zameldowanie w Niemczech, praca w Holandii

Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna
A jak oni dobieraja ludzi do grup, bo ja znam podstawy i nie musze zaczynac wszystkiego od poczatku.
Madzia a podoba Ci sie tam gdzie mieszkasz? Miasto jest fajne?
Na samym poczatku robia ci test i wtedy ci przedziela grupe:) .Ja jestem w Hessen dokladnie w Fuldzie.Miasto przepiekne:).Ja mam 21 lat studiuje i w tym roku wychodze za maz za niemca z polskimi korzeniami.Jak przyjechalam wcale nie umialam niemieckiego bo w szkole mialam tylko angieslki lub francuski:( .Mam na kursie polke i jest super .Tez wychodzi za niemca dwa dni temu okazalo sie ze jest w ciazy:).Pozdrawiam
Napisz mi jeszcze gdzie sie zalatwia te kursy. I czy ALG II i sozial to to samo.
Milka ja sobie go wybralam z neta i potem na niego poszlam i dali mi nr konta zeby wplacila kase.A o doplaty to musisz sie juz pytac w urzedach bo ja nie wiem jak to wyglada ile i itd.Alg to bezrobotne otrzymywane chyba na 1 rok .Jak wczesniej pracowalas dostaniesz alg jak ci uwzglednia te lata w pl.Ja ci powiem ze jak oboje umiecie niemiecki na poziomie komunikatywnym tzn 80 % rozumiecie i umiecie mowic to prace znajdziecie ale jak slabo to bedzie bardzooo ciezko.Tutaj tez jest bezrobocie.Jak jestescie po studiach i mowicie slabo ale za to angielski perfekt to bedzie latwiej.20 lat temu oplacalo sie jechac do niemiec ludzia z obywatelstwem wszystko wtedy dawali ale teraz nie jest tak latwo .A z samego socjalu zycie to jak wegetacja liczysz sie z kazdym groszem.Widze jak ci ludzie tu zyja, oczywiscie sa tez oszusci ktory biora socjal i robia na czarno .Na szczescie jest teraz duza kontrola tych ludzi co pobieraja socjal.Alg chyba wynosi 80% wczesniejszego zarobku .
Ja uczylam sie niemca na studiach ale to wiadomo, ze wielkiej wiedzy z tego nie ma, maz z kolei lepiej sie dogada po angielsku:( Najbardziej sie obawiam zalatwiania spraw w urzedach bo ja tam cos wydusze z siebie ale ich raczej nie zrozumiem. Orientujesz sie moze czy jacys tłumacze podelmuja sie pomocy w sprawach formalnych? Pozdrawiam.
Moze sie dogadacie po angielsku w urzedach tutaj bardzo duzo ludzi umie angielski:)Co do tlumacza musialabys poszukac moze tam gdzie bedziecie znajdziecie jakiegos polsko-jezycznego.Jaki ty masz zawod i twoj maz? Nie wiem czy jak wy tutaj zrezygnujecie z pracy dostaniecie w de socjal.Wiem ,ze na socjalu nie mozna miec zadnego majatku w Polsce.Tak samo jak masz auto to musicie je sprzedac i wszystkie rzeczy wartosciowe.Musisz sie wyliczac ze wszystkiego co kupujesz i prosic ich np. o nowe meble.Widze jak pokazuja tych ludzi w tv co zyja na socjalu.Napisz email do socpolu dokladnie ci wytlumacza jak to wyglada.Zanim wy bedziecie mowic po niemiecku tak dobrze zeby dostac prace w swoim zawodzie ktory studiowaliscie minie jakies 2-3 lata:) .Chyba zebyscie odrazu zaczynali od tego intensywnego kurs no to moze jakies 1,5-2 lata .Nie wiadomo czy wogole dostaniecie 1 eur od niemieckiego rzadu.Tak sobie mysle ze sa przeciez sa tu tez bezdomni i maja obywatelstwo ,a jednak nie dostaja nic od panstwa.Musicie sobie wszystko przemyslec bo tutaj byscie zaczynali od zera.Najlepiej niech maz jedzie sie wypytac do de na co byscie mogli liczyc .
Dzieki Madzia za info, napisalam juz do sozpolu odpisali na moje pytania ale nie wiem czy cos nie kreca bo wg nich to wszystko jest za piekne i latwe, pisza nawet ze na mieszkania to sie czeka tylko 4-6tyg i wogole nie wiem jak sie do tego ustosunkowac. Ja wolalabym nawet isc na ten intesywny kurs ale wtedy jest ten bol, ze mozemy zapomniec o jakiejkolwiek pracy no i w zwiazku z tym nie bedzie kasy zeby go oplacic...to takie błędne koło.Pozdro:)
hehe ladnie to nazwali ''mieszanie'' to nie mieszkanie tylko lagier bedziecie mieszkac w 1 pokoju wspolna kuchnia i lazienka z innymi np.afrykanczykami czy z kosowa :).
Aha, hehe to juz wole wynajac normalne mieszkanie, a wiesz cos moze na temat mieszkan ze spoldzielni?
hej tu inny stytem jest z mieszkaniami prawie wszystkie sa do wynajdecia tak jak sie wynajmuje w pl czyli od prywatnej osoby takie ze spoldzielnii to ciezko sie dostaje i dlugo czeka i oczywiscie trzeba spelnic mase wyrunkow.
O co chodzi w ofertach do wynajecia z rodzajami ogrzewania (ofenheizung,etagen... zentral...)ktora opcja jest najkorzystniejsza? Madzia ile mniej wiecej placisz czynszu i za ile metrów.
Hej najlepsze jest zentralheizung ,ofen.. to piece ,kominki raczej w starych budownictwach to jest.Co do czynszu to nalezy od miasta i dzielnicy:) ale za mieszkanie 1 pokojowe placi sie srednio 300 eur za dwa pokoje 500 eur za miesiac i do tego dochodzi woda,ogrzewanie i prad.Czasami jakies media sa juz w cenie wynajmu roznie to jest:).
Ok dzieki Madzia za info, juz sama za bardzo nie wiem jak to wszystko bedzie wygladac. Jak co to bede Cie jeszcze zanudzac ok..?
zaden problem:) pytaj to moje gg 3[tel]buzki pa
Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie