witam
od jakiegos czasu sumiennie ucze sie sama niemieckiego,jednak nauka samemu naprawde ciezko idzie..mam duzo problemow(dodam ze mieszkam juz na stale w niemczech od pol roku i mam malego synka wiec jakiekolwiek szkoly teraz i w najblizszym czasie nie wchodza niestety w gre ale to tak na marginesie)
nie wiem jakuczyc sie tego niemca:(jestem takim typem czlowieka ze zr sluchu to nic,zero musze miec cos napisane opisane i wtedy idzie, ale np takie samo tlumaczenie jakiegos zdania tak dla siebie to katastrofa, albo nie wiem jak powiedziec jednego wyrazu a jak juz znajde tlumaczenie to np nie pasuje bo w translatorze zupelnie inne wyjasnienie pokazuje mi...na to wychdzi ze nie mam szans na to abym sama tlumaczyla bo nikt mnie nie zrozumie!powinnam siedziec przed ksiazkami i uczyc sie ich na pamiec???...tylko problem jest taki ze sa zdania i sytacje gdzie nie ma tego w zadnych ksiazkach!
np. zdanie zobacz jaka ladna dziewczynka.(jak tu wytlumaczyc slowo jak????)
tak sobie samej tlumaczylam....Sehen Sie,was für eine nette mädchen.(was fur eine wg slownika oznacza jaka)
czy mozemy wejsc? konnen wir rein?-translator wogole co innego mi pokazal...takze jak sie wziasc za ten niemiecki tak bym mogla korzystac z niego na codzien, w roznych sytuacjach...jak dobierac zdania tak aby mnie zrozumiano
bardzo mi zalezy na tym aby sie go nauczyc,jak narazie sama w domu tak abym mogla spokojnie wyjsc z domu z dzieckiem i nie miec kompleksow z powodu tego jezyka...
jesli ktos potrafi mi pomoc to prosze pisac:)pozdrawiam