Kiedy "der" a kiedy "dem"?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
mam pytanie na które potrzebuję pilnie znać odpowiedź. Uczę się niemieckiego od podstaw i nie znam się na nim zbyt dobrze. Mam dylemat, ponieważ opuściłam lekcję, na której uczyliśmy się opisywać pokój. Proste zdania typu "kosz na śmieci stoi obok biurka" itp. Czasami wstawiało się "der" a czasem "dem" i problem polega na tym, że nie mam zielonego pojęcia kiedy to a kiedy tamto.
Przykład:
Plakat wisi na ścianie - das Poster hangt an der Wand.
(przed "Wand" jest "der")
i tutaj
lampa stoi obok łóżka - die Lampe steht neben dem Bett.
(przed "Bett" jest "dem")
Bardzo, bardzo proszę o w miarę szybką pomoc. Będę wdzięczna!
Stawisz pytanie Gdzie (wo?) stoi kosz? obok lozka
przy pytaniu gdzie (wo?)uzywamy dativu Dativ wem was
Nom das Bett
G des Bettes
Dat. dem Bett
Akkusativ das Bett
Der Korb steht (wo?)neben dem Bett.
1. Szybko to tutaj nie ma. Szybko to sie ty musisz uczyc.
2. Konjugiere slowo die Wand przez przypadki. To jest odpowiedz.
3. Konjugiere slowo das Bett przez przypadki. To jest odpowiedz.
4. Czakaj na Moko i wyrazaj mu twoja wdziecznosc. Najlepiej dozgonna.
die Wand
N.die Wand
G.der Wand
Dat. der Wand
Akkusativ die Wand
Gdzie (wo?)wisi ten obraz an der Wand. Przy pytaniu wo? znowu potrzebowalismy dat. Jak sam zauwazyles rostrzygajcym elementem jest rodzaj Genus rzeczownika i pytanie jakie stawiamy do podmiotu
kurczę, niewiele zrozumiałam :D ale doceniam

dla mnie niemiecki to czarna magia

pytanie "gdzie" stawiam przecież przy każdym z tych zdań (gdzie? na ścianie. gdzie? przy biurku. gdzie? obok łóżka.) a raz jest "der", a raz "dem"...

wybaczcie, naprawdę nie kapuję
wdzięczność mogę wyrażać w stosunku do kolegi/koleżanki o nicku Diego13 za normalne podejście do sprawy
nie jestem leniwym osłem który po prostu przypomniał sobie nagle, że potrzebuje coś wiedzieć i chce wykorzystać innych. szukam pomocy, bo nikt z moich znajomych i rodziny niemieckiego nie umie. został mi tylko internet. także serdeczne dzięki za miłe podejście do sprawy.
popatrz na rodzajniki die Wand das Bett, znajdz Dativ od Wand i Bett.
Dat. od Wand jet der Wand, Das Bild hängt/ wo? potrzebujesz Dat. /an der Wand.
musisz to zdanie przanalizowac logicznie
Die Tasse steht /wo?gdzie/ auf dem Tisch.
nie daj sie prowokowac bede ci tyle tlumaczyc az zrozumiesz
Skoro tak jest to obejrzyj Konjugacje. Nie pomoze nic. Musisz to wkuc. Z jakimis "oslami" nie ma to nic wspolnego. To sucha i smutna rzeczywistosc. btw., jak chesz popyskowac i moralizowac, to ja to bardzo lubie... ale i tak nie ma innej sily, jak koniugacja. Bez wzgledu na to, co ty na moj temat sadzisz. Czy ci to mile, czy tez nie mile.
W Internecie jest to bardzo fajnie opisane!
pierwsza zasadnicza sprawa to zdanie zrozumiec podmiot ,orzeczenie i dopelnienie i okolicznik, Jezeli o oklicznik pytasz gdzie to odpowiadasz z dativen /celownikiem/ Gdzie stoi Kosz, obok lozka neben dem Bett.
deklinacja to odmiana rzeczownika i innych czesci mowy ,konjugacja odmiana czasownika
odmiana rodzajnikow
Nom. der die das
Gen. des der des
Dat. dem der dem
Akk. den die das

Plural dla wszystkich rodzajnikow N-die, G-der, D-den, Ak.-die i tej odmiany musisz sie nauczyc jak pacierza
Podmiot - die Lampe, orzeczenie steht, wo steht die Lampe? neben dem Bett
Jezeli patrzysz na deklinacje rzeczownikow z das to w celowniku /Dat/ znajdziesz dem Bett.
uff, chyba zrozumiałam.
Czyli wkuć do łba odmianę rodzajników i cała filozofia...
z początku po prostu nie rozumiałam o co chodzi, kompletnie. Diego, wielkie dzięki za powolne i dokładne wytłumaczenie. Do wszystkiego muszę dochodzić metodą małych kroczków ;)
masz racje a jak potrzebujesz pomocy to przyjdz na ta strone to pogadamy
A od kiedy odmiana rodzajnika to koniugacja ?
Przecież to wszystko jedno, jak się nazywa. I tak nikt tu nie wie, o co chodzi... (no, może ty, może ja?).
Mam problem , nie rozumiem tych słówek przed wyrazami np . dem , den , das , die itd . Wiem , że to jest ich odmiana przez przypadki , nie tak jak u nas . W czym tkwi mój problem , nie wiem z jakiego powodu się je tam stawia , chciałabym zobaczyć tą odmianę , i wiedzieć jak i kiedy się je tam stawia , proszę o szybkie odpowiedzi , z góry dziękuję .
1. Ten temat należy do "zolzikk" i jest sprzed roku. Wpisz swój własny, bo nikt tu ciebie nie znajdzie.
2. Gdzie ci tak śpieszno? Obejrzyj odmianę rodzajników w naszym forum w zakładce "Nauka".
Przypomnij sobie, że w polskim są także tzw. "przypadki", a jest ich aż siedem!
3. Potem może(?) pogadamy?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie