prosze pomozcie przetlumaczyc

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Stereotypy to żywione przez ludzi przekonania, które nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości. Stereotypowe poglądy zwalniają z myślenia o tym, jak naprawdę wygląda świat, choć przesłaniają nam rzeczywistość, zarazem pozwalają mieć poczucie, że świat znamy. Moim zdaniem stereotypy bardzo trudno jest zwalczać, ponieważ nasze umysły lubią proste rozwiązania i nie chcą łatwo zgodzić się na komplikacje. Chociaż stereotypy są wygodne i sprawiają, że czujemy się lepiej, są też groźne, a to z dwóch powodów. Po pierwsze - ich istnienie wyłącza refleksję, wyłącza myślenie. Stereotypy gaszą nasz zapał umysłowy, pozwalający zrozumieć świat, w którym żyjemy.. W rezultacie zaś przyzwyczajenie i przyzwolenie na funkcjonowanie stereotypów czyni nas bezbronnymi wobec życia i zmieniającego się świata. Jeśli my sami nie zastanowimy się nad tym, co sądzić o jakiejś kwestii, inni wymyślą za nas swoją opinię. Po drugie - stereotypy są groźne, ponieważ mówią nam nie tylko, jacy są ludzie, ale również jak traktować tych, którzy należą do określonej grupy. Stereotypowe postrzeganie prowadzi do dyskryminacji równych sobie narodowości, kolorów skóry, płci, orientacji seksualnych, religii. A ta dyskryminacja prowadzi do niesprawiedliwości, agresji i łez, nieraz do mordów, wojen i ludobójstwa.Myślę, że do pokonania każdego stereotypu, wystarczą dwie rzeczy: rzetelna wiedza i krytyczne myślenie. Choć wiem, że w gruncie rzeczy stereotypów nie da się wyrzucić z naszego życia, powinniśmy minimalizować ich wpływ na nasze poglądy i spojrzenie na świat.
pomóc gleicht nicht zrobić
ale co oznacza dla Ciebie pomoc. to co mam zrobic zebys mi pomogl?? probowalam to przetlumaczyc ale tego nie da sie tak doslownie przetlumaczyc. trzeba to umiec a ja nie umiem.
> trzeba to umiec a ja nie umiem.

Tak, ten tekst jest dosyć trudny (nie przez ciebie napisany) i trzeba włożyć dużo pracy, żeby go na takim poziomie przetłumaczyć.

Moja propozycja - napisz sama coś łatwiejszego od razu po niemiecku i wklej do sprawdzenia, wtedy ktoś z pewnością pomoże.
Katze har recht:

Stereotypen oder Vorurteile sind menschliche Überzeugungen, die sich in der Realität jedoch nicht widerspiegeln. Wer Vorurteile hat, muss sich nicht damit befassen, wie die reale Welt aussieht. Vorurteile verschleiern die Wirklichkeit, verschaffen gleichwohl die Überzeugung, dass man die Welt kennt.
Zapewne wzielas to z jakiejś encyklopedii typu wikipedia? A wiesz, że wikipedia jest rowniez po niemiecku? Wystarczy znaleźć text o stereotypach na wikipedii niemieckiej i go skopiować...
http://www.homoseksualizm.pl/nauczyciele_tekst4.html

:-)))
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka