Matura podstawowa 2007

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
Witam, jestem z podkarpacja i mam ustna czesc poziom podstawowy 29.maja. w jakich terminach macie?
Ja tez jestem z woj. podkarpackiego, a mature ustna mam 21 maja
Mysle ze jakos nam pojdzie:) powymieniamy sie zestawami troszke nauki i damy rade :) najwazniejsze to nie podadwac sie a 6 pkt samo wpadnie:)
Zachodnio pomorskie 24 maja. Strasznie się boję :(
Ja tez podkarpacie.25maja. Piszcie zestawy jak juz bedziecie po...
Ja też z podkarpackiego :) Ustną mam 25 maja. A jaki poziom zdajecie? Ja rozszerzony...
Ja tez ustna rozszerzona - mam 15 maja.
ladnie ja lubelskie i jutro mam ustna podstawowa zobczymy co to bedzie
Sir Rafael jak bedziesz po to podziel sie z nami swoim zestawem i wrażeniami ;)
Tylko sie niczym nie przejmujcie :) To wszystko latwiejsze niz sie Wam wydaje, a w komisjach nie siedza same potwory i wampiry. Zawsze sie ktos znajdzie, kto stanie po Waszej stronie. Nie wpadajcie w panike, niemiecki statystycznie troche traci na popularnosci w stosunku do angielskiego, dlatego komisji tez zalezy, zeby jak najwiecej ludzi zdawalo mature - i to w miare mozliwosci jak najlepiej, dlatego puszcza sie nieraz ludzi o dosc slabej wiedzy, zeby nie pogarszac statystyki i miec w przyszlym roku tez jeszcze jakas pracwe i te pare groszy za prace w komisji. Trzymamy za Was wszystkich mocno kciuki.
Rozumiem chęć pocieszenia zdających ale komentarza o pracy nauczycieli już nie...
A więc tak maturka nawet dobrze mi poszla z moich badan wynika i co kumple zdawali to tematy powtarzyly sie z tamtego roku bo obczajam te co wystawiliscie na forum z malopolski to identyczne

Mój zestaw :
Obrazek gosciu biegnie przez las i skacze przez drzewo. 1) co robi ? chodzilo o sporty ekstremalne 2) Jaka role sport odgrywa w twoim zyciu

Uzyskiwanie informacji :
1) Zapytaj kiedy przyjmuj lekarz
2) Powiedz co Ci dolega
3) Zapytaj ile kosztuje wizyta

Relacjonowanie : Spoźniasz sie na spotkanie .
1) Powiedz czym przyjechales (cos takiego)
2) opowiedz jak zgubilscie droge
3) jak znalazleś właściwą drogę

Negocjacje : Koleżanka chcę iść na zakupy
1) Zaproponuj wyjście na zakupy do supermarketu
2)Przkonaj ze robienie zakupów w małym sklepie Ci się nie podoba i podaj argumnet
3) Ustal kompromis

Ogólnie zdałem na 16/20 :D ale moglo byc lepiej tylko stress mnie zzarl i poleciala poprawnosc. Ogólnie wszyscy z mojej szkoly zdali srednia powyzej 60% , ogolnie myslalem ze bedzie ciezko ale pikus . Jakims prostym językiem panie z komisji mowily ze szok, wszystko dalo sie zrozumieć :) . Powiedziały że się cieszą ze młodzież jeszcze chce sięuczyćtego języka :P i aby nie zaprzesztawac nauczania . Ogólnie atmosfera spoczko. Mój kumpel byl dobry wychodzi , kurde nie powiedzialem wszystkiego i chyba zle . Ogłoszenie wynikow 17/20 pofarcilo mu sie najlepsza byla tak dziewczyna 18/20 to poprostu zalezy juz od szczescia i zajomosci slowek . Ogólnie na 50 % zdac to pestka :) Powodzenia zycze i jak najlepszych wyników
No to super! Zadania z ubiegłych lat się więc powtarzają. :)
Ma ktoś może arkusze zadań z języka niemieckiego maturalne z tamtego roku?? Bardzo byłbym wdzięczny jakby mi ktoś przesłał na email [email] góry wielkie dzięki :) Pozdrawiam!!
Tutaj są:

http://docs.google.com/View?docid=dgw28x2b_10hngcrm

(wklej powyższy adres do okienka przeglądarki)
dominka mowisz ze ten zestaw Sir Rafaela, sie powtorzył ale ja wszystkie zestawy posprawdzałem i nie było:(
zestawy są nowe
mozesz mi podac ta stronke z malopolski zestawy prosze !!
Sir Rafael napisz linka zestawow z malopolski :)
Porównaj powyższy link z googledocs z zestawami Rafaela, np.

a)
STARY ZESTAW UBIEGŁOROCZNY 33

... UDZIELANIE INFORMACJI ::...
Dzwonisz do lekarz:
*pytasz o wolny termin
* mówisz o dolegliwosciach
*Pytasz ile kosztuje wizyta

NOWY ZESTAW RAFAELA:

Uzyskiwanie informacji :
1) Zapytaj kiedy przyjmuj lekarz
2) Powiedz co Ci dolega
3) Zapytaj ile kosztuje wizyta

b)

STARY ZESTAW UBIEGŁOROCZNY

..:: RELACJONOWANIE::..
spózniłes ie na spotkanie. Mówisz dlaczego sie spózniłes
* Czym podrózowałes na spotkanie
* Kiedy zorientowałes ze jedziesz w złym kierunku
* Skąd dowiedziałes sie jaka jest włsciwa droga.

NOWY ZESTAW RAFAELA:

Relacjonowanie : Spoźniasz sie na spotkanie .
1) Powiedz czym przyjechales (cos takiego)
2) opowiedz jak zgubilscie droge
3) jak znalazleś właściwą drogę

c)

STARY ZESTAW UBIEGŁOROCZNY

..:; NEGOCJONOWANIE::...
Proponujesz zakupy w supermarkecie.
Nie zgadzasz sie na zakupy w małym sklepiku.
Proponujesz kompromis

NOWY ZESTAW RAFAELA:

Negocjacje : Koleżanka chcę iść na zakupy
1) Zaproponuj wyjście na zakupy do supermarketu
2)Przkonaj ze robienie zakupów w małym sklepie Ci się nie podoba i podaj argumnet
3) Ustal kompromis

Żeby było jeszcze śmieszniej, to wszystkie scenki pojawiły się w tym samym jednym zestawie (w tamtym roku nr 33, w tym roku nie wiem)

Siedzę w tej całej komisji (Wrocław) teraz prawie codziennie i widzę, co się dzieje. Na podstawowym nie ma dużych różnic (czasami zestaw sformułowany innymi słowami, ale sens tem sam lub prawie ten sam). Na rozszerzonym ciut więcej zmian - ale idea logiczna i ogólnie zakres tematyczny w pobliżu ubiegłorocznych.

AHA, KTOŚ PROSIŁ O LINKI DLA MAŁOPOLSKI:

http://fudart.webd.pl/www.german.pl/neuesabi/matura_ustna_2005_malopolska_lubelskie_podkarpackie.pdf

http://fudart.webd.pl/www.german.pl/neuesabi/zestawy_z_matury_ustnej_z_niemca_2006_malopolska_lubelskie_podkarpackie.pdf

(linki wklejane na tym forum się mogą ewentualnie trochę łamać na 2 linie, dlatego trzeba wkleić do jednej bez załamu)

Domi
dziękuje za zestawy :)))) jezeli ktos ma jeszcze z malopolski niech mi wysle albo linka wklei :) z gory dziękuję
a no faktycznie sie zestaw zgodził:) Bardzo dziękuje dominka:)
Czesc.Ja jestem z wojewodztwa swietokrzyskiego i rowniez zdaje mature z jezyka niemieckiego.Nie powiem bo tez jestem troszke przerazona jak to bedzie.Ja zdaje 22 maja.Czy nie wiecie czy zestawy z roku ubieglego sie zmieniily czy sa te same?Ja slyszalam ze sa inne i sa trudne zestawy.Chcialabym poznac wasze zdanie.Pozdrawiam wszytskich bardzo serdecznie.
siemanko macie jakies zestawy z ustnej dla dolnego ślaska prosze was
a czy jest ktos z mazowieckiego?? ja zdaje 22...
ja jestem z mazowieckiego (Warszawa) ale zdaje 23
zdaje 14 maja... Macie Zestawy z Dolnegoslaska?
hej wszystki:D jeżeli ktos ma zestawy z tego roku z mazowieckiego to niech podrzuci link:D starsznie sie denerwuje przed ustnym:/
HEJ MA KTOS ZESTAWY Z MAZOWIECKIEGO NA MATURE PODSTAWOWA?! JAK MACIE TO WYSLIJCIE LINK..:D BUZKA:*
Jestem z DOLNEGO ŚLĄSKA czy ktoś posiada już jakieś zestawy z niemieckiego podstawowego z tego województwa? Podobno każde ma takie same zestawy lubo podobne. Byłabym wdzięczna za przesłanie : [email]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia