Jest tego sporo, ale jakby się ktoś nudził, to prosiłabym o pomoc, bo z niemca jestem słaba ;) Z góry dz.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Środowisko w naszych czasach jest narażone na wiele niebezpieczeństw. Im większy jest postęp technologiczny, tym więcej toksycznych substancji przedostaje się do atmosfery, zbiorników wodnych, gleby. A to wszystko niesie za sobą katastrofalne skutki. Spaliny, chemikalia i toksyny są przyczyną powiększających się dziur ozonowych, kwaśnych deszczy, efektu cieplarnianego, mutacji zwierząt, chorób ludzi, degradacji ziemi. zatrzymania rozwoju roślin i skażanie żywności. Człowiek staje się coraz bardziej bezwzględny w stosunku do natury, lekceważy jej siłę, a na dodatek niszczy ją na tyle, że w przyszłości ludzkość będzie zamieszkiwać ogromne szklarnie, bo powietrze nie będzie nadawało się do oddychania, a ziemia do uprawy roli. I właśnie dlatego trzeba walczyć z takimi ludźmi i stanąć po stronie przyrody. Nawet małe codzienne czynności mogą wiele zdziałać. Wszystko zależy od nas.
Aby chronić środowisko, segreguję w domu śmieci: szkło, plastik, makulatura oraz odpadki kuchenne wrzucam do oddzielnych pojemników. A takich śmieci jak np. baterie nie wyrzucam, tylko oddaje do specjalnych składów owych produktów. Samochodem jeżdżę jedynie w zimie i też staram się go nie nadużywać. Najczęściej korzystam z roweru, by dojechać do szkoły czy sklepu. Jeśli chodzi o zanieczyszczenia powietrza, zdaję sobie sprawę, że freon jest bardzo szkodliwy, dlatego rzadko używam dezodorantów i zamiast nich sięgam po zdrowsze produkty.
Może ja staram się żyć zgodnie z naturą, nie zaśmiecam lasów, ale niektórzy nie zdają sobie sprawy ze skutków takie postępowania. Dlatego w dzień czystości spotykam się ze znajomymi, by pomóc w oczyszczaniu świata. Wpływając na swoich znajomych, grono dbających o czyste środowisko znacznie się powiększa. Bardzo dużo ludzi troszczy się o stan naszej planety, choć nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Jak już wspominałam wcześniej, wystarczą drobne, pozornie nieważne czynności, by ochronić środowisko, a mogą mieć duży wpływ na nie. Można uratować wiele istnień. Zalecam również uczestnictwo w demonstracjach, w których miałam zaszczyt dwa razy brać udział. Wówczas chodziło o strajk przeciwko zabijaniu zwierząt, w celu masowej produkcji futer. Świat przeżarty jest bezmyślnością ludzka, trzeba z tym walczyć i ich uświadamiać, a dzieci uczyć życia z godnie z naturą, na łonie przyrody.