Rodzajniki.

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

1. Przed jakimi wyrazami stawiamy rodzajnik der, przed jakimi die, a przed jakimi das? (tutaj nie piszcie za bardzo profesjonalnie, bo to nie jest praca domowa, tylko że ja chcę się po prostu tego dowiedziec do kartkówki która będzie w poniedziałek).

2. Wpisz odpowiednie rodzajniki (der, die, das) przed słowami, i przetłumacz je: Kugelschreiber (Kuli), Mappe, Buch, Bleistift, Kreide, Heft, Füller, Schere, Lineal, Radiergummi, Tafel, Papier, Spitzer, Patrone, Bild, Pinsel, Brille, Turnzeug, Atlas, Tasche, Federmäppchen, Zirkel, Rucksack, Taschenrechner, Malkasten.

Bardzo proszę o pomoc :).
https://niemiecki.ang.pl/gramatyka/rodzajnik/wstep
Wystarczająco nieprofesjonalnie?
Nie rozumiem nic z tego, szukałem już wszędzie. Trudno. Wiem że pewnie się nikomu nie zechce ale byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał mi zadanie drugie które napisałem w pierwszym poście.
Wiesz, co to Link?
To takie "naciskadełko".
Nacisknąłeś?
Oczywiście że wiem, nie jestem głupi. Ale nic z tamtej Twojej strony co mi dałeś do niej link nie rozumiem. I proszę żeby mi ktoś gotowca napisał, a ja na pamięć się nauczę.
.
edytowany przez mamapia: 08 sty 2012
Dokładnie tak, po prostu dopisz przed wyrazy które podałem w pierwszym poście odpowiedni rodzajnik der, die lub das i tyle. Proste, prawda? Ja tego niestety nie potrafię.
dopisz sobie sam... Proste, prawda? Wiem, że jeszcze nie nauczyłeś się pisać. wiocha.pl
Może sam nie potrafisz i nie chcesz pomóc tylko udajesz nie wiadomo kogo? Ja mam wiedzę na temat języka niemieckiego zerową. Nic nie umiem powiedzieć w języku niemieckim, ale widzę że Wy chyba także, bo dopisanie rodzajnika to dla kogoś takiego jak Wy to powinna być prościzna.
Ja nie udaję. Ja jestem.
To, o co pytasz, to są podstawy, które MUSISZ opanować zanim wejdziesz do jakiegokolwiek forum.
Spytaj nauczycielki (tej durnej, przeklętej Niemry!). Albo zajrzyj do podręcznika.

Jeśli nic nie umiesz z Niemca i nie chcesz go "Szlifować" (tak się nazywa to forum), to po kiego tu przyłazisz i napychasz serwer twoimi wywnętrznieniami? Idź do forum, gdzie się znasz.
Może i jesteś ale szczerze to mnie to nie interesuje, ja chcę po prostu prostej pomocy z Waszej strony.

Wiem że to o co pytam to podstawy, ale ja tu nie przyszedłem żeby szlifować mój niemiecki, tylko po to żeby dobrze napisać kartkówkę. I wiem że to forum nazywa się "szlifuj swój niemiecki", ale pamiętaj też że dział w którym piszę nazywa się "Brak wkładu własnego". Nauczycielki nie mogę spytać bo jest niedziela, a kartkówka w poniedziałek (jutro, razem z matematyką której też muszę się nauczyć). Przeczytaj opis działu: Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem. Ja zadałem sobie trud samemu spróbować, ale niestety - nie wychodzi mi. Może masz i racje ze względu oficjalnego - to forum od profesjonalnego szlifowania języka niemieckiego, ale popatrz na to z mojej perspektywy - mam zagrożenie, chcę je poprawić poprzez kartkówkę, jestem tylko głupim nic nie wiedzącym 1-gimnazjalistą, i szukam "pewnej" pomocy w zadaniu, z "zaufanej" strony na której są "profesjonaliści" a nie uczniowie którzy sami mało wiedzą. Po prostu pomóż bo jak jesteś dobry/a to już byś to zrobił/a.
Ja, dann ist jetzt alles klar. Zyczę ci wiele przyjemności w czekaniu na twego gotowca.
Znasz Konopicką i "Jaś nie doczekał"?
btw. Każda z twoich wypowiedzi była niewłaściwa. Takimi się tutaj nikt nie zajmuje.
Cytat: irkamozna
Takimi się tutaj nikt nie zajmuje.

Ja się zajmuję i wysyłam na rykowisko :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie