Interpretacja bajki

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

31-53 z 53
| następna
Chyba mam odpowiedź do 3. punktu.
Może chodzi o to, żeby przygotowywać się w szczęściu na przyszłe nieszczęścia, przygotowywać się do walki kiedy jest na to dobry czas ???

Ho-ho! Chcesz się jeszcze raz poddać? Dwa razy już było!
Całkiem dobrze!
No ok. Nie chce.

Ale naprawdę nic nie wymyślę z tym lisem i knurem. Może masz jakieś propozycje?

Te zajęcia mamy z Niemcem. Nie chce się ośmieszyć...
Was der Fuchs nicht versteht, hat der Eber erkannt: Alles hat seine Zeit. Kämpfen hat seine Zeit und Vorbereiten zum Kampf hat seine Zeit. Wenn der Kampf beginnt, sollte man gerüstet sein, nicht erst dann mit den Vorbereitungen beginnen.
Bist du schon in der Disco?
ich hasse Disco!!!
Das ist die Botschaft dieser Geschichte? Ja?
A! Ich kann sehen. Es war ungefähr so etwas .. Mhm, Super. Vielen Dank! :-)
Fuer deinen Lehrer:
http://ccfg-neunkirchen.blogspot.com/2011/09/was-wir-vom-eber-lernen-konnen.html
Aber.. Was bedeuten diese Tiere? Wrrr... ich habe keine Ahnung..
Ich bin zu dumm für diese .. :-(
Sie glauben mir nicht!!! Naprawdę mam z Niemcem i prawie nic nie kapuje co mówi.
Bardzo dziękuję za te str. na pewno okaże się pomocna. Ja bym na pewno nie znalazła takiej.
Dziękuję za okazaną pomoc. Naprawdę.
No i muszę zmienić zdanie co do Ciebie.
Myliłam się. Nie zawsze jesteś taka.... no... uszczypliwa...
Masz racje... trzeba próbować samemu coś robić, a nie tylko liczyć na gotowca.

Dzięki!
Witam. Wiem, że pewnie zostanę zjechana, ale trudno. To zadanie mam na jutro i mam już większość. Niestety nadal nie wiem jak odpowiedzieć dlaczego ta bajka jest pesymistyczna? Wiem, dostałam stronę, która też jest bardzo przydatna i w ogóle rozjaśnił mi się temat tej bajki, ale nadal tego jednego nie mam. Może mógłby mi ktoś pomóc? Nakierować o co w tym chodzi?
Napisz, że ona wcale nie jest smutna twoim zdaniem. Dla mnie ona wcale nie jest smutna. Ona daje dobrą radę na życie. A, to przecież nie jest smutne. Zjechałam?

btw. ale napiszże wreszcie.
edytowany przez zochama: 18 paź 2011
Bereite dich im Glück auf das künftige Unglück; sammle und rüste in guten Tagen auf die schlimmern.

Znowu turlasz trupa, diego?
No ok, ale jaką rade na życie daje, że co?
Nudzisz. U mnie zamęczyłaś temat.
A najlepsze jest to, że ja mam napisane, że:

Die Fabel hat eine pesymistische Weltsicht.

Czyli co? Każda bajka ma pesymistyczny światopogląd? Więc ta też musi taki mieć? :/
No to ok, wiem, że nudzę, ale ja nie widzę sensu w tej bajce..... trudno.
...po raz trzeci daje dupy...
Dobrze. Już o nic nie pytam! Trudno!
Temat przeniesiony do archwium.
31-53 z 53
| następna