Interpretacja bajki

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

1-30 z 53
poprzednia |
Chodzi o interpretacje bajki pt. ,,Der Eber und der Fuchs"

Treść bajki:

Ein Fuchs sah einen Eber seine Hauer an einem Eichstamme wetzen und fragte ihn, was er da mache, da er doch keine Not, keinen Feind vor sich sehe?
"Wohl wahr", antwortete der Eber, "aber gerade deswegen rüste ich mich zum Streit; denn wenn der Feind da ist, dann ist es Zeit zum Kampf, nicht mehr Zeit zum Zähnewetzen."

I mam zrobić:
1. Kurze Inhaltsanjabe im Präsens.
2. Welche Bedeutung haben die Tiere?
3. Was ist die Lehre das Fabel?
4. Warum ist diese Fabel pessimistisch?

Znacie te bajkę? Ja nie. Jak widać jest bardzo krótka. A zinterpretować trzeba...
Ktoś ma jakiś pomysł?
Mój pomysł brzmi:
przeczytać bajkę.
Tak. Tylko co dalej..
Przeczytać, zrozumieć, napisać i przetłumaczyć. Das ist dein Prozedere.
edytowany przez zochama: 15 paź 2011
Gdybym wiedziała jak zinterpretować, to nie zawracałabym Wam tutaj głowy.
Czemu mamy się za ciebie napinać? Wykonaj procedurę. Ulży ci.
Dobra, to nie ma sensu. Nie chcecie pomóc, to nie.
Uwielbiam pieprzyć o dupie Maryni.
Ja też. No nic, poczekam jeszcze, może ktoś zechce pomóc.
Nie mam pojęcia jakie znaczenie ma knur i lis.
I dlaczego bajka jest pesymistyczna..
...Jaś nie doczekał...
Ok. Szkoda, ale trudno widocznie się przeliczyłam co do tego miejsca. Niepotrzebnie pisałam. Bylo do przewidzenia, że tak będzie. No to żegnam się. Pa
Pa. Gotowca chciała? Tu nie punkt usługowy. Się rozchodzi o twój niemiecki a nie o odrobienie za ciebie zadania domowego. Ot, leniwiec.
btw. czemu ta bajka jest pesymistyczna? Nie widzę.
Takie pytanie tam jest, dlaczego jest pesymistyczna.
Jakie pytanie, że pesymistyczna?
"Warum ist diese Fabel pessimistisch? "
Ja, warum? Fuer mich ist das eine Empfehlung fuer das Leben.
Für mich auch, aber ich weiß noch nicht, was ich schreiben muss..
Ja, dann versuche es. Es ist ja gar nicht schwer. Schreibe, was du fuehlst. Nichts mehr. Du MUSST nichts! NICHTS! Schreibe einfach, was du denkst.
zróbmy najpierw:
1. Kurze Inhaltsanjabe im Präsens.
Was ist da alles drin?
Gut, ich werde versuchen, etwas zu schreiben....
Aber, Zacki-Zacki!
Lis widzi jak knur ostrzy kły o pień dębu, pyta się knura co robi, bo przecież nie ma potrzeby, żadnego wroga przed nim. Na to knur odpowiada, że lis ma prawdopodobnie racje. Ale tylko dlatego,że przygotowuje się on do kłótni, sprzeczki, bo jeśli wróg jest tam, to wtedy jest czas walki, a nie ma więcej czasu na ostrzenie zębów.

Kurcze no. Starałam się to jakoś sobie przetłumaczyć, ale chyba g... z tego wyszło.
Hej, czekaj! Ty masz to zrobić na polski? Już nie kminię.
Zrozumiałaś dobrze.
Nie, na niemiecki, ale tak sobie napisałam po polsku żeby sprawdzić czy czaje odpowiednio to.
Nie zagaduj. Czaisz.
2. Welche Bedeutung haben die Tiere?
Mamy całą noc się z tym trzaskać?
Ich habe ein Problem, weil ich nicht weiß, was zu symbolisieren: Der Eber und der Fuchs.
Lis Mikita (Opowiedział dzięcioł sowie- Jasiek od Brzchwów). Jaki był ten lis?
A Knur? Jakie on ma zadanie? Jest on dobry, czy zły. Kochanek, czy też rzeźnik? No, pokombinuj.
No wiem... ale... kurcze... dawno nie robiłam takich rzeczy..

Der Fuchs bedeutet die Feigheit, die Falschheit, die Arglist.... für diese Angelegenheit?

Und der Eber...... Ich habe keine Ahnung .... :(
Dobra. Poddaje się. Nie mam pojęcia.
Ok. Poddawaj się. To jest zając albo hiena. Ona zawsze podciąga ogon i spływa.
To twoje życie.
Poddawaj się.
No nie chce się poddawać, ale nie wiem co wymyślić. Nigdy nie czytałam bajki z knurem :-D
A może chodzi o to, że knur symbolizuje mądrość, gotowość do niebezpieczeństwa? Tak jak u nas jest powiedzenie ,,przezorny zawsze ubezpieczony"... ale co ma do tego wszystkiego lis....
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |