Poczatki nauki j.Niemieckiego....

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich.
Mam ogromna prosbe, otoz postanowilam zaczac uczyc sie j.niemieckiego. Od dawna chcialam, z tym ze mialam jeden problem- NIE WIEM KOMPLETNIE OD CZEGO ZACZAC SIE UCZYC.
Niby juz jakies slowka umiem, potrafie sie pozegnac, podziekowac, itd (te najprostrze rzeczy...) ale co z reszta?
Pomozcie, powiedzcie od czego trzeba zaczac, co jest konieczne w poczatkach nauki, o czym pamietac etc.
Bede bardzo wdzieczna :*...

(Zamierzam nauczyc sie samodzielnie, chociaz niewiem czy to dobry pomysl... Co o tym sadzicie? Wam sie udalo samemu?)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.!
Możesz zapisać się do Goethe Inst. Bibliothek i tam wypożyczać podręczniki i Bücher für Anfänger.
To jest bardzo dobry pomysł, ale ciężko Ci będzie, jeśli chodzi o konwersacje. W tych radzę Ci uczestniczyć na jakimś kursie językowym w dowolnej placówce, która się zajmuje nauką języków obcych. Osobiście mnie się udało i nikt z moich nauczycieli by temu w życiu nie podołał i by lepiej na pewno tego nie zrobił niż ja sam... Samodzielna nauka języka od podstaw lub już z jakimiś podstawami jest raczej z początku trudna, czasochłonna i wymaga samodyscypliny oraz cierpliwości. Tak jak mówiłem, początek jest najtrudniejszy, bo później to już tylko nauka słówek... Zacznij więc od gramatyki, bo to ona jest najważniejszą częścią, oraz stopniowo zacznij się uczyć słownictwa. Następnie, ale raczej po opanowaniu większej części gramatyki oraz słownictwa, zacznij słuchać nagrań w języku niemieckim (TV, radio, piosenki) a także polecam czytanie gazet pisanych po niemiecku.
A czy ma ktos jakies materialy do samodzielnej, poczatkowej nauki na komputerze? Albo zna jakas strone, i moglby mi podac?
Bardzo bym prosila:***
Hmmm,z doswiadczenia wiem,ze samodzielna nauka nie przynosi za wiele:/Slowek mozesz uczyc sie wprawdzie samodzielnie,ale ktos musi ci pomoc z wymowa,gramatyka itp. Najlepije zacznij jakis kurs dla poczatkujacych albo poszukaj korepetytora:)Zycze powodzenia:)
Dla mnie samodzielna nauka to pojęcie odnoszące się do uczącego bardzo indywidualnie. Dla chcącego, nic trudnego. Jestem tego żywym dowodem i nikt mnie nie przekona, że aby dobrze (a nawet bardzo dobrze) poznać język, trzeba koniecznie skorzystać z pomocy nauczyciela. Wymowa także jest ujęta w gramatyce a poza tym można się jej nauczyć słuchając telewizji. Gramatyki można się nauczyć także samemu. Wiem, o co Ci chodzi i po części się z tym zgadzam... jednak ja mam trochę inne doświadczenia i wiem, że można się samemu nauczyć języka (nie wliczając lekcji w szkole - w moim wypadku były one prowadzone w taki sposób, że właściwie nie można było tego nazwać nauką). Masz prawo mieć inne zdanie...
Tu się nie zgodzę;) co prawda uczę się niemieckiego jeszcze w Liceum, ale większość, co osiągnąłem, to przez samodyscyplinę i naukę samemu ;) Pół roku chodziłem do szkoły językowej i stwierdziłem, że zmarnowane pieniądze;p akcent... jak dużo słuchasz niemieckiego, to akcent przychodzi z czasem.

Jednak uważam, że na początek z pewnością przydałby się ktoś, kto mógłby Cię poprowadzić i w szczególności poprawiać Twoje błędy. Z czasem jest się w stanie już je samemu poprawiać ;)
Ja polecam zaczac nauke od gramatyki. oczywiscie nie cala na raz, ale po malutku, rodzajniki, czasy, odmiana.
Polcam Repetytorium Jezyka Niemieckiego BEZA- to najlepsza pozycja na rynku.
ja tez chodzilam na kursy, i sie w szkole jezyka uczylam
i jakie bylo moje zdziwienie jak zamieszkalam w niemczech i zauwazylam ze Nimecy wymawiaja pewne wyrazy inaczej niz mnie w szkole uczyli....
dokładnie...
Jak miałem pierwszą godzine niemiecko w życiu w szkole to wiesz :/
niemieckiego* ... manno
A jakie było moje zdziwienie, jak zaczynałem naukę niemieckiego w liceum... niemiecki miałem od samiuśkiego początku i na dodatek z dwoma nauczycielami... i jakie było moje zdziwienie, jak każdy z nich miał inny akcent i inaczej wymawiał te podstawowe słówka, a na dodatek się miało jechane po ocenach za wymowę drugiego nauczyciela ;)
http://www.ydp.com.pl/
http://www2.ydp.com.pl/ydp/multimedia/1005,Sprachkurs-Deutsch.html

ja mam z tego angielski i jeste zadowolona. Co do samodzielnej nauki, to jest mozliwe, uczynic ja sukcesem. Potrzebna jest dyscyplina i checi. Zaopatrz sie w slownik tematyczny (np.G. Hataly i M. Bielickiej: ISBN 83-878[tel]) i w najzwyklejsze (ale moim skromnym zdaniem najlepdze na poczatek)repetytoeium Stanislawa Bezy, bo tam jest wszystko bardzo prosto przedstawione, tylko te przyklady sa sztuczne. Polecilabym , by na poczatek ktos cie wymowy nauczyl-jedno spotkanie styrczy. I jak juz tu wspomniano: tv, radio po niemiecku.
I jak bedziesz chcial, to dasz rade. Ja musialam sama jeden semestr kurs finskiego nadrobic i mialam maly slownik, ksiazke do gramatyki i podrecznik napisany po finsku i dalam rade-ale siedzialam codziennie, tlumaczylam i analizowalam zdania. Trzeba tylko chciec.
Ja także mam angielski z tej serii i jestem bardzo zadowolona. Nie wiem, czy się po kimś nie powtórzę (jeśli tak to przepraszam) ale moim zdaniem do nauki gramatyki nie ma lepszej książki niż "Repetytorium z gramatyki języka niemieckiejgo" S. Bęzy. A zrozumienie gramatyki to już pół sukcesu.

Co do samej nauki w domu, to ma ona kilka dużych minusów:
1. Nie ma możliwości konwersacji, a co za tym idzie brak możliwości ćwiczenia płynności wypowiedzi
2. Nie jesteś w stanie skorygować swoich błędów, co prowadzi do tego, że się ich uczysz i ciężko to później skorygować
3. Omijasz trudniejsze/mało ciekawe czy też poprostu niezrozumiałe zagadnienia, na skutek czego powstają luki w podstawowej warstwie, które później ciężko nadgonić
itd. itd. itd.
Powyższe nie dotyczy osób, które mają możliwość wyjazdu do któregoś z niemieckojęzycznych krajów :)) Wyjazd to najskuteczniejszy, najefektywniejszy, najprzyjemniejszy, najciekawszy i naj... naj... naj.. sposób na naukę języka.
Na poczatek polecam to : www2.dw-world.de/polish/deutschkurs/dwn naprawde nie pozalujesz
Witam.
Ja polecilabym ci zaczac od przestudiowania tej prostej ksiazki http://niemiecki.zlotemysli.pl/bezcenneporady.php
Jest naprawde godna polecenia.
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Szkoły językowe