31 Olimpiada Języka Niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |
Hej :)

Jak wrazenia po olimpiadze? uwazacie, ze byla latwa czy trudna? Ktore zadanie sprawialo najwiekszy klopot>:)

Moze znacie jakies stronki gdzie moglabym znalesc odpowiedzi??
Jak dla mnie była umiarkowanie trudna. Ja w dodatku narobiłam sporo literówek za co pewnie poleci mi dużo punktów :( Dowiedziałam się jeszcze ze w tym roku za złe odpowiedzi odejmują dodatkowo punkty.... ale co mi tam sprobuje za rok:>
Najgorsze było dla mnie pierwsze zadanie a dalej to juz jakoś poszło.
Jeśli ktos ma klucz to chetnie]bym sobie sprawdziła
odejmuja punkty?! Nie rozumiem takiego toku oceniania, dla mnie jest nielogiczny :/ w takim razie ja tez bede miala malo punktow..dla mniej najgoraze bylo pierwsze cwiczenia :D
to podobno dlatego że dużo osób bierze udział w tej olimpiadzie i nie chca zeby zbyt dużo przeszło :\
Rok temu nie poszłam, bo za mało umiałam, a dzisiaj... hmm. Mam mieszane uczucia. W porównaniu do testów, które przerabialam, tegoroczny był dla mnie trudniejszy. Najgorzej z pierwszym- 8 luk nie wypełniłam :/ Co do reszty- mam wszystko, tylko że część z tego to strzały w ciemno... Mam nadzieję, że to co mówicie o ocenianiu, to nie jest prawda... 80% jest limitem który i tak robi spory odsiew, więc nie mają co się martwić, że przejdzie "za dużo" osób...
Zdziwiło mnie jeszcze ostatnie zadanie- w ubiegłych latach kommunikative Aufgaben polegały na jedno-, dwuzdaniowej wypowiedzi, a dzisiaj... o matko.
No nic, zobaczymy w poniedziałek.
znalazł ktos jakas strone, gdzie mozna sprawdzic sobie odpowiedzi z tej olimpiady?
Musi się znaleźć ktoś, kto zeskanował test wraz z kluczem i umieści je w Internecie. Komitet OJN nie robi takich rzeczy.
zgadzam się, że dzisiejszy był trudniejszy od poprzednich..wpadł ktoś na to, że ma być Tante-Emma-Laden?:D za nic nie wymyśliłbym czegoś takiego..ogólnie dziwny..ostatnia szansa..zobaczymy, jak to będzie
Czuję się dowartościowany, bo ja wpadłem bez mniejszego wysiłku:p
Witam Panstwa, to moj pierwszy post na tym 4um ;P
hmmm jezeli o mnie chodzi to mam mieszane uczucia z jednej strony niby prosty ale wiem, ze popelnilem kilka bledow ktore moga zadecydowac o moim nie dostaniu sie :D
No nic bywa, mam za to jeszce inne olimpiady, np informatyczna xDDDDDDDDD (taki mix).

Dzis przegladajac internet zauwazylem ciekawa strone z pytaniem jakiegos 'ynteligenta':
http://forum.dep.pl/viewpost.41548.html
hahaha, czy to nie wyglada moze znajomo? xD
zastanawiajaca jest generalnie data :D (2[tel], 17:39) no ale nic, to tak w ramach ciekawostki :)
huhu, rzeczywiscie znajome te zdania.. no coz przynajmniej wiemy, dlaczego niektorzy osiagaja wymagany prog a inni nie ;) Coz taka sprawiedliwosc w naszej Polsce, ale przynajmniej wiemy, ze zrobilismy to na co nas stac a nie innych forumowiczow ;)
data, otóż to.
sprawiedliwosc, nie ma jak;]

ale kto inteligentny pyta o cos takiego na forum dzien przed olimpiada?
Witam wszystkich forumowiczów :) To także mój pierwszywątek na forum. Olimpiada w porównaniu do roku zeszłego była wg mnie chyba trochę trudniejsza... literówek mam masę, reakcje językowe - no cóż zaskoczyły mnie ... no ale zobaczymy za jakiś czas jak poszło :)

aha- czy faktycznie odejmują pkt w tym roku za złe odp?? bo jesli tak to .... kiepsko :P

a co do sprawiedliwości - to juz taki chyba ten kraj ;/;/;/ wszedzie przecieki i oszustwa... a osoba która pytała o tamte zdania na forum raczej duzo oleju w glowie nie ma ... tak dzien przed olimpiadą :|

Pozdrawiam wszystkich :) - jak bedziecie wiedziec ile macie pkt to wpisujcie
ja tez :-)
No właśnie, kiedy można się spodziewać wyników?
Będą może publikowane na stronie kuratorium czy wystarczy się zapytać w sekretariacie????
Ja jestem dopiero w gimnazjum i właśnie czekam na olimpiadę, a właściwie olimpiadopodobny konkurs, bo olimpiad w gimnazjum jeszcze nie ma. W tamtym roku zabrakło mi 0,5 pkt. do przejścia do okręgowego, bo coś namotałem w kulturówce ;( No nic, może w tym roku będzie lepiej ;)
jesli chodzi o wyniki, to nikt oficjalnie nie oglasza :P samemu u nauczyciela trzeba sie dowiedziec, prztnajmniej u mnie w szkole
:)
w sekretariacies
nie mozna dawac minusowych punktów(nie ma odejmowanią jeśli np 3 pkt za wypow. a błedów 4 to nie ma -1) na 100 %!
Teil 1. Vervollständigen Sie den Text! Der perfekte Autofahrer
Ein Polizist stand an einer wichtigen Straßen............................ (1). Plötzlich sah er einen
Personenwagen, der mit seiner hohen G............................... (2) die Verkehrsvorschriften
............................ (3) und vor den Augen des Polizisten einen älteren Mann verletzte.
(4)........................... zu halten, fuhr der Wagen weiter. Im ersten ..................... .(5) war
der Polizist über............................ (6). Dann aber (7)................... er den nächsten
Motorradfahrer, nahm sich seine Maschine und begann den Autofahrer zu ver............................ (8). Nur mit Mühe und ........................... (9) konnte er das Auto ein...
.............(10) und ........................ (11) . "Was denken Sie .................... (12) denn?" schrie
der Polizist. "Wann und wie haben Sie Ihren .............................. (13) gemacht,
Mensch?" - ".......................... (14) zwei Wochen" antwortete der Automobilist leise.
"Und ich habe die Fahrprüfung mit Auszeichnung ......................(15) " - "Haben Sie
nicht bemerkt, dass ein Mann an der Kreuzung von Ihnen schwer verletzt wurde ?" "Doch" sagte der Autofahrer noch lei........................ (16). "Haben Sie in der ...............
......(17) nicht gelernt, was man bei einem Unfall tun muss?", "............. (18), ich
........................... (19) anzuhalten, auszusteigen und den ................................ (20) ins
nächste Krankenhaus zu ..................(21)" - "So, das wissen Sie. Mit der Theorie wäre
alles in bester Ordnung", sagte der Polizist auf.................. (22) "Und ................................
(23) haben Sie das nicht gemacht?" Da sagte der junge Mann fast weinend: ............................ (24) ich schon drei Verletze im Wagen habe,.......................... (25) ich ins
nächste Krankenhaus fahre".
Teil 2. Ergänzen Sie! Wenn die Lücke leer bleiben soll, tragen Sie einen
Strich ein.
1. Vorgestern ..................... ich dein............... Freundin begegnet.
2. ........................ stundenlang am Computer........ sitzen, solltest du lieber..........
Grüne fahren. r
3. Ich möchte noch Wein. Haben wir noch w............? Nein, es ist k........... mehr da.
4. Alle sagen, dass er im Charakter sein........ Vater,...... Polizist......, ähnlich sei.
5. Alle .................................... (einladen) Gäste wurden sehr herzlich empfangen.
6. ............ du mit deinem Freund verreist, kommt überhaupt nicht in .......................!
7. Sie verdient ziemlich viel,............................ ist sie so sparsam, dass sie sich seit
vielen Jahren nichts Neues gel........................... hat.
8. Der Vater hat........... (ich) mit seinem Auto ..................................... (fahren lassen)
9. „In der Nacht hat die Polizei unser ganzes Haus ...................................................
(durchsuchen)", erzählt Frau Meiler und .................. in Tränen aus.
10. Der Angeklagte behauptet, seine Frau nicht..................... zu ................. (töten)
11. Die Einkäufe macht sie am ............................(o//) in einem Tante-...............-Laden.
12. Unseren Urlaub verbringen wir entweder in ......... Slowakei oder in ............
Niederlanden.
13. Der Taxifahrer erzählte mir, er.............. verheiratet, habe drei Kinder und
.............. auswandern.
14. Die Preis........ in einem Bioladen sind oft viel................ als im Supermarkt.
15. Man braucht Monate, um Käse herzustellen. Die H................................... Käse
braucht Monate.
16. Nachdem 1961 die Mauer in Deutschland gebaut............................................
wurde es für viele Familien unmöglich, weiter zusammen zu leben.
17. Viele Verliebt........ werden oft mit Täubchen ........................... (vergleichen).
18. Statt sich .................. Semesterarbeit zu konzentrieren, musste sie immer an
ihren Freund denken.
19. Peter,................ alle Fenster............................. frische Luft hereinkommt!
20. Ich habe zwar eine Tablette ................. Kopfschmerzen genommen,...................
geholfen hat sie mir nicht.
21. Wenn die Menschen vernünftiger............................................... sie weniger
Energie verbrauchen. (Konjunktiv) *
22. Kein.... ander...... Medium bietet so viele Möglichkeiten .......... das Internet.
Teil 3. (Übersetzen Sie ins Deutsche! *
1. Każdy sportowiec jest w stanie osiągnąć sukces intensywnie trenując i zdrowo się odżywiając.
2. Gdybyś (był) powiedział mi o tym wcześniej, mogłabym mu wysłać SMSa i
ostrzec go. \
3. Zastanawiam się, co skłoniło tylu tegorocznych maturzystów do studiowania psychologii.
4. Dlaczego wyjechałaś za granicę nie pożegnawszy się z krewnymi i znajomymi?
Wiecie, mnie też to zaskoczyło z tym odejmowaniem punktów ale jak już mówiłam to te dwie nauczycielki które akurat mnie pilnowały, na samym początku powiedziały że:
,, za złą odpowiedz (np w tym zadaniu z lukami) odejmowny jest punkt więc jeśli nie jesteście czegoś pewni to lepiej nie strzelajcie''
Mam wielką nadzieję że to im się coś pokręciło bo jeśli nie to wynik na minusie jest u mnie wysoce prawdopodobny ;)
Teil 4. Lösen Sie folgende kommunikative Aufgaben!
1. Przyjaciel proponuje Ci wyjazd w góry. Odmów stanowczo stwierdzając, że ta propozycja nie wchodzi w grę, ponieważ nie lubisz górskich wędrówek i wspinaczki, a poza tym nie posiadasz potrzebnego wyposażenia.
2. Przekonaj Twoich rodziców, żeby zgodzili się na Twój samodzielny wyjazd na dwudniowy koncert rockowy do innego miasta. Opowiedz im, w jaki sposób jest zorganizowany przejazd, jak wygląda nocleg i kto zapewnia wyżywienie.
3. Jedziesz autobusem i widzisz śpiącego pasażera, a właśnie zbliża się ostatni przystanek. Obudź go, przeproś za przerwanie snu, wytłumacz, że teraz będzie musiał wysiąść, ponieważ to już ostatni przystanek na trasie. Zasugeruj też, ze po drugiej stronie ulicy jest przystanek, skąd można wrócić, więc może szybko się przesiąść.
Teil 1. Za poprawne wypetaienie kazdej Juki dajemy l punkt (razem: 251
I. -kreuzung; 2. (G)eschwindigkeit; 3, verletzte/missachtete ; 4. Ohne/(An)statt; 5. Augenblick/Moment; 6. (überrascht; 7 stoppte; 8. verfolgen; 9. Not; 10. einholen;
II. stoppen/(an)halten; 12. sich; 13. Führerschein; 14. Vor, 15. bestanden; 16. (lei)ser;
17. Fahrschule; 18. Doch; 19. habe; 20 Verletzten; 21. bringen/fahren; 22.
aufgeregt), 23. Warum/weshalb/wieso; 24. Weil/Da; 25. die Teil 2. Za kazda, poprawnie wypełniona. luke: l punkt (razem: 46)._
1. bin, »er; 2. (An-)Statt...zu, ins; 3. welchen, (k)einer; 4. -em, dem, -en; 5.
eingeladenen; 6.Dass, Frage; 7. trotzdem/dennoch, (gel)eistet; 8. mich, fahren,
lassen; (3 luki); 9. durchsucht, bricht; 10.getötet, haben; 11. häufigsten/öftesten, -
Emma-; 12. der, den; 13, sei, wolle/möchte; 14.-e, höher, 15. Herstellung,, von;
16. worden, war; 11. -e,-verglichen;'l8. auf; die; 19. Mach(e)/Machen Sie, auf
(öffne/-nen Sie, -), damit; 20. gegen, aber/(je)doch; 21.wären (handelten),
würden/könnten; 22. -, es, wie ^
Teil 3. Za kazda. poprawnie przetłumaczona wypowiedz: 5 punktow /razem 20/
1. Jeder Sportler ist imstande/in der Lage, erfolgreich zu werden/einen Erfolg/Erfolge zu erzielen, indem/wenn er fleißig trainiert und sich gesund ernährt lub Fleißig trainierend und sich gesund ernährend, ist jeder Sportler...
2. Wenn du es/das mir früher gesagt hättest, hätte ich ihm eine SMS schicken/Simsen und ihn warnen können.
3. Ich überlege (es mir)/denke darüber nach/mache mir Gedanken darüber, was so viele diesjährige Abiturienten dazu bewegen/gebracht hat, Psychologie zu studieren.
4. Warum bist du ins Ausland verreist, ohne dich von deinen Verwandten und Freunden
verabschiedet zu haben/zu verabschieden?
Teil 4. Za kazda. poprawną reakcje: 3 punktv (razem 9) (przykładowe rozwiazania)
1. Dass wir zusammen in die Berge fahren, kommt auf keinen Fall in Frage. Bergwanderungen und Bergsteigen mag ich nicht. Zudem fehlt mir die nötige Ausrüstung.
2. Lasst mich bitte alleine für zwei Tage nach Chorzow ins Rockkonzert fahren! Ihr braucht euch keine Sorgen zu machen. Ich würde dahin mit dem Zug fahren und in einer Jugendherberge übernachten. Essen kann man in vielen kleinen Imbissen, die dort extra aufgestellt werden.
3. Hallo, Entschuldigen Sie bitte, dass ich Sie geweckt habe! Sie müssen jetzt aussteigen,
es ist die Endhaltestelle. Da drüben sehen Sie eine Haltestelle. Sie können schnell umsteigen und zurückfahren.
Teil 1. Za poprawne wypełnienie każdej luki dajemy l punkt (razem: 25)
powodzenia w ćwiczeniu!
Po sprawdzeniu z kluczem +/- 80pkt, wiec znowu niewypal ;F
Pozdrowienia dla wszystkich, ktorzy rowniez sie nie dostali, gratki dla reszty :P
znaczy *proc.
Nie wyspany jestem :F
Dzięki wielkie za odpowiedzi;) Można wiedzieć by jeszcze, czy są to odpowiedzi z klucza, czy Twoje?

Tak na szybko licząc to mam ~85% ^^ Niepotrzebnie trochę strzelałem, ale w końcu to tylko konkurs
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego