bo poszla do pracy. Po 2 czy 3 latach dostala obywatelstwo. Potem zwolnili ja z pracy i dostaje zasilek. Wiec chyba nie wplywu na pobieranie swiadczen to, ze jej maz pracuje w holandii.
Madzia a ten kurs to moga dostac tez osoby pracujace czy tylko bezrobotne? I gdzie sie to zalatwia?
Milka sa tak jak powiedzialam rozne kursy.Ja chodze do volkshochschule ale na taki 3 razy w tygdoniu po 1,5 godziny i place 60 eur za 30 spotkan.I go oceniam slabo .Chce po wakacjach zaczac ten intensywny takie sa ponad 100 eur i codziennie po minimum 3 godzinki:).Ja place sama za kurs wiec nie wiem jak wygladaja doplaty do niego.Wysylam stonke:http://www.vhs.de/ .
Co do doplat to wiem ze teraz nie dostaje sie bezplatnego kurs cos trzeba samemu placic .W zaleznosci od tego jak stoisz z kasa to ci cos doplaca.Jak pracujesz to sobie musisz sama go placic.Wiem ,ze jak sie pobiera socjal a nie umie sie jezyka w stopniu wymaganym do zdobycia pracy to musisz chodzic na kurs obowiazkowo bo innaczej ci nie dadza socjalu.Mam pelno turczynek na kursie wiec wiem ze one chodza tylko zeby miec socjal a nic nie umieja:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie