Welcher czy welche?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Dopiero zaczynam się uczyć a mam już pewne wątpliwości.
Chodzi o die Nationalität i pytanie z tym rzeczownikiem.
Jest to rzeczownik rodzaju żeńskiego, wiec naturalnie narzuca sie pytanie typu
Welche Nationalität bist du?
Jednak w książce znalazłem
Welcher Nationalität bist du?

To jest poprawne? No i jak tak to dlaczego?

Znalazłem również formę z haben i taka mi sie wydaje poprawna (die)
Welche Nationalität hast du?
Może jednak jest inaczej z czsownikiem być?

Szukałem już w internecie ale nie znalazłem jawnie napisanej reguły kiedy jakie "welche" używamy

Pozdrawiam
Adam
Nie szukaj w internecie.
Ucz się spokojnie dalej.

Tu jest zawsze jedna i ta sama "welcha".

A, co do twego nasuwającego się pytania, to najpierw przetłumacz, co to oznacza:
Welche Nationalität hast du?
...potem (pewnie za jakie 3 dni...) może? pogadamy dalej?
No dobrze, ale która forma jest poprawna? Tłumaczenie znam, przynajmniej tak mi się zdaje.
A może wszsytkie są ok? Co jednak z tym rodajem rzeczownika (die)?
Podaj tłumaczenie. Nie ma się "zdawać", lecz ma być 100% pewności.
hmmm
Jaką narodowość masz? (pytanie z mieć)
Jakiej narodowości jesteś? (pytanie z być)

no i?? dalej nie wiem
Cytat: adamwr
hmmm
Jaką narodowość masz? (pytanie z mieć)
Jakiej narodowości jesteś? (pytanie z być)

no i?? dalej nie wiem
No, to czego dziób otwierasz, jak nie wiesz? (pytanie z "czego")
??????
możesz jaśniej bez obrażania?
nie rozumiesz bez obrażania?
Cytat: adamwr
No dobrze, ale która forma jest poprawna? Tłumaczenie znam, przynajmniej tak mi się zdaje.
A może wszsytkie są ok? Co jednak z tym rodajem rzeczownika (die)?
Przecież znasz, to czego chcesz?
niuniel nie rozumiem twojej postawy.
Masz ochotę pomóc, czy nie?
Jeśli nie to czemu piszesz, bo jakoś odczuwam postawę aby kogoś tylko obrazić i zaczynam zastanawiać się nad tematem forum?

Pytanie było czy ktoś może wytłumaczyć dlaczego w książce było użyte (może to jest akurat niepoprawna wersja)
a nie

Im dłużej będziesz się zastanawiał nad czymś innym niż niemiecki, tym gorzej dla ciebie.
Obraź się i masz spokój.
Nie obrażam się i chyba tym zawiodłem pewne oczekiwania. Tym bardziej, że już nawet napisałeś/aś: "No, to czego dziób otwierasz, jak nie wiesz?" To chyba była zaczepka do obrażenia. Na pewno była dość infantylna.

Pytanie zadaje bo mnie nurtuje już jakiś czas. Na tym etapie nauki jest to dla mnie problem.
To forum jest o nauce języka, ten dział jest dla początkujących szukających pomocy. Czy się mylę o przeznaczeniu tego miejsca?
Polemika z tobą na tym poziomie mnie nie interesuje.

Skąd wiesz o czym myślę akurat, wypisując mi groźby, że to jest groźne dla mnie.
Zastanawiam się co chcesz przez to wszsytko tylko osiagnąć, jaki masz cel dopisywania kolejnych postów, bez jakiegokolwiek odniesienia merytorycznego do tematu, a przede wszsytkim do przeznaczenia tego forum?

A może te forum jednak ma za cel szkalowanie i pyskówki?

Wytłumacz mi co chcesz przez to osiągnąć? Może od razu ustalimy, że cel został osiągnięty i nie będzie zbędnego klepania kolejnych linii tekstów nie wnoszących nic do tematu.

Podstawowa niestety zapominana zasada internetu jest taka (ja ją stosuję): Jeśli masz coś napisać napisz, potem odczekaj chwilę, przeczytaj jeszcze raz i jeszcze raz oddczekaj. Jeśli nadal jesteś zdecydowany to dopiero wysyłaj. Jeśli są to zaczepki i szykany powtórzyć jest warto tą procedurę jeszcze raz.
pyskuj, pyskuj
niuniel odwala tu pozytywna robote dla swojego srodowiska, czyli ludzi ktorzy zarabiaja na ludziach potrzebujacych pomocy odnosnie niemieckiego!

zamiast przeczytac odpowiedz na nurtujacy Cie problem, nawymysla Ci, namiesza w glowe, tak ze poczujesz sie ze nic nie wiesz.... co zrobisz? pojdziesz i zaplacisz komus kto ci pomoze...

piep*** ogolnie o niczym...

te forum powinno sie zaorac...jest straszna roznica miedzy forum angielskim, a niemieckim...

nie wiem z czego to wynika, to sa jacys frustraci ogolnie, kilka oosb spotkalam co ogolnie jakos gardza ludzmi co ucza sie niemieckiego...
edytowany przez renata1981: 16 lis 2013
Cytat: niuniel
pyskuj, pyskuj

Zabawne. ROZDWOJENIE JAKIEŚ JAŹNI CZY CO? Zrozmiałeś/aś moją wypowiedź?
Dobra mniejsza o to. Nie dyskutuje na tym poziomie i nie mam zamiaru. Stare dobre powiedzenie jednak ma sens i to głęboki:
Nie dyskutuj z idiotą, ponieważ sprowadzi dyskusję do swojego poziomu i załatwi ciebie doświadczeniem.

Dlatego jak dla mnie EOT.
Dziękuję za wielką pomoc, trud i za zajęty czas.

Bez pozdrowień dla jednego/j
a
dla innych z pozdrowieniami
Adam

Cytat: niuniel
Właśnie tak zachowuje się dzisiejsze leniwe i rozpieszczone polskie dziecko. A właśnie, że nie zajrzę do słownika. Za ch..a!

Pełna kultura i wyważenie słowa świadczące o kulturze osobistej i szanowaniu rozmówcy.
Niestety poczucie anonimowości robi swoje i osoby mające problemy z wartościowaniem własnej osoby potrafią jedynie uzywać tego typu epitetów bogatego swojego słownictwa.
Problem już jakiś czas temu rozwiązałem i wielokrotnie patrzyłem do słownika nim zadałem pytanie na forum, mam taką zasadę nim zapytam lubię sam to rozwiązać.
Słowo tutaj użyte (zakropkowane) jest wulgaryzmem raczej nie pasującym na forum o języku niemieckim, świadczącym tylko o szanowaniu przez takiego rozmówcę innych uczestników tej grupy. Niestety nie wiem gdzie tutaj rola moderatora?

Nie znasz mnie, ale rzuczas w moim kierunku oszczerstwa. Twoja kultura osobista tylko o tobie wsytawia wizytówkę. Niestety moja kultura osobista nie pozwala zniżyć się do takiego poziomu. Jedynie tutaj z swoistą moją perfidniością słowa typu "tobie" itp. piszę z małej litery.

Proszę wcześniej przeczytaj ten tekst z zrozumieniem.

Potem zapoznaj się z nagłówkiem tego części forum (dla ułatwienia trudnej funkcji poszukiwawczej wklejam)
Dla początkujących
Problemy z gramatyką? Sprawdzenie pracy domowej? Pomoc przy tłumaczeniu zwrotów?
Zapraszamy wszystkich początkujących, którzy potrzebują wyjaśnień, wskazówek, porad.
Pomożemy!

Tekst krótki i raczej bez problemu do przyswojenia dla tak "inteligętnej" osoby, a na pewno dla takiej która wyżej się oceinia niż Ja ( :-) ) i inni Użtkownicy (z ciekawości prześledziłem kilkanaście wątków wypowiedzi).

Ciekawy przypadek socjologiczny do analizy przez niejednego specjalistę.

Nie pozdrawiam
Adam

P.S. Chyba nie za długi tekst do przyswojenia, choć twoje wypowiedzi świadczą tylko o preferowaniu krótkich epitetów.
edytowany przez adamwr: 16 lis 2013
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa