Jaaa dopiero wróciłam z niemca !
Nie było tak źle...cała wypowiedź to jedna wielka improwizacja!
Radze uczyć się zwrotów typu :
Ich bin der Meinung, dass....itd., bo słówka i tak wylatują z głowy w stresie ;)
Nie pamiętam, który miałam zestaw, ale dwadzieścia coś...wziełam pierwszy z brzegu, bo te ponoć najprostsze!
Kolaż był dziwaczny...dotyczył informatyzacji współczesnego życia (nie przejmujcie się nazewnictwem, bo takich słów i tak się nie używa)! Na obrazkach były komputery połączone w sieć, wirus goniący komputer, robokop :P i haker!
Pytania :
1. Co widzisz na kolażu i czego on dotyczy
2. Co odgradza czerwona liniamiędzy obrazkami (odgradzała obrazki pokazujące zalety od obrazków pokazujących wady komputerów, czyli Vorteile und Nachteile des Computers :D )
3. Jak postęp techniczny (albo komputeryzacja, nie pamiętam) wpływa na nasze życie?
Tematy do wypowiedzi:
1. W szkołach panuje szał na marki(ciuchów). Z tego powodu niemiecki rząd chce wprowadzić do szkół uniformy. Czy sądzisz, że to rozwiąże problem?
2. Co jest typowe dla Polaków? Co pokazałabyś gościom z zagranicy? Uzasadnij wypowiedź.
Wybrałam drugi i dostałam do tego pytania :
1. Powiedziałaś, że Polska to interesujacy kraj. Dlaczego więc tak mało w świecie mówi się o Polsce i Polakach? (nie zgodziłam się z tym :P)
2. Powiedziałaś, że Polacy są gościnni? Czy nie jest to stereotyp?
było coś jeszcze, ale ogólnie pytania są do tego co ujmiesz w wypowiedzi!
To, że wypowiedź ma mieć 3 min., to bzdura, bo nikt u mnie nie mówił tyle...
Życze wszystkim powodzenia :)
Najlepsza rada to olewka ... stres zjada, a egzaminatorzy to normalni ludzie (mają serce ;-) ), którzy to rozumieją!