Zertifikat Deutsch Plus

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
czy ktoś z forumowiczow zdawal egzamin Zertifikat Deutsch Plus? prosze o informacje jakiej trudnosci sa teksty do sluchania? Sa tam teksty mowione w dialektach? W pierwszej czesci ustnej nalezy przedstawic jeden z podanych tematow. Ksiazka, film muzyka podroz? Czy zawszesa wlasnie te do wyboru? (we wszystkich dostepnych testach modelowych tak to wlasnie wyglada)
Jakie ogolne wrazenia po tym tescie? Jak dlugo czeka sie na wyniki?

Pozdrawiam

Mooook
hej!
zdawałam ZD plus tydzień temu. Nie było tak żle, przynajmniej nie widziałam różnicy między ZD a ZD Plus.(różnica polegała na tym że słuchanki były puszczane tylko raz). List był taki jak w przykładowych testach (podanie o przyjęcie na praktykę i zażalenie - do wyboru). Na ustnym film,książka,podróż,koncert, sport do wyboru oraz miałam powiedzieć jak najlepiej się uczyć języków obcych. Trudny był tekst do omówienia na ustnym ale można korzystać ze słownika. Na wyniki będę czekala około 2 miesięcy.
Wielkie dzięki za odpowiedz?
A jak oceniasz trudnosc części gramatycznej? Bardzo wydumane?
Jak wygladala czesc do sluchania? Trudna? Czy tez tylko hochdeutsch?
powiedziec jak najlepiej sie uczyc jezykow obcych? Nie rozumiem jakies dodatkowe zdanie? W ktorej czesci? Na ustnym jest: 1. Przedstawianie sie 2. Opowiadanie na jeden z wybranych tematow 3. omowienie tekstu 4. Rozwiazanie problemu np. omowienie organizacji czegos...
bylo cos jeszcze?
Jeszcze nie słyszałam o ZD Plus :( Możesz coś więcej napisać. Czy to klejny egzamin po ZD (chodzi o stopień trudności)? Czy można zdawać go w Polsce i pod jakimi warunkami?
Mam zamiar zdawać ZD i jestem ciekawa?
czesc,
czy ktos moze mi pomoc - mam pytanie; co ma sie po takich egzaminach oprocz certyfikatow, jaka mozna miec prace?
dziekuje,
ania.
Egzamin ZD Plus to stopień wyżej od ZD( ZD plus to B2 a ZD to tzw. B1).Uważam że nie ma dużej różnicy w stopniu trudności. Egzamin można zdawać np. w ośrodkach TELC, poszukaj w necie.Nie musisz chodzić na kurs, po prostu płacisz (490zł) i zdajesz. Ważne jest to, że jak zdasz np. ustny a pisemnego nie to w ciągu roku możesz podchodzić tylko do pisemnego, a ustny masz już zaliczony.( jak zdawałam w ubiegłym roku ZD nie było takiej możliwości i nie wiem czy to zależy od ośrodka egzaminacyjnego czy od czegoś innego)
Forma egzaminu ZD Plus jest taka sama jak ZD. Część pisemna była średnio trudna. Leseverstehen jest do zniesienia, trochę problemu sprawiła mi część Sprachbausteine, chociaż formy gramatyczne nie były zbyt trudne(trochę za mało czasu poświeciłam po prostu powtórzeniu gramatyki ) .Horverstehen tak jak już pisałam słucha się tylko raz i stąd może być problem.
Egzamin ustny wyglądał tak (wchodziło się parami), dostawało się zestaw i było 20 min na przygotowanie(nie można się konsultować),można korzystać z dostępnych słowników
1 przedstawienie się ( nie punktowane)- głownie typu dlaczego chcesz zdać ten egzamin, jak długo uczysz się języka niem,
2 omówienie wybranego tematu ( było 5 do wyboru: koncert, film, książka, wydarzenie sportowe, podróż) następnie druga osoba zadawała pytania dotyczące tego tematu dosłownie jedno góra dwa pytanka, później ta osoba omawiała swój wybrany temat a ja zadawałam pytania,
3 omówienie przeczytanego tekstu (raczej trudny, miałam coś o zabytkach, czy warto wybudować muzeum w supermarkecie), jakieś 3 sensowne zdania i moja opinia na temat artykułu, wymiana poglądów na ten temat z partnerką
4 dyskusja na temat „jak najlepiej uczyć się języków obcych”, podane były punkty do tej dyskusji typu: ile osób w grupie, jakie znaczenie ma wykładowca, czy korzystać z mediów, jak najlepiej uczyć się słówek itp., najpierw jedna osoba mówi co myśli na ten temat a potem druga mówi czy się zgadza czy może zna inne skuteczne sposoby.
W części ustnej najtrudniejsze jest omówienie artykułu, jest dość długi i trudne słownictwo.
Jak macie jeszcze jakieś pytania to proszę.
Posiadam materiały (ksiązki, cwiczenia, płyty, testy) przygotowujące kompleksowo do ZD Plus Telc. Mój maila [email]

Pozdrawiam
zdawałem ZDP trzy dni temu z ZD miesiac temu, ZD w Goethe a ZDP w TELC niewielka różnica, ZD zdałem na bdb a ZDP bedę czekał 4 tygodnie na wyniki, ale jestem dobrej myśli, jakkowliek mam problem na części ustnej mówiłem dużo i spontanicznie ale zapominałem o gramatyce, znowu moją koleżanka (zdaje się w parach) mówiła powoli i z wysiłkiem ale gramatycznie, jestem ciekaw co się bardziej opłacało, okaże się, tylko tego się obawiam.
no ja wlasnie nie wiem czy zd zdawac czy przylozyc sie i zdplus... To na ZD na ustnym nie musiales sie tak wysilac jak na tym zdplus? to mnie tez interesuje. a jak wyglada gramatyka wporownaniu z tyap trudnmości?mi dwoma egzaminami? duzy jest pułap trudności?
ja także jestem zainteresowana jaka jest różnica między ZD w Goethe a ZDP w Telc . Proszę o szczegóły . Ja obecnie przygotowywuje się do ZD ale chciałabym tego egzamiu w maju tego roku nie zdawać tylko się jeszcze pouczyć i zdawać w lutym 2007r. ZDP. Z jakich książek się najlepiej uczyć
mój [email]

Pozdrawiam!
Zdawałam ZD Plus 3 tyg. temu i uważam że to znacznie trudniejszy egzamin niz ZD. Przede wszystkim słownictwo - bardzo szeroko rozwinieta synonimika oraz znacznie dłuższe i obszerniejsze teksty. Np na ZD były 3 teksty i 6 odpowiedzi przy czym bardzo łatwo było wybrać właściwy, natomiast w ZD Plus jest 5 tekstów (np wszystkie o paleniu papierosów, albo o podróżach) i 10 tytułów tez o tej tematyce. Trzeba więc dobrze zrozumieć tekst by dobrać właściwie tytuł. Polecam do przygotowania się książki "Mit Erfolg zum Zertifikat Deutsch Plus" 2 częsci - Arbeitsbuch i Übungsbuch. Uważam, że trzeba dobrze przerobić to słownictwo. Poza tym gramatyka nie jest trudniejsza, ale teksty są dość długie i często po prostu brakuje czasu. Teksty do słuchania (zwłaszcza cz. I i III) są dość trudne, a to dlatego że nie sa banalnie proste tylko tak ułozone, by sprawić pewną trudność. Jeśli chodzi o ustny to faktycznie jest podobnie jak na ZD, tylko kryteria oceny są już bardziej ostre niz na ZD. Myśle, że po odpowiednim przygotowaniu warto spróbować, zwłaszcza, że to obecnie "najnizszy" certyfikat uznawany w postępowaniu kwalifikacyjnym na mianowanego urzędnika słuzby cywilnej. Pozdrawiam
Witam!rnIdentyczne pytani powtórzyły się na egzaminie w kwietniu - w ostatni piątek. Widać Niemcy są leniwi.rnMoim zdaniem ustny spoko, rzekłbym nawet że bardzo przyjemny. Oczywiście trzeba mówić płynnie i na temat. List standartowy, teksty leseverstehen dość trudne ale do przejscia, natomiast dużo czasu należy poświęcić gramatyce. Właśnie czekam na wyniki - podobno 4 tygodnie.
do pps ! ZD to poziom B1 , zgodzę się aczkolwiek to i tak troszkę wydumane , natomiast ZD Plus to wg. cebie poziom B2 ?? To w takim razie DSH , TDAF , ZMP nie mówiąc już o KDS/GDS ZOP są na jakich poziomach ?? ??E5?? dziwne jakoś że na moim DSH - Zeugnis pisze jak byk że uzyskanie DSH-Stufe 2 ( min. 67% z cześci pisemnej i ustnej ) odpowiada europejskim normom referencyjnym na poziomie B2 a ZD to podstawy ... bez porównania z egzaminami DAF czy DSH.
Witam ponownie!
Tak naprawdę co to ma do rzeczy. ZD plus ma kategorię B2, a czy jedno B2 jest lepsze lub gorsze to moim zdaniem nie zmienia. Przecież wiadmomo że chodzi o kwit. Pozdrawiam ww.
ZD plus to naprawdę poziom B2, na 100%.
cześć!
dziś dowiedziałam się że zdałam ZD plus :)). teraz czeka mnie coś gorszego egzamin na urzędnika służby cywilnej. a Ty? też czeka Cię to samo?
Hej,
Gratuluję zdania egzaminu na ZD Plus. Ja niestety jeszcze nie wiem. Zdawałam 7 tygodni temu i jeszcze nie otrzymałam żadnej wiadomości. Pozostaje mi cierpliwie czekac:)
Przede mną również egzamin na urzędnika służby cywilnej (oczywiście po otrzymaniu certyfikatu). Jednak zgadzam się z Tobą, że ZDPlus to "pestka" w porównaniu z tym egzaminem. Od przyszłego tygodnia zaczynam kurs przygotowawczy do tego egzaminu i co będzie zobaczymy? Podchodzę pierwszy raz, a Ty?
Przyznam jednak, iż obserwując sytuację na naszej scenie politycznej dotyczącą min. służby cywilnej, nie mam juz tak ogromnego zapału. Co się wydarzy, nie wiemy, ale trzeba mysleć pozytywnie.
Pozdrawiam serdecznie
Hej!
Ja będę podchodziła drugi raz, w ubiegłym roku niestety zabrakło kilka ;) punktów. Dobrze, że idziesz na ten kurs, chyba ważny jest test psychologiczny, przynajmniej nie będziesz zaskoczona jak ja w ubiegłym roku(choć akurat nie poszedł mi żle, gorzej było ze sprawdzianem wiedzy).
Zyczę Ci powodzenia!!!
Właśnie dostałem informację z centrum językowego że zdałem na plus 3. Certyfikat gotowy do odboiru. Pozdrawiam oczekujących. Ich bin sehr glücklich.
Proszę podać gdzie można kupić rnMit Erfolg zum Zertifikat Deutsch Plus - ArbeitsbuchrnPozdrawiam
RATUNKU... 09.06 MAM EGZAMIN ZD plus ...
Boje sie jak nie wiem.. przegladalam testy itp. Ale caly czas boje sie ze mnie czyms zaskocza... PROSZE PISZCIE NA MAILA.. co kto mial.. Wrazenia i z pisemnego i ustnego.. PROSZE!!!!
co do trudnosci ZD czu ZD Plus to nie zgadzam sie bo sda one bardzo do siebie podobne....a tdobieranie tytyłow do podobnej tematyki nie stanowi problemu dla osob ktore chodzily na niemiecki rozszerzony w szkole sredniej....ja mialam wyrobione 500godzin jezyka niemieckiego i na probnym ZD mialam z lenistwa 85% bo sie strasznie spieszylam i pisalam byle szybciej....a ten egzamin wcale nie jest trudny....przeciez to poziom B2(dla wyjasnienia B1 to rowna sie maturze podstawowej z mniemieckiego, a B3 to rozszerzona)znacznie trudniejszy jest ZMP ten zdaje sie porawidłowo po 800h nauki jezyka i ja po moich 500h i dwoch latach nauki jezyka zdalam go na 60%(probny)....teraz czekam na ZD 19 czerwca w olsztynie....

ps. ma ktos jakies materialy moze ???zeby pocwiczych czy cos ?z gory wdzieczna...
Hej,
a gdzie zdawałeś egzamin,w Polsce ?
POMOCYYY!!!! Proszę osoby, które zdawały egzamin ZD Plus w tym roku od marca do lipca o informację jakie zagadnienia były na ustnym tj. temat artykułu oraz problemu do rozwiązania.
[email]
przyłączam się do błagań, też teraz zdaję. Dzięki za wszelkie info.
zdawałeś już czy ZDP dobiero przed tobą?
za tydzień 13 w piątek
genau:)
Empik dla SC?
cienko to widzę
:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa