Matura ustna z niemieckiego 2011

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 337
Jednak widzę że tu na forum nie znajdę tego czego szukam tylko debila który się wywyższa i kłoci się non stop. Uważa się za króla a w rzeczywistości jest zwykłym pionkiem. Twój dziecinny sposób kłótni podkreśla twoją osobę. Nie będe się dalej kłócił, bo mi moja osoba nie pozwala.Żegnam
http://www.tematymatura.fora.pl/poziom-podstawowy,1/ macie, moze to forum komuś pomoże, bo jest tam pare informacji o zestawach z ustnych.
Twoja żona ci nie pozwala danielwaski? Toż ty sam jestem debilem i to bez matury.
Jeszcze nie jest potwierdzone czy nie mam matury czy też mam. A debila to znajdź sobie w rodzinie. Ciekawe czy taki mądry jesteś w innych dziedzinach szanowny kapitanie!!
Jestem w każdej dziedzinie najlepszy. Chcesz się pomocować? proszę cię bardzo. Stoooooooję do twojej dyspozycji, mięczaku z pełnymi strachu gaciami. Co do debilów. to skoro ty możesz sobie takiego u mnie znaleźć, to i ja mogę znaleźć u ciebie. A matury i tak jeszcze nie masz. Jutro zostanie ostatecznie oblana, bo ci się wcale nie chce uczyć. Pieprzenie o dupie Maryni ze mną jest dla ciebie ważniejsze niż ta zasmarkana matura jutro.
...u cibei to na wszystko trzeba straaaasznie dłuuuugo czekać. Pewnie masz długie przewody, co?
edytowany przez zochama: 17 maj 2011
To mam pytanie: Czy w BMW 745i tłok jednozaworowy posiada również przełożenie na panewkę dwuosiową z przejściem na transformator pięcioigłowy tak jak w BMW 735??
A napisz to po niemiecku?
A co my kurwa w Berlinie jesteśmy czy w Polsce?? Wykaż się swoja superwiedzą, bo podobno jesteś dobry we wszystkich dziedzinach.
zestaw 109

miałam taki obrazek , że w łóżku leżala mała dziewczynka, była roześmiana, a obok niej siedział starszy lekarz i trzymał misia, ogólnie widać było, że byli w szpitalu ;)
pytania do obrazka.
1. dlaczego dziewczynka jest w szpitalu ?
2. co mogą zrobić ludzie , by nie chorować ?

A. Uzyskiwanie informacji ;
- dzwonisz do biura podróży , chcesz zarezerwować wycieczkę
- pytasz się o program tej wycieczki
- potwierdzasz termin wycieczki

B. Relacjonowanie :
- do kolegi z Niemiec mówisz o ostatnim dniu w szkole;
- co ciekawego się wydarzyło w tym dniu,
- czy coś cie zaskoczyło
- jak zakończył sie ten dzień
C. Negocjowanie;
jesteś z kolegą w Berlinie i on proponuje przerwe i chce żebyście poszli coś zjeść, proponuje kebab;
- masz powiedzieć, że nie lubisz tego jedzenia i dlaczego
- że uważasz, że to jest niezdrowe
-zaproponować inne rozwiązanie, kompromis
Cytat: danielwaski1991
A co my kurwa w Berlinie jesteśmy czy w Polsce?? Wykaż się swoja superwiedzą, bo podobno jesteś dobry we wszystkich dziedzinach.
Jesli Sa Miejsca Dla Palacych W Restauracji, To Dlaczega Nie Ma Miejsc Dla Siusiajacych W Basenie?
btw. maturę masz z Niemca. A na twoje pytanie odpowiedź brzmi: tak. Niestety po polsku, bo niemca już dzisiaj oblałeś, kurwiarzu.
btw. przed tobą się wykazywać, to rzucanie pereł przed świnie, bo u ciebie nie ma nawet poziomu, że o pionie nie wspomnę. (jeśli wiesz, co mam na myśli - internnetowy zadawaczu pytań)
Jesteś zwykły małż (mięczak bez skorupy). Normalna niedorosła larwa językowa.
edytowany przez zochama: 17 maj 2011
uspokójcie sie. to nie jest miejsc na szczeniackie kłótnie.
Nie odpowiedziałeś w dalszym ciągu geniuszu na moje pytanie czekam na odpowiedź, wykaż się swoją wiedzą na temat motoryzacji!!!
eben doch
CZZ (czytanie ze zrozumieniem). Tobie już piana zasłania oczy, a dwa razy nie powtarzam niczego.
Zawsze skichuję się ze śmiechu, jak widzę takie rzeczy:
http://zapytaj.com.pl/Category/015,003/Answers,1[tel],1.html
A to jeszcze nie wszystko, bo za godzinę wszystkie twoje pieprzenie siedzi w guglu na cały świat.
Cytat: danielwaski1991
Jutro mam ustną maturę na poziomie podstawowym.Proszę przesyłajcie zestawy z Woj.Śląskiego.Ponieważ bardzo chciałbym zdać na minimum a nie czuje się zabardzo na siłach.
Pomóżcie
Siemanko, ja mam za 2 dni maturke i też tak jak ty nie czuje sie zbytnio na siłach. Ale wystarczy sobie powtórzyc wazniejsze zwroty. @danielwaski1991 nie przejmuj sie gadaniem zochamy , jutro zdasz!!!
nie mogę się powstrzymać od komentarza natępującego: PAN zochama jest obrzydliwie niemiły.pobija wszelkie rekordy.jedyne co można powiedzieć to schade und schmerz

ŁÓDZKIE zestaw najprawdopodobniej 33

A. chcesz wynająć mieszkanie. dzwonisz do firmy. informujesz:
- jaki pokoj cie ineteresuje (ile pokoi itp)
- jak dlugo chcesz je wynajmowac
- pytasz sie o koszt wynajmu takiego mieszkania

B. niedawno sprawiles/las rodzicom niespodzianke. opowiadasz znajomej/emu o tym zdarzeniu
- co to byla za niespodzianka
- co zrobiles i dlaczego akurat to (no jakos tak)
- jak zareagowali twoi rodzice

C. jestes na weselu twojego niemieckiego kolegi. on prosi cie zebys zrobil im kilka zdjec. Ty jednak nie chcesz.odmow
- (te dwie kropki byly do siebie bardzo podobne) odmow uzasadniajac
- zaproponuj kompromis

OBRAZEK rodzina (mama,tata,synek). szykuja sie do wyjazdu.pakuja sie.na samochodzie sa rowery.jest cieplo.slonce swieci.maja duzo bagazu.tata jest ubrany na szaro a mama ma blekitna sukienke.dziecko ma czerwony t-shirt i zolty rower. na drugim planie jest duzy,typowo niemiecki dom - taki z drewna pomalowany na bialo i brazowo.
pytania: - jak myslisz, gdzie ta rodzina chce jechac?
- co trzeba zrobic,aby przygotowac sie do wyjazdu/wycieczki?

mam nadzieje,ze komus sie przyda ;)
Śląskie:

zestaw nr.8

obrazek:
kobieta w samochodzie, rozmawia przez telefon a w drugiej ręce trzyma kawę, ciemne włosy, niebieski sweter, młoda
pytanie:
1. dlaczego kobieta rozmawia w czasie jazdy przez telefon?
2. kiedy powinno się używać telefonu a kiedy nie oraz dlaczego?

A: dzwonisz do koleżanki z Niemiec w sprawie pracy, prosisz ją o pomoc
- co wcześniej robiłeś
- kiedy możesz zacząć pracę
- ile możesz zarobić

B: byłeś w zoo, opowiedz
- jakie zwierzęta widziałeś
- czy można karmić zwierzęta
- śmieszne zachowania zwierząt

C: jesteś na wymianie w Niemczech, chcesz przygotować polskie potrawy, prosisz o pomoc dzieci gospodarzy, ale oni Ci odmawiają, ponów próbę
- zapytaj czy ci pomoże
- chyba coś o tym że nie ma czasu
- jak może ci pomóc

zastaw średni, 100% jak najbardziej możliwe, jestem tego przykładem, niech się komuś przyda ;)

zestawy znajomych:

nr. chyba 33
obrazek: facet w parku linowym ;|
nie pamiętam A i C ale B to: parkowałeś i zniszczyłeś samochód, opowiedzieć chyba o szkodach i co zrobiłeś

kolejny obrazek to był szkielet dinozaura w muzeum ;o niestety nie znam scenek

nr. 11
obrazek: jakaś scena, na niej perkusja, głośnik i coś jeszcze
C: koleżanka chce wyrzucić butelkę przekonaj ja, że nie powinna tego robić oraz wyjaśnij dlaczego

chyba zestaw nr. 3
obrazek: dziewczynka trzyma w ręce długopis, siedzi przy biurku, chyba robi notatki
1. dlaczego siedzi przy biurku? i coś o tym długopisie, dlaczego go trzyma
2. chyba coś o odpowiednim miejscu do nauki
jedna ze scenek to lecisz do Wiednia zarezerwuj bilet, lecisz z przesiadką
było też coś o wynajęciu mieszkania

jest jeszcze zestaw z obrazkiem na którym są dwie kobiety z medalami i pytania:
1. dlaczego są szczęśliwe?
2. dlaczego za nimi soją reporterzy czy coś takiego :)

powodzenia!
Cytat: xyz0000
nie mogę się powstrzymać od komentarza natępującego: PAN zochama jest obrzydliwie niemiły.pobija wszelkie rekordy.jedyne co można powiedzieć to schade und schmerz
A ja nie mogę się powstrzymać od komentarza następującego: obydwa niemickie wyrazy, jakie użyłeś to najprawdopodobniej pisze się z dużej litery (że o brakujących nie wspomnę. I ty chcesz zdać niemiecki? Przecież wy tu tylko jęczycie nad sobą, jak kupa pisklaków, co wpadła do wody.
woj.DOLNOŚLĄSKIE
Dzisiaj miałam mature ustną z niemieckieg ,zakres podstawowy.
zestaw nr 22
na obrazku byli młodzi ludzie i starszy mężczyzna. On był nauczycielem, Trzymał w ręce książke. Chyba im ją czytał.Uczniowie byli znudzeni, nastrój poważny(moim zdaniem),oni byli w klasie, to była lekcja np.literatury.
Pytania: -Czy uważam że uczniowie się zainteresowani lekcją? Dlaczego? -Jaki jest Twój ulubiony przedmiot.Dlaczego?
Rozmowy:
nr 1: miałam opowiedziac o urządzeniach technicznych(np.komputer,tel) które są w moim domu i do czego je używam.
nr 2: miałam opowiedziec o kłótni z rodzeństwem,o co nam poszło i jak zareagowali rodzice
nr 3 :miałam odrzucic propozycje kolegi,on chciał zwiedziec zabydki jakiegoś miasta, ja już je widziałam.Miałam zaproponowac coś innego.
podajcie z łódzkiego/świętokrzyskiego bo w dupie jestem ciemnej narazie a w pon ustny ;/
Hej ! ja mialam wczoraj ustny jestem z kujawsko-pomorskiego.
ZESTAW18

Obrazek
grupka ludzi idaca pod gorke z plecakami i byli tylem odwroceni szli z tymi kijkami do chodzenia.
pyt1. dlaczego maja na sobie plecaki
pyt2. nie do konca zrozumialam ale bylo o tym co ludziom daje sport cos w tym stylu

Rozmowki
1[zaczyna uczen]
idziesz na koncert i w kasie biletowej :
-powiedz jaki repertuar cie interesuje
-zapytaj czy mozna wczesnie zarezerwowac bilety
-zapytaj o cene biletow

2.[zaczyna egzaminator]
60letniego sasiada namowiles na kupno komputera i na zalozenie internetu:
-jakich argumentow uzyles zeby go do tego przekonac
-jak przebiegalo kupno komputera
-jak nauczyl sie obslugi komputera

3. [zaczyna uczen]
twoja wspolokatorka ustalila menu w ktorym nie zawarla zup.
-powiedz ze ci sie to nie podoba i dlaczego
-przekonaj ja zeby zmienila menu
-zaproponuj kompromisowe rozwiazanie

mam nadzieje ze pomoglam ;] zycze powodzenia tym co jeszcze sa przed ;))
wszyscy c ze mna zdawali mieli zestawy z tamtego roku ja miałam grupa dzieci z rodzicami siedza w kolku staja 3 dzieci 1 dziewczyna 2 chlopcow pytan nie pamietam
scenka1 mialam powiedziec jakie lubie spotrty zapytac czy w okolicy sa jakies sportowe place i dlaczego preferuje sport...
2 kogo zaprosilam na urodziny co mi dali i jak sie bawili goscie
3 pozno wrocila do domu u ktorych sie zatrzylamlam oni mieli przetensje- mialam powiedziec ze nie jestem dzieckiem nawiazac rozejm .. nie bylo trudne 15/20
amanda jakie województwo?
moja koleżanka miała grupke ludzi,którzy byli uśmiechnięci itd-siedzieli przy ognisku
Cytat: ziew
podajcie z łódzkiego/świętokrzyskiego bo w dupie jestem ciemnej narazie a w pon ustny ;/

Poucz się słówek, nie licz że przydarzy Ci się to,co mieli inni,bo zestawów jest tysiące.
Czesc :) mialam Dzisiaj :D zdane ;D ufff ... :)

arkusz 5! ślask
obrazek. Mloda para . ubrani no jak na slub. z tylu drzewa i 2 mezczyzn tez ubranych elegancko. kobieta trzyma w rece kwiatki ma okulary spiete kresone dlugie wlosy. sa szczesliwi. mozna naspiac ze sie kochaja.
pyt1: dokad oni ida.
pyt2. nie zrozumialam

scenka 1
*jakie sa twoje ulubione imprezy kulturalne
* (to bylo glupie) chodzilo ze gdzie lubisz chodzic
* co jest godne zobaczenia w muzeum(zapytac)

scenka 2
jestes na wakacjach podaj
*miejsce pobytu
* z kim pojechalas
*co robicie wieczorem

scenka 3
masz alergie na kota
*powidziec ze masz alergie i ze kot nie moze wchodzic do twojego pokoju
*odrzuc argumenty i podaj wlasne
* rozwiazanie problemu

powodzenia :D Slask nie bierzcie 9 jest podobno bardzo trudny
4 jest tez latwa dla przecieztnego ucznia.
edytowany przez paula370: 18 maj 2011
no ja też zdałam ;-))
myślałam,że nie dam rady, bo się nic nie uczyłam,ale udało się;):D
zestaw 28, województwo mazowieckie

Obrazek: Grupa mężczyzn w garniturach, grają na skrzypcach, mają przed sobą nuty.Na środku stoi mężczyzna (chyba dyrygent) , ma brodę, białą koszulę, muszkę i czarny garnitur. Dookoła nich stoją ludzie, są zadowoleni, uśmiechają się, klaszczą.
1.Dlaczego oni grają na ulicy (a nie w pomieszczeniu) ?
2.Czy uważasz, że występy na powietrzu to dobry pomysł? Dlaczego?

Scenka 1.
Jesteś w informacji turystycznej w Zurychu:
-zapytaj co można tu zwiedzić
-powiedz, co ciebie konkretnie interesuje
-zapytaj o możliwość zwiedzania z przewodnikiem

Scenka 2.
2 miesiące pracowałaś jako kelnerka.Opowiedz:
-jak znalazłaś pracę
-jakie miałaś obowiązki
-jak pożegnali cię koledzy z pracy

Scenka 3.
Twoja koleżanka nadużywa środków uspokajających:
-wyraź obawę o jej zdrowie
-powiedz jak można radzić sobie ze stresem
-przekonaj ją do swojego pomysłu
Maturka ustna zdana na 40%:) Jednak debila Zochamy nie potwierdziły się słowa. Gratulacje dla wszystkich którzy zdali noi powodzonka dla tych którzy są przed:)
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 337