Medycyna w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, że takich tematów było już multum, ale nic z nich nie wywnioskowałem. A więc powtórzę pytanie.
Jestem uczniem I klasy liceum i od jakiegoś czasu mam zamiar studiować medycynę w Niemczech. Niemieckiego uczę się od prawie 4 lat, a w liceum chodzę na zajęcia DSD no i w III klasie mam zamiar zdawać ten egzamin. Tylko teraz jest problem, co się liczy w procesie rekrutacyjnym. Jakiś czas temu gadałem z konsulem (czy kim tam, bo nie pamiętam) Niemiec i powiedział, że ważna jest i matura i oceny. Na stronach uczelni czy hochschulstart.de nie znalazłem interesujących mnie informacji. Wiem, że w Niemczech maturę przelicza się na średnią, ale nie wiem jak to działa z polską maturą itd.
Gdybyście byli na tyle mili i mi odpowiedzieli na moje pytanie byłbym ogromnie wdzięczny. W końcu łatwiej jest dążyć do celu, gdy znamy ten cel, a nie krążymy po omacku nie wiedząc, do czego mamy dążyć.
1. Medycyna w Niemczech to wyższa szkoła jazdy
Poniżej lista języków,których będziesz potrzebować:
- Niemiecki
- Łacina
- Angielski
i to w takiej kolejności.
2. Na medycynę nie idą łosie, tylko "elyty", więc masz małe szanse z synkami/córciami niemieckich lekarzy. Maturę musisz mieć na najwyższe oceny!
3. Trochę informacji:
http://de.wikipedia.org/wiki/Studium_der_Medizin#Medizinstudium_in_Deutschland
Numerus clausus ciężko przeskoczyć.
TMS musisz rozwiązywać we śnie, a tu: www.hochschulstart.de znajdziesz więcej informacji.

Fazit:
Am besten Gymnasium in Deutschland besuchen, dort Abitur ablegen und dann hat man mehr Chancen auf die Zulassung zum Medizinstudium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia