Egzamin ZD Plus to stopień wyżej od ZD( ZD plus to B2 a ZD to tzw. B1).Uważam że nie ma dużej różnicy w stopniu trudności. Egzamin można zdawać np. w ośrodkach TELC, poszukaj w necie.Nie musisz chodzić na kurs, po prostu płacisz (490zł) i zdajesz. Ważne jest to, że jak zdasz np. ustny a pisemnego nie to w ciągu roku możesz podchodzić tylko do pisemnego, a ustny masz już zaliczony.( jak zdawałam w ubiegłym roku ZD nie było takiej możliwości i nie wiem czy to zależy od ośrodka egzaminacyjnego czy od czegoś innego)
Forma egzaminu ZD Plus jest taka sama jak ZD. Część pisemna była średnio trudna. Leseverstehen jest do zniesienia, trochę problemu sprawiła mi część Sprachbausteine, chociaż formy gramatyczne nie były zbyt trudne(trochę za mało czasu poświeciłam po prostu powtórzeniu gramatyki ) .Horverstehen tak jak już pisałam słucha się tylko raz i stąd może być problem.
Egzamin ustny wyglądał tak (wchodziło się parami), dostawało się zestaw i było 20 min na przygotowanie(nie można się konsultować),można korzystać z dostępnych słowników
1 przedstawienie się ( nie punktowane)- głownie typu dlaczego chcesz zdać ten egzamin, jak długo uczysz się języka niem,
2 omówienie wybranego tematu ( było 5 do wyboru: koncert, film, książka, wydarzenie sportowe, podróż) następnie druga osoba zadawała pytania dotyczące tego tematu dosłownie jedno góra dwa pytanka, później ta osoba omawiała swój wybrany temat a ja zadawałam pytania,
3 omówienie przeczytanego tekstu (raczej trudny, miałam coś o zabytkach, czy warto wybudować muzeum w supermarkecie), jakieś 3 sensowne zdania i moja opinia na temat artykułu, wymiana poglądów na ten temat z partnerką
4 dyskusja na temat „jak najlepiej uczyć się języków obcych”, podane były punkty do tej dyskusji typu: ile osób w grupie, jakie znaczenie ma wykładowca, czy korzystać z mediów, jak najlepiej uczyć się słówek itp., najpierw jedna osoba mówi co myśli na ten temat a potem druga mówi czy się zgadza czy może zna inne skuteczne sposoby.
W części ustnej najtrudniejsze jest omówienie artykułu, jest dość długi i trudne słownictwo.
Jak macie jeszcze jakieś pytania to proszę.