MATURA ustna ROZSZERZ. napisz jaki miałeś zestaw!!

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 113
heh... dużo by by pisać... ale:
1. losujesz jeden zestaw
2. na zestawie znajduje sie kilka obrazków + jaki diagram albo statystyka powiązane ze sobą
3. zadaje Ci egzaminator 5 pytań dotyczących obrazka
4. później wybierasz sobie jeden z dwóch tematów znajdujacych sie na zestawie który wylosowałeś(-aś) i o nim mówisz przez jakieś 3 minuty
5. do tematu który wybrałaś(-eś)i zreferowałaś(-eś) dostajesz 3 pyta i na nie masz odpowiedzieć...
6. i to by było na tyle;-)

ale czy to troche nie za późno zeby sie o sprawy techniczne pytac... nikt was w szkole nie poinformował??? mogłabys(mógłbys) podać do oke swoją szkole ze nie poinformowała was jak przebiega egzamin iu wtedy mogłaby mieć kłopoty

pozdrawiam i życze powodzenia!!!
Heh, dziekuje bardzo.
Z tego co wiem to wszyscy sa w szkole poinformowani tylko nie ja. A to z prostego wzgledu- leje na ten niemiecki. Bez stresowo do niego podchodze bo raczej poza dwudziestakiem nic ne przewiduje.
Dziekuje bardzo:*
hhehhehe to moje roztrzepanie :-)
Ja miałam dziś rozszerzony:) nie było żadnych numerków na kopertach :>
Stymulus:
dotyczył zawierania małżeństw, rozwodów i problemów w małżeństwie
-->TYLKO jeden obrazek z kobietą, która wygląda jakby się kłóciła przez telefon
-->dwie statystki: pierwsza liczba zawieranych małżeństw, druga liczba rozwodów
-->napis: Urlaub von der Familie?
to tyle...
aaa pytania do tego to mniej więcej: co oznacza napis, co wynika ze statystyk, dlaczego ludzie się rozwodzą... reszty nie pamiętam

Tematy wypowiedzi:
1. Ogólnie o obcokrajowcach za granicą... że ludzie żyjacy w jakimś kraju często źle patrzą na obcokrajowców, którzy pracują u nich itp. coś w tym stylu...

2. Coś o wolności prasy,że powinien być jakis dzien wolny dla prasy ale nie wiem dokładnie

ALE UWAGA:) są takie dziwne stymulusy jak np FENG-SHUI czy tematy o chirurgii plastycznej...moja biedna koleżanka dostała brrr :/ nikomu nie życzę no chyba że się na tym zna :>
Cześć! Czy ktos mógłby mi to sprawdzić? (dział "Pomocy językowej" nie działa już od kilku godzin). Jest mi to bardzo potrzebne i z góry dziękuję! (PS za rok też zdaje z niemca :P)

1) Polskie banki oferują wiele możliwości i coraz więcej osób korzysta z ich usług.
Polnische Banken bieten viele Möglichkeiten an und immer mehr Leute benutzen von ihren Dienste.

2) Ludzie zakładdają konto i co miesiąc wpłacają na nie pieniadze.
Leute eröffnen ein Bankkonto und jeden Monat einzahlen sie das Geld.

3) W tej sytuacji nie musisz nosić przy sobie pieniędzy i nikt nie może ci ich ukraść gdyż są w bezpiecznym miejscu.
In dieser Situation musst du kein Geld bei dich tragen und niemand kann das Geld entwenden denn sie sind im sicherer Platz

4) Kiedy idziesz zrobić zakupy nie musisz pamiętać o pieniądzach. Kiedy masz konto, możesz zapłacić w sklepie kartą kredytową lub czekiem.

Wenn du einkaufen möchtest, du brauchst nicht an Geld denken. Wenn du ein Konto hast, kannst du mit Scheck oder mit einer Kreditkarte im Geschäft bezahlen.
sprawdzilam ci to przed chwila
Dziś zdawałam niemiecki rozszerzony. Wylosowałam zestaw nr.21. I to było coś najwspanialszego co mogło mi się przytrafić. Stymulus banalny-o paleniu papierosów, szkodliwości palenia, odzwyczajaniu sie itp. A z dwóch tematów do wyboru 1.Czy prawdziwe są stereotypy o narodach, np. że polacy są gościnni. A drugi temat- czy święta Bożego Narodzenia stały się komercjaklne czy nadal są świętem rodzinnym. I ja wybrałam ten drugi temat, pytania komisji były na poziomie podstawowym typu jakie u mnie są zwyczaje świąteczne i czym dla mnie są te święta. No i dostałam 20/20:)))
Hejka:) Już jestem po! Wylosowałem zestaw nr 33. Stymulus był na temat popularności diet, ich znaczenia w życiu, odchudzania i wyglądu. Natomiast prezentacja dotyczyła cenzury w telewizji i w grach komputerowych (przed dziećmi), a drugi temat traktował o dręczeniu zwierząt. No i udało się:) 100% 20 punktów! Inni mieli o konfliktach, pomocy socjalnej, wojnach, wypadkach samochodowych, narkotykach, inżynierii genetycznje, problemach dzieci w Afryce. Pozdrówka:)
a moglbys dokladniej napisac..o co chodzi z dreczeniem zwierzat??
witam, macie mzoe cos o genetyce? bo ja po polsku za duzo nei powiem, a co dopoiero po niemiecku:((((( prosze!!!!!!!!!
Hejka:) Pytanie do tej części prezentacji brzmiało mniej więcej tak: "Tierschutz - Tierquälerei" Coraz cześciej słyszymy o problemie dręczenia zwierząt. Czy uważasz, że zwierzęta powinny być chronione przed takimi działaniami. Uzasadnij swoją wypowiedź. Dokładnie niestety nie pamiętam, bo ten temat mnie nie zainteresował, ale to było coś w tym stylu. Pozdrówka!
świetny pomysł z tym topikiem :)
Ja jeszcze jestem przed ustną z niemca ...rozszerzoną niestety, bo nie czuje się na siłach :P
Jak narazie w mojej szkole nie było jeszcze egzaminów z niemieckiego, ale słyszałam, że zestawy z angielskiego i niemca są podobne, a koleżnka, która go zdawała angielski miała temat starszych ludzi i porównanie polskich i angielskich szkół. Dla tych którzy zdają podstawowy przyda sie powtórka z turystyki, bo to podobno często się powtarza, ale zdarzały się też takie obrazki jak koleś z wiertarką i pytania typu: jak myślisz, co robi ten człowiek!
Pozostaje więc tylko liczyć na szczęście!
Dla wszystkich maturzystów: Viel Erfolg :-)
"Die Gentechnik" (DEUTSCH Repetytorium tematyczno-leksykalne 3 WAGROS)

Die Gentechnik ist die Technik der Erforschung und Manipulation der Gene.
Es geht hier um die Veränderung des Erbgutes (der DNA - Desoxyribonukleinsäure) einer Pflanze, eines Tieres oder eines Menschen. Oft werden enorme Hoffnungen in die Gentechnik gesetzt, die aber in der Praxis nicht erfüllt werden konnen. Die Gentechnik ist eine sehr junge Technik - erst kürzlich wurde das menschliche Genom entschlüsselt. Die DNA kann nun beliebig verändert werden, aber es gibt bis jetzt fast keine Erkenntnisse, was die einzelnen Veränderungen bewirken. Diese Möglichkeit die Gene zu verändern birgt viele Chancen und Risiken. Mit Hilfe der Gentechnik könnten viele Erbkrankheiten geheilt oder früher erkannt werden. Die passenden Medikamente müssten dann nicht umständlich beispielsweise aus tierischen Organen gewonnen werden (z.B. Insulin). Weiter können Tiere mit menschlichen Organen gezüchtet werden, die dann als Organspender dienen. Das wichtigste Argument für die Gentechnik ist jedoch, dass mit Hilfe der Gentechnik auch in Zukunft die Ernährung der Erbevölkerung gesichert wird. Man konnte manipulierte Pflanzen züchten, die unter extremen Bedingungen wachsen und vielleicht das Ernährungsproblem der dritten Welt losen können. Gleichzeitig kann durch die Gentechnik bewirkt werden, dass Pflanzen gegen extreme Temperaturen oder Trockenheit resistenter werden und so könnte man neue Flachen als Ackerland nutzen (z.B. Steppe).
a sluchajcie..macie moze jakies wstepy fajne opracowane??ze ciekawy temat, duzo o tym myslalam itd...ja ktos ma to bede wdzieczna
nr 23, stymulus o Filmie- 3 obrazki i 2 diagramy, pytan do tego za bardzo nie pamietam..pytali czemu tak lubiane są filmy amerykanskie,co najchętniej ogladaja niemcy(dane z diagramu), co powoduje,ze filmy sa lubiane i dalej nie pamietam. A prezentacje wybralam- co wyzsze szkoly prywatne sa gorsze czy tez nie od państwowych a drogiego z tego stresu nie pameitam:)...inni mieli stymulusy o terroryzmie, sportach ekstremalnych, zdrowym jedzeniu, zyciu w Afryce, niepełnosprawni a prezentacje tez o sportach ekstremalnych, czy polska mlodziez zyje zdrowo, transplantacja, komputery i dalej juz nie pamietam....powodzona zycze jak ktos jeszce nie mial:)
W mojej szkole tylko ja zdawałam rozszerzony, miałam zestaw chyba 3, było tam stymulus ze służb ratowniczych, straż pożarna, pogotowie, policja, wykres, która służba najczęściej pomaga, jakiś tekst, że ratowanie ludzi może stać się największą przygodą życia. Pytania dotyczyły diagramu, potem jeszcze dlaczego zarobki służb są krytykowane, i jeszcze w jakich przypadkach trzeba za nie zapłacić(to pytanie chyba okrutnie skopałam). A prezentacje: jeden temat to: dlaczego nasz kraj odwiedza tak mało turystów czy coś w tym rodzaju, ja wybrałam drugi, czy widzę internet jako pozytywne zjawisko, i uzasadnić(były tam wymienione czynności, jak wysylanie poczty, zakupy, itd.) Egzamin miałam w piątek 22.04 i miałam 19/20. Jest cool! Nie wiem czym zawaliłam, może gramatyka, albo tamto pytanie, dowiem się od nauczycielki.Czy może sie odezwać ktoś z podkarpackiego, kto zdawał rozszerzony i wybiera się na germanistykę na URZ? Może znajdę znajomych?
elo:)ja zdaje w piątek rozszerzoną..licze na szczęscie bo naprawde różnie moze byc:) i tez wybieram sie na UR:).bylas moze na dniach otwartych UR?
hej! gratuluje wyniku ja zdaje niemiecki rozszerzony w piątek i sie strasznie denerwuje. tez sie chyba wybieram na UR na germanistyke. o co cie dokładnie pytali o tym płaceniu słuzbom rat?
Jaaa dopiero wróciłam z niemca !
Nie było tak źle...cała wypowiedź to jedna wielka improwizacja!
Radze uczyć się zwrotów typu :
Ich bin der Meinung, dass....itd., bo słówka i tak wylatują z głowy w stresie ;)
Nie pamiętam, który miałam zestaw, ale dwadzieścia coś...wziełam pierwszy z brzegu, bo te ponoć najprostsze!
Kolaż był dziwaczny...dotyczył informatyzacji współczesnego życia (nie przejmujcie się nazewnictwem, bo takich słów i tak się nie używa)! Na obrazkach były komputery połączone w sieć, wirus goniący komputer, robokop :P i haker!
Pytania :
1. Co widzisz na kolażu i czego on dotyczy
2. Co odgradza czerwona liniamiędzy obrazkami (odgradzała obrazki pokazujące zalety od obrazków pokazujących wady komputerów, czyli Vorteile und Nachteile des Computers :D )
3. Jak postęp techniczny (albo komputeryzacja, nie pamiętam) wpływa na nasze życie?

Tematy do wypowiedzi:
1. W szkołach panuje szał na marki(ciuchów). Z tego powodu niemiecki rząd chce wprowadzić do szkół uniformy. Czy sądzisz, że to rozwiąże problem?
2. Co jest typowe dla Polaków? Co pokazałabyś gościom z zagranicy? Uzasadnij wypowiedź.
Wybrałam drugi i dostałam do tego pytania :
1. Powiedziałaś, że Polska to interesujacy kraj. Dlaczego więc tak mało w świecie mówi się o Polsce i Polakach? (nie zgodziłam się z tym :P)
2. Powiedziałaś, że Polacy są gościnni? Czy nie jest to stereotyp?

było coś jeszcze, ale ogólnie pytania są do tego co ujmiesz w wypowiedzi!
To, że wypowiedź ma mieć 3 min., to bzdura, bo nikt u mnie nie mówił tyle...

Życze wszystkim powodzenia :)
Najlepsza rada to olewka ... stres zjada, a egzaminatorzy to normalni ludzie (mają serce ;-) ), którzy to rozumieją!
Mam takie pytanie do was, czy wy wszyscy ktorzy podostawaliscie te 20 czy 19 punktow, umiecie niemiecki dobrze? Wiem ze to pojecie wzgledne ale odpowiedzcie jak umiecie najlepiej, bo ja czuje ze sie wkopalam w cos stasznie glupiego z ta matura. (zdaje 28.04)
ja myśle że też sie wkopałam bo jestem po podstawowym niemieckim w szkole a zdaje rozszerzony i czarno to widze:-(a zdaje w piątek
heh mialam ten sam zestaw .tez wubralam pierwszy temat :) mialam 17 ptk a moja nauczycielka mowila ze nie zdam rozszerzonego .ale poszlo suuper:)
nie masz sie czym przejmowac , ja tez w szkole mialam podst niemiecki (chociaz chodzilam na korki) ale wylosowalam zestaw gdzie w sumie wystarczylyby lekcje ze szloly. duzo zalezy od szczescia
pozwodzenia. najwazniejsze zeby byc dobrej mysli
a jaki miałaś dokładnie temat?
ja mialam kilka fotek z wypadkami (na autostradzie, w miescie) byl jeszcze tekst o fałszywych przyjaciołach kierowców przy obrazkach (chodzilo o alkohol, narkotyki itd) rysuneczek z samochodzikiem i przednim skreslony kieliszek. mialam powiedziec o przyczynach wypadkow i jak im zapobiegac, oraz czy niebezpieczniejsi sa mlodzi kierowcy. tematy do omówienia to zanikanie wartosci takich jak milosc czy przyjazn wsrod mlodzierzy (nie pamietam juz dokladnie) i drugi, ktory wybrałam traktowal o tym czy sklepy powinny być zamykane w niedziele. kolezanka miala na fotkach coś o filmie a jeden z jej tematów ktory wybrała był o szkolach prywatnych i publicznych. i obie mamy 100% , nie jest tak zle, choc przyznam ze spanikowana bylam...
nie masz sie zylka czym przejmować, ja tez mam w szkole poziom podst i jestem jedyna osoba w klasie ktora chciala sie go tak na prawde uczyc, wiec material tez szedł jak po gruzie i dalam rade :) dobrze bedzie
z probnej mialam 60 pare % wiec tak nie za dobrze moim zdaniem, tym bardziej ze chcialam sie na germanistyke pchac...dogadac sie dogadam, ale duuzo bledów robie.no i mam problemy z gramatyką, ale to nietety wyjdzie na tym wazniejszym egzaminie - czyli pisemnym... dobrze bedzie zobaczysz. u mnie dziewczyna ktora nie potrafi dobrze latwego zdania sklecic poradzila sobie ( z podstawowym) ale przez ostatnie dni na pamiec kula zwroty :). jak to mowia, nie taki diabel straszny jak go maluja. a poza tym to i tak jest nieistotne, byle tylko zdac. przeciez na uczelnie i tak wymagana jest pisemna...
jakiego jestescie wojewodztwa???
na dniach otwartych byłam, ale nie na zebraniu o wpół do jedenastej, tylko wpół do dwunastej, bo nie wiedziałam, że jest jakies wczesniej.
dzisiaj się dowiedziałam od mojej nauczycielki, że stracilabym więcej punktów z tego stymulusa, bo kilka pytań trochę pokręciłam, ale ona i tak zawsze uważa, że za mało pracuję. Pytań już dokładnie nie pamietam, wiem tylko, że mówiłam coś o państwowej posadzie, że zarabiają tam wysokie pieniądze, i że ... ju z nie pamiętam
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 113