Hitler w filmie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
piszę pracę licencjacką na temat 'Zum Bild von Adolf Hitler in deutscher Kinematographie', może ktoś mógłby polecić mi jakieś książki na ten temat? trochę już mam, ale myślę, że to ciągle za mało..
A jakie juz masz? Moze by napisal blizej, co masz zamiar opisywac? Was heisst bei dir "zum Bild..."? Wie er dargestellt wird, oder welche Rolle (für Kino) er gespielt hat? Oder vielleicht noch was anderes?
Chodzi o to, w jaki sposób został przedstawiany w niemieckich filmach. Wybrałam 5 filmów i na ich podstawie chcę opisać różne aspekty życia Hitlera. Poza tym we wstępie chciałabym opisać taki Überblick filmów na jego temat, także anglojęzycznych, zaczynając od 'Dyktatora' Chaplina. Mam sporo recenzji, pozytywnych i krytycznych, trochę artykułów i książki takie jak: "Künstler gegen Hitler", "Vom Caligari zum Hitler", poza tym typowo biograficzne książki oraz książki o historii niemieckiego filmu.
Hm... piszesz bardzo tajemniczo. Wyobraz sobie, dostajesz zadanie w forum o tej twojej tresci i masz na nie "pomocnie" odpowiedziec". Odwroc sytuacje. My wiemy, ze tobie sie wydaje, ze masz "za malo". Ile bedzie wystarczajaco? O Hitlerze istnieje "morze" publikacji. Ile zadowoli ciebie? Wybralas 5 filmow. jakie? Czort wie. Masz sporo recenzji. Co to znaczy "sporo"? Uwazam, ze powinnas postarac sie bardziej konkretniej formulowac twoje potrzeby, bo zaszukamy sie na smierc i nie bedzie do konca wiadomo, czy to jest wlasnie to, czego szukasz.
Tak lakonicznie postawione pytanie nie ma wielkich szans na ciebie zadowalaca odpowiedz. Chyba, ze ktos juz cos podobnego pisal. Ale, nie oszukujmy sie. Nie w tym forum.
Wpisz do Gugla "hitler kino film" a zobaczysz ile tego jest. Moze wtedy da sie twoje pytanie skonkretyzowac?
Hmm, zakładając ten wątek, miałam po prostu nadzieję, że znajdzie się tutaj jakiś miłośnik tematu, któremu przyjdzie do głowy książka, publikacja czy artykuł o Hitlerze jako bohaterze filmowym. Hmm, masz rację, napisano o nim bardzo dużo, jednak mam problem ze znalezieniem jakichkolwiek publikacji zajmujących się konkretnie przedstawieniami jego postaci w sztuce, w moim przypadku w filmie. Chodzi mi o to, że Hitler jest na tyle kontrowersyjną postacią, że stał się inspiracją, może nawet pewnego rodzaju ikoną. Nakręcono na jego temat zarówno filmy dokumentalne, jak i komediowe - w niektórych jest pokazany jako człowiek "chory na swoją ideologię", w innych jako czyste zło, w innych jest zwyczajnie ośmieszany. Ja to wszystko wiem, ale pisząc pracę, muszę się na czymś oprzeć :) mam już książki o jego życiu, dojściu do władzy itd, ale brakuje mi tego jednego konkretnego aspektu.

Jeśli chodzi o filmy, które wybrałam:
"Triumf woli" Leni Riefenstahl,
"Upadek" Olivier Hirschbiegel,
"Adolf H. - ja wam pokażę" Dani Levy,
"Hitler" Stuart Heisler,
"Droga Hitlera do władzy" Joachim Fest, Christian Herrendoerfer.

mam nadzieję, że teraz już wiadomo, o co mi chodzi:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie